Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Νίκος Αναστασιάδης: Αποφασισμένος ο Ερντογάν για λύση στο Κυπριακό - Η Τουρκία "βολιδοσκοπεί" το κυπριακό φυσικό αέριο

tags :
Νίκος Αναστασιάδης: Αποφασισμένος ο Ερντογάν για λύση στο Κυπριακό - Η Τουρκία
Έρογλου (τ/κ ηγέτης): Η Άγκυρα δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει την τελική απόφαση της τ/κ κοινότητας για το Κυπριακό
Αποφασισμένος για τη λύση του Κυπριακού φέρεται να είναι ο νεοεκλεγείς Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης. Την ίδια στιγμή η τουρκοκυπριακή πλευρά επιρρίπτει ευθύνες στην κυπριακή ηγεσία για τη μη επίλυση του Κυπριακού.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Αλήθεια», ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι «φίλοι που ενδιαφέρονται για λύση του κυπριακού και οι οποίοι έχουν συναντήσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν», έχουν διαμηνύσει στη Λευκωσία ότι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Τουρκίας είναι αποφασισμένος να συμβάλει στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης,
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι αναμένει να ακούσει από τον κ. Ερντογάν τις θέσεις που θα διατυπώσει κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα την 1η Σεπτεμβρίου.
«Εάν η επίσκεψη συνοδεύεται με δηλώσεις περί δημιουργίας δύο κρατών, ή συνεργασίας δύο κρατών δεν είναι το μήνυμα που αναμένουν οι ξένοι και εμείς» είπε ο κ. Αναστασιάδης. Πρέπει, πρόσθεσε, να γίνουν τέτοιες τοποθετήσεις, που να δημιουργούν βάσιμα την ελπίδα ότι επιτέλους εννοεί αυτά που διαμηνύει, ότι δηλαδή επιθυμεί λύση του Κυπριακού προβλήματος σύντομα.
Ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης ανέφερε ότι το φυσικό αέριο που βρέθηκε στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί το σημαντικότερο κίνητρο για την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους για λύση του Κυπριακού.

Τουρκικές εταιρείες "βολιδοσκοπούν" το κυπριακό φυσικό αέριο
Ο κ. Αναστασιάδης αποκάλυψε επίσης ότι η Λευκωσία έχει βολιδοσκοπηθεί από τουρκικές εταιρείες για το θέμα του φυσικού αερίου. «Η απάντησή μας είναι ότι εάν και εφόσον συμβάλετε στη λύση του κυπριακού, δεν βλέπουμε γιατί να μην είστε ένας εκ των μελλοντικών αγοραστών του φυσικού αερίου της Κύπρου», διερωτήθηκε ο κ. Αναστασιάδης.
Σύμφωνα με την "Καθημερινή", αρχίζει πολύ σύντομα ο νέος κύκλος των ερευνητικών γεωτρήσεων από την κοινοπραξία ΕΝΙ -  στα τεμάχια 2,3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ.
Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, σε δηλώσεις στο ΡΙΚ είπε ότι τη δεδομένη στιγμή είναι μεγίστης σημασίας η έναρξη των νέων ερευνητικών γεωτρήσεων. Είμαστε, είπε, εντός των χρονοδιαγραμμάτων και τα αποτελέσματα της πρώτης γεώτρησης αναμένονται περί τα τέλη του 2014. Είπε επίσης ότι ενόψει της έναρξης του νέου κύκλου ερευνητικών γεωτρήσεων αποφασίστηκε να αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία ΕNi και την Τotal για τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό.
Ξεκαθάρισε ότι το χερσαίο τερματικό εξακολουθεί να αποτελεί πρωταρχικό στόχο, όμως εξετάζονται και άλλες επιλογές. Εως τώρα η Κυπριακή Δημοκρατία διαπραγματευόταν για το τερματικό με την κοινοπραξία Noble και Delek.

Ο Έρογλου προτείνει ένα συνολικό αλισβερίσι στο εδαφικό
«Η εκλογή Ερντογάν δεν πρόκειται να φέρει καμία αλλαγή στις συνομιλίες», διεμήνυσε στην "Καθημερινή" ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ντερβίς Έρογλου.
Ο κ. Έρογλου εκθέτει την δική του οπτική γωνία και επιρρίπτει ευθύνες στην ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη για τη στασιμότητα στο Κυπριακό. Κατά την άποψή του, η ε/κ πλευρά δεν αποδίδει την απαιτούμενη σημασία στις υφιστάμενες πραγματικότητες και στα αιτήματα των Τουρκοκυπρίων.
Αναφερόμενος στην τύχη του Βαρωσιού, ο κ. Έρογλου προτείνει ένα συνολικό αλισβερίσι στο εδαφικό. Την ίδια στιγμή, ο έμπειρος Τουρκοκύπριος πολιτικός μιλά για την εκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της γειτονικής Τουρκίας.
"Η Άγκυρα δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει την τελική απόφαση – όποια και αν είναι αυτή– της τ/κ κοινότητας για το Κυπριακό", δήλωσε ο ίδιος.

Το Σεπτέμβρη στην Κύπρο ο νέος σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ
Ερωτηθείς πότε αναμένεται η κάθοδος στην Κύπρο του νέου ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, πρώην υπουργού Εξωτερικών της Νορβηγίας, Espen Barth Eide, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι ο κ. Eide αναμένεται στην Κύπρο πριν τη μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μεταξύ 21 – 28 Σεπτεμβρίου. Δεν έχει ακόμη οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία, πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για το πρόγραμμα των συναντήσεων του Προέδρου στη Νέα Υόρκη, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι πέραν της συνάντησης που θα έχει με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος θα συναντηθεί με ηγέτες γειτονικών κρατών και των χωρών του Κόλπου.

Στις 30 Αυγούστου η συνάντηση Γιούνκερ-Αναστασιάδη για την Κύπρο
Το Κυπριακό, η οικονομία και το χαρτοφυλάκιο του νέου Κύπριου Επιτρόπου στην Κομισιόν θα βρίσκονται στην ατζέντα της κατi ιδίαν συνάντησης που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με το νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το Σάββατο, 30 Αυγούστου, στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά το οποίο οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν για το νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη νέα Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.
Ακολούθως, ο κ. Γιούνκερ θα ανακοινώσει επίσημα τη σύνθεση του νέου Κολεγίου των Επιτρόπων.
Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι για τη θέση του Κύπριου Επιτρόπου στην Κομισιόν είναι ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Χρήστος Στυλιανίδης και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης. Την τελική απόφαση θα λάβει ο Πρόεδρος της Κομισιόν, αφού διαβουλευθεί πρώτα με τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι η συνάντηση Αναστασιάδη – Γιούνκερ θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί. Στη συνάντηση, όπως είπε, θα συζητηθούν το Κυπριακό, η οικονομία και το χαρτοφυλάκιο του Κύπριου Επιτρόπου. Είπε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο του Συμβουλίου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης