Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν περίπου κεφαλαιακό απόθεμα 19-20 δισεκ. αλλά θα χρειαστούν 3-4 δισεκ. πρόσθετα κεφάλαια

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν περίπου κεφαλαιακό απόθεμα 19-20 δισεκ. αλλά θα χρειαστούν 3-4 δισεκ. πρόσθετα κεφάλαια
Στα 10-20 δισεκ. κυμαίνεται το κεφαλαιακό απόθεμα των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με βάση το δυσμενές σενάριο με δείκτη επάρκειας 5,5%
(upd)Ενώ οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν κεφαλαιακό μαξιλάρι έναντι του κατώτερου δείκτη common equity tier 1 περίπου 19,6 δισεκ. (κατώτερο όριο 5,5% στο δυσμενές σενάριο των stress tests) οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα  κεφάλαια.
Να σημειωθεί ότι στο βασικό σενάριο στόχος είναι το 8% core tier 1 και στο δυσμενές το 5,5% δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ τα stress tests περιλαμβάνουν παραδοχές στιες 31 Δεκεμβρίου του 2013 ωστόσο για τις ελληνικές τράπεζες θα συμπεριληφθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου του 2014, οι προνομιούχες μετοχές και βεβαίως όλος ο αναβαλλόμενος φόρος.
Το βασικό πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με την πλειοψηφία των 128 ευρωπαϊκών τραπεζών που συμμετέχουν στα stress tests της ΕΚΤ είναι προφανώς τα NPLs.
Τα NPLs της Πειραιώς φθάνει το 38% σε επίπεδο ομίλων, της Alpha bank 33,6%, της Eurobank 30% και της Εθνικής 22,2% λόγω της Finansbank και στην Ελλάδα 29,3%.
Π.χ. η Ισπανική τράπεζα Santander εμφανίζει NPLs δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων περίπου 5,8% και η Banco Sabadell περίπου 12,8% ενώ το coverage ratio ο δείκτης κάλυψης δανείων με προβλέψεις βελτιώνεται στοιχείο που θα προσμετρήσει θετικά.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών με βάση όλες τις ενδείξεις εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 3 με 4 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο είναι αληθές ότι ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια.
Πως προκύπτουν όμως τα 3 με 4 δισεκ. ευρώ όταν μάλιστα οι τράπεζες διαθέτουν 32 δισεκ. σε κεφάλαια;
1)Τα NPLs έχουν ανέλθει στα 84 δισεκ. σε επίπεδο ομίλων τα οποία και στρεσάρει σε μεγαλύτερο βαθμό στην Ελλάδα.
2)Η ΕΚΤ αλλάζει τους όρους των stress tests π.χ. αρχικά είχε εισηγηθεί haircut στα ακίνητα 40% και εν συνεχεία αύξηση το haircut στο 47%.
3)Δέχεται μέρος των παραμέτρων των πλάνων αναδιάρθρωσης που κατέθεσαν…εκπρόθεσμα οι ελληνικές τράπεζες αλλά δεν παύουν να αποτελούν υπαρκτά στοιχεία.
4)Το Coverage ratio ο δείκτης κάλυψης δανείων με προβλέψεις τίθεται σε καθεστώς επαναξιολόγησης, ωστόσο στις ελληνικές τράπεζες βελτιώνεται.
5)Εκ πρώτης όψεως οι τράπεζες που έχουν περισσότερα NPLs θα έχουν και περισσότερα προβλήματα.
Δηλαδή Πειραιώς 29 δισεκ. μαζί με την Geniki και 21 δισεκ. η Alpha bank.
Οι δύο τράπεζες θα επηρεαστούν αλλά όχι ασύμμετρα σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες.
6)Υποστηρίζει η Εθνική και η Eurobank ότι στα AQR δηλαδή στην αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού λαμβάνονται υπόψη δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στο 16,2% για την Εθνική και 17,4% για την Eurobank.
7)Αποτιμάται το γεγονός ότι από την αναβαλλόμενη φορολογία οι τράπεζες κερδίζουν έως 2,45 δισεκ. σωρευτικά.
8)Αποτιμάται το γεγονός ότι Πειραιώς και Alpha bank αποπλήρωσαν τις προνομιούχες μετοχές 750 και 950 εκατ ευρώ.
Θα αποδειχθεί ότι δεν θα έπρεπε να αποπληρώσουν τις προνομιούχες μετοχές σε σχέση με Εθνική 1,35 δισεκ. και Eurobank 1,3 δισεκ. που θα τις αποπληρώσουν το 2016.
Με βάση όλα αυτά και – όχι μόνο αυτά – εξάγεται το συμπέρασμα ότι η ΕΚΤ στα stress tests θα καταλήξει στα 3 με 3 δισεκ.
Όποια τράπεζα και να ερωτηθεί δηλώνει ότι εκτιμά ότι θα έχει μηδενικές κεφαλαιακές ανάγκες, όλοι αποκλείουν επίσης τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Όμως στο τέλος θα αποδειχθεί ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες θα είναι 3 με 4 δισεκ. ευρώ.

(πρώτη ενημέρωση 08:14, 29 Αυγούστου 2014)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης