Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pew: Η φυλετική ισότητα δεν έχει κατακτηθεί - Τα γεγονότα στο Φέργκιουσον είναι η κορυφή του παγόβουνου

Pew: Η φυλετική ισότητα δεν έχει κατακτηθεί - Τα γεγονότα στο Φέργκιουσον είναι η κορυφή του παγόβουνου
Φρούδρες αποδείχτηκαν οι ελπίδες της Αφροαμερικανικής κοινότητας για ποιοτικότερη διαβίωση, μετά την εκλογή του πρώτου Αφφροαμερικανού Προέδρου
Η φυλετική ισότητα στις ΗΠΑ δεν έχει κατακτηθεί, επειδή ο Αφροαμερικανός Barack Obama, εξελέγη Πρόεδρος και η διαπίστωση έρχεται σαν χαστούκι σε όσους πίστευαν το αντίθετο, μετά τα γεγονότα στο Φέργκιουσον.
Μπορεί η κατακραυγή και οι διαμαρτυρίες να έρχονται με αφορμή τη δολοφονία του 18χρονου, ωστόσο από πίσω κρύβεται μια βαθειά ανισότητα, που και οι αριθμοί ξεκάθαρα αναδεικνύουν.
Ειδικότερα, η ανεργία πλήττει τους Αφροαμερικανούς σε υπερδιπλάσιο βαθμό από ότι τους Καυκάσιους, όπως προκύπτει από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Ιουλίου, καθώς το ποσοστό των ανέργων Αφρικανικής καταγωγής των ΗΠΑ ανέρχεται σε 11,4% έναντι 5,3%, ενώ υποαπασχολούνται σε ποσοστό 20,5% έναντι 11,8%.
Το Pew Research είχε διαπιστώσει πως η διαφορά  στο εισόδημα των οικογενειών, σε σχέση με την φυλετική τους προέλευση, αυξάνεται συνεχώς από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, καθώς το 1967 ήταν στα 19 χιλ. δολάρια, ενώ το 2011 έφτασε τα 27 χιλ. δολάρια.



Αντιστοίχως, έρευνα του 2012, κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα νοικοκυριά των λευκών Αμερικάνων είναι 22 φορές πιο πλούσια από αυτά των Αφροαμερικανών, ενώ αν και αποτελούν το 13% του συνόλου των νοικοκυριών, εντούτοις λαμβάνουν επιδόματα διατροφής σε ποσοστό 26% επί του συνόλου.
Ως προς την παιδεία, τα παιδιά των Αφροαμερικανών εγκαταλείπουν το λύκειο σε διπλάσιο βαθμό, με ποσοστό 36,5%, ενώ των Καυκάσιων, κατά 18%, ενώ το 45% των Αφροαμερικανών παιδιών ζουν σε φτωχές περιοχές, σε σύγκριση με το 12% των λευκών παιδιών.
Το ποσοστό των μαύρων Αμερικάνων ανδρών που φυλακίζονται είναι έξι φορές μεγαλύτερο από αυτό των λευκών Αμερικανών, ενώ τα μονογονεϊκά  νοικοκυριά της Αφροαμερικανικής κοινότητας είναι 52,1% με το αντίστοιχο ποσοστό των νοικοκυριών των Καυκάσιων, στο 19,9%.



Φαίνεται, λοιπόν, πως όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες στις ΗΠΑ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, ενώ οι προβλέψεις για το μέλλον είναι δυσοίωνες, καθώς η τροχιά των καταστάσεων δύσκολα θα αλλάξει.
«Είχαμε πιστέψει ότι τα πράγματα θα αλλάξουν με την εκλογή του Obama», ακούγονται οι φωνές των ψηφοφόρων του, υπό τους πυροβολισμούς των αστυνομικών στο Φέργκιουσον.
Ίσως, ξεσπάσει μια νέα δυναμική διεκδίκηση της φυλετικής ισότητας, ειρωνικά υπό την Προεδρία ενός Αφροαμερικανού Προέδρου…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης