Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τις διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ – Φόβοι για τεχνολογικό αλαλούμ του φόρου στα ξενοίκιαστα

tags :
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τις διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ – Φόβοι για τεχνολογικό αλαλούμ του φόρου στα ξενοίκιαστα
Περιορισμένες και εν πολλοίς αναμενόμενες οι αλλαγές που αποφάσισε η κυβέρνηση
(upd)Τις τελικές διορθωτικές κινήσεις για την φορολογία στα ακίνητα (ΕΝΦΙΑ) πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος τόσο στις ενδοκυβερνητικές κόντρες όσο και στις έντονες αντιδράσεις από την κοινωνία.
Αν και οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν σήμερα, κατά την χθεσινή συνάντηση των Σαμαρά – Βενιζέλου, στην οποία ήταν παρών και ο υπουργός Οικονομικών αποφασίστηκε πως η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε έξι δόσεις – από 5 που προβλεπόταν αρχικά -, με την πρώτη να πρέπει να πληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και την τελευταία στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2015.
Από τις διορθωτικές κινήσεις ωφελημένοι αναμένεται να αναδειχθούν οι πολίτες εκείνοι που διαθέτουν ακίνητη περιουσία σε 4.000 οικισμούς εκτός σχεδίου, στους οποίους και δεν εφαρμόζεται το σύστημα των αντικειμενικών αξιών.
Όπως αποφασίστηκε χθες, ο φόρος στις περιοχές αυτές θα υπολογιστεί εκ νέου με βάση τις τιμές που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξει μια μείωση του φόρου (σε σχέση με τα πρώτα εκκαθαριστικά που εστάλησαν στους φορολογούμενος τον Αύγουστο) της τάξης ακόμα και άνω του 50%.
Εκτιμάται ότι από τις αλλαγές αυτές θα ωφεληθούν περίπου 600.000 ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα πληροφορηθούν για τα νέα εκκαθαριστικά τους στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Στους ωφελημένους θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς, οι οποίοι λόγω των πρόσφατων καταστροφών που υπέστησαν από το σεισμό, απαλλάσσονται από την καταβολή φόρου για έναν χρόνο.
Ωστόσο οι διορθωτικές κινήσεις δεν αφορούν όσους ιδιοκτήτες διαθέτουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, οι οποίοι θα κληθούν κανονικά να πληρώσουν το φόρο για την ακίνητη περιουσία τους.
Παράλληλα κατά την χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη αποφασίστηκε να απλουστευτούν οι διαδικασίες για τις εκπτώσεις σε διατηρητέα ή δεσμευμένα ακίνητα καθώς και να υπάρξει αυτόματος υπολογισμός των απαλλαγών σε ευπαθείς οικονομικά ομάδες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ανάπηροι με ποσοστό άνω του 80%) μέσω της ΓΓΠΣ χωρίς φυσική παρουσία των φορολογούμενων.
Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές πως οι διορθωτικές κινήσεις, στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση είναι περιορισμένες μια και απώτερος στόχος ήταν οι παρεμβάσεις να μην επηρεάσουν το στόχο των εσόδων από την φορολογία στην ακίνητη περιουσία.
Συνεπώς οι διορθωτικές αυτές κινήσεις δεν άρουν τον προβληματικό χαρακτήρα του φόρου, ιδιαίτερα αν συνυπολογιστεί ότι αυτός βασίζεται σε αντικειμενικές αξίες που καμία σχέση δεν έχουν με την εικόνα της αγοράς που τελεί εδώ και αρκετούς μήνες υπό κατάρρευση.

(πρώτη ενημέρωση 10:57, 27 Αυγούστου 2014)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης