Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Προειδοποιεί με υποβάθμιση 8 ελληνικές τράπεζες η Moody's

Προειδοποιεί με υποβάθμιση 8 ελληνικές τράπεζες η Moody's
(upd)Υπό καθεστώς αναθεώρησης με ορατό το ενδεχόμενο υποβάθμισής τους θέτει τις αξιολογήσεις 8 ελληνικών τραπεζών o oίκος Moody's.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι απόρροια της χθεσινής προειδοποίησης της Moody's ότι ενδεχομένως να προχωρήσει σε πολλαπλή υποβάθμιση της αξιολόγησης Β1 της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.
Οι τράπεζες που επηρεάζονται από τη σημερινή απόφαση του οίκου είναι οι:
Eθνική, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, ΑΤΕΒank, Attica Bank, Emporiki Bank και Geniki Βank.

Σύμφωνα με τον οίκο, η σημερινή απόφαση αντανακλά:
- τις αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών μετρήσεων και κυρίως τη μεγάλη αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας για το 2010,
- την αυαξημένη αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους υπό το βάρος πιθανών καθυστερήσεων στην επίτευξη των στόχων για δημοσιονομική προσαρμογή
- τις ανησυχίες και τις επιπτώσεις μιας πιθανής καθυστέρησης όσον αφορά στην πορεία της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Η Moody's επισημαίνει ότι οι δημοσιονομικές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία, υπό το βάρος της αδύναμης ανάκαμψης, αυξάνουν τις πιέσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τόσο από πλευράς ποιότητας των assets, όσο και από πλευράς κερδοφορίας.
Οι τρέχουσες συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα ενδεχομένως να αυξήσουν τις πιέσεις προς τις ελληνικές τράπεζες, τόσο για τη λήψη νέας χρηματοδότησης, όσο και από πλευράς ρευστότητας.
Ο οίκος επισημαίνει ότι η απόφασή του να θέσει υπό καθεστώς παρακολούθησης την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας (Β1) αντανακλά την αύξηση των πιθανοτήτων για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, εξέλιξη η οποία - αν σημειωθεί - θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Αναλυτικότερα, η αναθεώρηση των αξιολογήσεων των ελληνικών τραπεζών θα εξαρτηθεί από τρεις παράγοντες:
- Την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να απορροφήσουν τις ζημιές από την έκθεσή τους σε ελληνικό χρέος.
- Την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να διατηρήσουν τα επίπεδα χρηματοδότησης και ρευστότητάς τους.
- Τον αντίκτυπο που θα έχουν οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες της Ελλάδας στην ποιότητα των assets των ελληνικών τραπεζών και στην κερδοφορία τους.
Η Moody's αναμένει ότι η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που ξεκίνησε το 2008 θα συνεχιστεί τόσο το 2011 όσο και το 2012.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της διαδικασίας αναθεώρησης η Moody's θα λάβει υπόψη της την ικανότητα και τη θέληση τόσο της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και της τρόικα, να διευρύνουν τη συστημική στήριξή τους προς τις ελληνικές τράπεζες, σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Πιθανή υποβάθμιση και της αξιολόγησης της Αθήνας


Παράλληλα ο οίκος επισήμανε ότι θέτει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση και την αξιολόγηση Β1 της Αθήνας, στον απόηχο της χθεσινής απόφασής του να θέσει υπό αναθεώρηση την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.
Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σε λίγες εβδομάδες, ανακοινώνει η Moody's.

Υπό αναθεώρηση για υποβάθμιση και τα προγράμματα της ελληνικής κυβέρνησης "Αριάδνη" και "Τίτλος"

Τέλος ο οίκος ανακοίνωσε ότι θέτει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση την αξιολόγηση Β1 δύο ελληνικών προγραμμάτων τιτλοποιήσεων που προωθούνται από την ελληνική κυβέρνηση, του «Αριάδνη» και του «Τίτλος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης