Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σεβαστή – προς το παρόν - η επ’αόριστον εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας – Σε έναν μήνα οι διαπραγματεύσεις για τα ακανθώδη ζητήματα

Σεβαστή – προς το παρόν -  η επ’αόριστον εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας – Σε έναν μήνα οι διαπραγματεύσεις για τα ακανθώδη ζητήματα
Για νίκη για την αντίσταση της κατά του Ισραήλ κάνει λόγο η Hamas
Σεβαστή έχει γίνει τουλάχιστον μέχρι στιγμής η επ’αόριστον εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ και τέθηκε σε εφαρμογή από χθες το απόγευμα.
Η εξέλιξη αυτή, η οποία προήλθε από τη νέα πρόταση της Αιγύπτου, είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει ενθουσιώδεις πανηγυρισμούς από την πλευρά των Παλαιστινίων, με τη Hamas να κάνει λόγο για νίκη για την αντίσταση που επέδειξε απέναντι στο Ισραήλ.
Κύρια αιτία των πανηγυρισμών των Παλαιστινίων, πέρα από το τέλος των εχθροπραξιών, είναι ότι η συμφωνία προβλέπει την χαλάρωση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας προκειμένου να επιτραπεί η απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Πάντως, οι δυσκολίες παραμένουν καθώς δεν έχει εκλείψει η δυσφορία στην ισραηλινή πλευρά για την επίτευξη της συμφωνίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως όλα τα ακανθώδη ζητήματα, όπως για παράδειγμα η έκκληση του Ισραήλ για αφοπλισμό των στρατιωτικών οργανώσεων στη Γάζα, έχουν μετατεθεί για τις απευθείας συνομιλίες που θα έχουν οι δύο πλευρές στο Κάιρο σε έναν μήνα.
Στις διαπραγματεύσεις αυτές αναμένεται να τεθεί επί τάπητος τόσο η κατασκευή λιμανιού και αεροδρομίου στη Γάζα, όπως και η απελευθέρωση 100 φυλακισμένων Παλαιστίνιων, αλλά και το αίτημα της Αιγύπτου και του Ισραήλ να σταματήσει η μεταφορά όπλων στη Γάζα.
Τις εξελίξεις αυτές χαιρέτησαν τόσο οι ΗΠΑ όσο και ο ΟΗΕ.
«Υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την εκεχειρία» ανέφερε η εκπρόσωπος του State Department, Jen Psaki ενώ ο γ.γ. του ΟΗΕ, Ban Ki Moon αφού καλωσόρισε την επίτευξη της συμφωνίας, υπογράμμισε πως «οποιαδήποτε ειρηνευτική προσπάθεια που δεν επιλύει στη ρίζα τους τις αιτίες της κρίσης δεν θα προσφέρει τίποτα άλλο παρά το βήμα για τον επόμενο κύκλο της βίας».
Την εύθραυστη ισορροπία που επικρατεί στην περιοχή αποδεικνύει και η εκτόξευση ρουκέτας (λίγο μετά την εκεχειρία) από την πλευρά των Παλαιστινίων που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο Ισραηλινοί.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα – διάρκειας περίπου δύο μηνών – έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 2.200 Παλαιστίνιοι και 68 Ισραηλινοί.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης