Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fitch: Εντός των στόχων η οικονομία της Πορτογαλίας το 2014 – Παραμένουν οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι

Fitch: Εντός των στόχων η οικονομία της Πορτογαλίας το 2014 – Παραμένουν οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι
Υψηλό το πολιτικό ρίσκο
Την εκτίμηση ότι η πορεία της οικονομίας της Πορτογαλίας θα κινηθεί εντός των στόχων που έχουν τεθεί για το 2014 διατυπώνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις κατόπιν και των πρόσφατων αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας που ενέκρινε μερικώς μέτρα λιτότητας.
Η Fitch εκτιμά ότι οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις μειώνουν βραχυπρόθεσμα τα ρίσκα για την πορτογαλική οικονομία, επισημαίνοντας ωστόσο ότι παραμένουν οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι.
Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Αυγούστου το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας απέρριψε το μέτρο της εφαρμογής ειδικής εισφοράς σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ που  έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό και επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή από το 2015 ενώ έκρινε ότι οι μισθολογικές περικοπές σε ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων μπορούν να ισχύσουν για το 2014 και το 2015, αλλά δεν μπορούν να επεκταθούν πέραν του 2015.
Συγκεκριμένα, η Fitch τονίζει ότι οι συνέπειες που θα έχουν οι αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου στη μακροπρόθεσμη μείωση του χρέους ενδέχεται να περιορίσουν την επιστροφή της χώρας στην οικονομική ανάπτυξη.
«Οι προσωρινές μειώσεις μισθών έχουν εφαρμοστεί από την κυβέρνηση για τη μείωση των δαπανών και η απόφαση του δικαστηρίου επιτρέπει την εκτίμηση ότι οι στόχοι του 2014 θα επιτευχθούν σε ότι αφορά το έλλειμμα που αναμένεται στο 4% του ΑΕΠ. Όμως οι μειώσεις μισθών που σχεδιάζονταν για την περίοδο 2016-2018 δεν μπορούν τώρα να εφαρμοστούν» αναφέρει η Fitch, εκτιμώντας ότι το έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 2,7% το 2015.
Η Fitch αφού επισημαίνει τη δυνατότητα που έχει το Συνταγματικό Δικαστήριο στο να περιορίζει την ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης, υπογραμμίζει ότι βάσει αυτών των δεδομένων το πολιτικό ρίσκο παραμένει υψηλό δεδομένου ότι η χώρα οδεύει τον προσεχή Μάιο στην έξοδο της από το μνημόνιο.
«Η επόμενη κυβέρνηση – οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο του 2015 – ενδεχομένως να αναγκαστεί να βασιστεί σε αυξήσεις φόρων, οι οποίες είναι πολιτικά επιζήμιες» επισημαίνει η Fitch, η οποία εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει από το 129% του ΑΕΠ στο 110% του ΑΕΠ έως το 2023.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης