Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με διαφορά 13 μηνών δύο υποχρεωτικές ΑΜΚ στην Attica bank ύψους 820 εκατ – Η μόνη τράπεζα που καλύπτει πλήρως το CLP -888 εκατ

tags :
Με διαφορά 13 μηνών δύο υποχρεωτικές ΑΜΚ στην Attica bank ύψους 820 εκατ – Η μόνη τράπεζα που καλύπτει πλήρως το CLP -888 εκατ
Η Attica bank είναι η μόνη τράπεζα που καλύπτει τις ζημίες πιστωτικού κινδύνου με κεφάλαια
(upd)Σε διάστημα 13 μηνών η Attica bank υλοποιεί δύο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου τέτοιας κλίμακας που ίσως είναι η μόνη τράπεζα που καλύπτει με κεφάλαιο το σύνολο του CLP credit loss projections δηλαδή τις ζημίες πιστωτικού κινδύνου.
Αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος ή θετική πλευρά, το CLP στο σύστημα ανέρχεται στα 50 δισεκ. (με τα νέα stress tests το CLP θα έχει αυξηθεί περαιτέρω προφανώς) και από αυτά τα 50 δισεκ. με βάση την ΤτΕ τα -888 εκατ αναλογούσαν στην Attica bank.
Με την νέα αύξηση κεφαλαίου 420 εκατ που θα υλοποιήσει εντός του Σεπτεμβρίου του 2014, συμπεριλαμβανομένης και της ΑΜΚ και του ομολογιακού 200 και 200 εκατ αντίστοιχα του 2013 η Attica bank είναι η μόνη τράπεζα που καλύπτει τις ζημίες πιστωτικού κινδύνου με κεφάλαια.
Τα τρέχοντα κεφάλαια της Attica bank διαμορφώνονται στα 414 εκατ και τα νέα κεφάλαια 400 εκατ ευρώ ενώ οι σωρευμένες ζημίες φθάνουν τα -452 εκατ ευρώ.
Όπως αναφέραμε αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος η θετική υπάρχει και η άλλη πλευρά η αρνητική την οποία θα παρουσιάσουμε με στοιχεία.
Το ΤΣΜΕΔΕ ως βασικός μέτοχος και ορθά συμμετέχει στην νέα αύξηση κεφαλαίου ύψους 420 εκατ αλλά θα πρέπει να αποτιμηθεί η διαχρονική επένδυση του Ταμείου των Μηχανικών στην τράπεζα.
Η ΣΟΛ η εταιρία ορκωτών ελεγκτών είναι σύμβουλος του ΤΣΜΕΔΕ και θεωρούμε ότι με την μεγάλη εμπειρία και γνώση των ελεγκτών της θα εξετάσει τις καλύτερες λύσεις για το ΤΣΜΕΔΕ και γενικά για τους μετόχους.
Το ΤΣΜΕΔΕ έχει επενδύσει 425 εκατ ευρώ διαχρονικά στην Attica bank.
Στην νέα αύξηση κεφαλαίου του 2014 των 420 εκατ θα επενδύσει από 108 έως 221 εκατ ευρώ ανάλογα με την συμμετοχή των υπολοίπων επενδυτών.
Αν υποθέσουμε ότι το ΤΣΜΕΔΕ καλύπτει τα 108 εκατ το ελάχιστο ποσό συμμετοχής τότε θα έχει επενδύσει 425 +108 εκατ συνολικά 533 εκατ χωρίς να προσμετράται σενάριο να καλύψει μεγαλύτερο ποσό από τα 108 εκατ που είναι η ελάχιστη συμμετοχή.
Η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Attica bank είναι 125 εκατ και το ΤΣΜΕΔΕ θα έχει επενδύσει στην τράπεζα τουλάχιστον 533 εκατ ευρώ.
Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου η Attica bank ας υποθέσουμε ότι θα έχει χρηματιστηριακή αξία 550 εκατ και το ΤΣΜΕΔΕ θα κατέχει το 33% της τράπεζας, δηλαδή θα έχει χρηματιστηριακή αξία η επένδυση του ΤΣΜΕΔΕ περίπου 180 εκατ ευρώ.
Με χρηματιστηριακούς όρους – και υποθετικά -  το ΤΣΜΕΔΕ για να ισοσκελίσει πλήρως τις διαχρονικές επενδύσεις του στην Attica bank θα πρέπει να έχει η τράπεζα αποτίμηση 1,6 δισεκ. ευρώ δηλαδή P/BV 2 με βάση την λογιστική αξία μετά την νέα αύξηση.
Προφανώς το παράδειγμα που αναφέρουμε είναι υποθετικό και ακραίο.
Το αναφέρουμε για να καταδείξουμε ότι το ΤΣΜΕΔΕ συμμετείχε υποχρεωτικά το 2013 στην ΑΜΚ και στο ομολογιακό για να μην κρατικοποιηθεί ή πωληθεί στην Εθνική η Attica bank.
Όμως και στην νέα αύξηση κεφαλαίου του 2014 το ΤΣΜΕΔΕ συμμετέχει υποχρεωτικά για να προστατέψει την περιουσία του.
Το κατανόησαν έγκαιρα στο ΤΕΕ στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και έδωσαν το πράσινο φως καθώς είχαν συνειδητοποιήσει ότι το ΤΣΜΕΔΕ  θα έχανε τα πάντα από το dilution.
Με την νέα αύξηση των 420 εκατ το ΤΣΜΕΔΕ από το 51% θα υποχωρήσει στο 33% στο σενάριο που το Ταμείο καλύψει μόνο τα 108 εκατ ευρώ.
Γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά;
Γιατί δεν έχουμε διαβάσει ούτε μια φορά από το ΤΣΜΕΔΕ να κάνει την αυτοκριτική του στην πολιτική επενδύσεων που ακολούθησε.
Έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια και έχει χάσει τουλάχιστον λογιστικά από τις διαχρονικές επενδύσεις του στην Attica bank μια τράπεζα που με 4 δισεκ. ενεργητικό δεν μπορεί να πετύχει τίποτε το σπουδαίο σε κέρδη άπαξ και αδικήθηκε στα θέματα των εξαγορών και συγχωνεύσεων έναντι των άλλων τραπεζών.  
Τα νέα κεφάλαια τα οποία και θα βρει θα πρέπει να τα αξιοποιήσει με σύνεση και με προσοχή χωρίς να ρισκάρει επηρεαζόμενη από τις απαιτήσεις του νέου στρατηγικού επενδυτή.
Πρόσφατα είχαμε αναφέρει ότι το Apollo και το Wilbur Ross δύο από τα 18 funds που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον θέλουν να πάρουν την Attica bank τσάμπα δηλαδή σε χαμηλές τιμές.
Δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξει ανατιμητική ή υποτιμητική κερδοσκοπία στην μετοχή της Attica bank με βάση τα συμφέροντα των μετόχων αλλά γνωρίζουμε ότι η νέα ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank πραγματοποιείται με δυσμενής όρους για τους παλαιούς μετόχους αλλά όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν η νέα αύξηση ίσως είναι μια από τις ελάχιστες που θα προσφέρουν σοβαρή προστιθέμενη αξία στον μέτοχο στο μέλλον.
Για να γραφεί απλά και γλαφυρά η Attica bank έχει πιάσει πάτο, χειρότερα δεν μπορεί να πάει.   
Η αύξηση του 2013 ήταν υποχρεωτική αύξηση και αποδείχθηκε άκρως ζημιογόνα για τον παλαιό μέτοχο, η νέα αύξηση του 2014 θα αποδειχθεί κερδοφόρος για όποιον επενδύσει κεφάλαια.
Αρκεί να έχει υπομονή γιατί θα πρέπει να περιμένει πολύ για να αποσβέσει την επένδυση του…..πάρα πολύ όχι λίγα αλλά πολλά χρόνια.  

Υποσημείωση

Μας κατηγόρησαν ως www.bankingnews.gr  ότι δήθεν αναφερόμαστε σκοπίμως στην τιμή της αυξήσεως κεφαλαίου του 2014 που θα υλοποιηθεί προσεχώς.
Έχουμε αναφέρει ότι είναι πιθανή η τιμή της ΑΜΚ στα 0,08 ευρώ προ Reverse split ή 0,80 ευρώ αν το RS είναι 10 προς 1.
Ως γνωστό δεν μπορεί να υλοποιηθεί ΑΜΚ κάτω της ονομαστικής αξίας στα 0,30 ευρώ.
(Να σημειώσουμε ότι πριν 10 μήνες είχαμε αναφέρει για πρώτη φορά ότι η μετοχή θα υποχωρήσει στα 0,10 ευρώ.
Τότε η μετοχή ήταν 0,28 ευρώ και είχε προηγηθεί και reverse split)
«Θα ζητήσετε συγνώμη από τους αναγνώστες σας γιατί θα πέσετε έξω στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου» μας είπαν.
Και απαντούμε εμείς θα ζητήσουμε συγνώμη από τους αναγνώστες μας εσείς θα ζητήσετε συγνώμη από τους μετόχους σας που το 2013 τους ζητήσατε 400 εκατ στα 0,30 ευρώ και το 2014 τους ξαναζητάτε 420 εκατ σε τιμή προφανώς πολύ χαμηλότερη, διατρέχοντας πλέον το κίνδυνο να υποστούν μεγάλο dilution;
Επίσης τι θα πείτε στους κατόχους του μετατρέψιμου ομολογιακού;».  

(πρώτη ενημέρωση 08:16, 25 Αυγούστου 2014)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης