Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Commerzbank: Ανήμπορη η ευρωπαϊκή οικονομία - Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις

Commerzbank: Ανήμπορη η ευρωπαϊκή οικονομία - Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις
"Οι προοπτικές ανάπτυξης είναι πολύ αδύναμες και σίγουρα πιο αδύναμες από ό, τι θα περίμενε κανείς"
Επικίνδυνα έχουν αρχίσει να συσωρεύονται τα προβλήματα της Ευρωζώνης, με τη Σύνοδο Κορυφής της 30ης Αυγούστου να αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τις αγορές.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι τρέχουσες προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2014 και το 2015, οι οποίες ανέρχεται σήμερα σε 1,2% και 1,7%, αντίστοιχα, θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύ υψηλές, εάν η ανάπτυξη στις μεγάλες οικονομίες όπως η Γαλλία και η Ιταλία επιβαρύνουν σέρνει το υπόλοιπο της Ευρωζώνης προς τα κάτω.
Ωστόσο, ορισμένοι οικονομολόγοι εξέφρασαν επίσης την ελπίδα της ανάκαμψη χάρη στη βελτίωση των δεδομένων σε τομείς όπως ο τραπεζικός δανεισμός και η ανεργία.
Η αδύναμη ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο θα εντείνει τις πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διεξάγει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα περιλαμβάνει αγορές ομολόγων.
Ωστόσο, η ΕΚΤ πιθανότατα να περιμένει να δει τα πλήρη αποτελέσματα των μέτρων που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο πριν γίνει αυτό.
Οι πρόσφατες ειδήσεις ότι η οικονομία της Ευρωζώνης δεν σημείωσε αύξηση κατά το δεύτερο τρίμηνο ταρακούνησε την περιοχή καθώς οι πολιτικοί είχαν περάσει το μεγαλύτερο μέρος του έτους ανακοινώνοντας την αισιοδοξία τους για το μέλλον.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Michel Sapin δήλωσε ότι η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, θα αναπτυχθεί μόνο κατά 0,5% αυτό το έτος, κάτω από την προηγούμενη πρόβλεψη του 1,0%.
Θα μπορούσε να συγχωρεθεί για μια τέτοια απαισιόδοξη προοπτική, εάν η γερμανική οικονομία, δεν κατέγραφε συρρίκνωση 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο.
"Οι προοπτικές ανάπτυξης είναι πολύ αδύναμες και σίγουρα πιο αδύναμες από ό, τι θα περίμενε κανείς", δήλωσε ο Hetal Mehta, οικονομολόγος της Legal & General Investment Management με έδρα το Λονδίνο.
Σημείωσε ότι τα τελευταία στοιχεία θα προσθέσει μεγαλύτερο βάρος στο δίλημμα της ΕΚΤ σχετικά με το εάν πρέπει ή όχι να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων.
Παρόλα αυτά, οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η ασθενέστερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη θα μπορούσε κάλλιστα να προέλθει από μεγάλες οικονομίες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, οι οποίες έχουν σημειώσει περιορισμένη μόνο πρόοδο στη μεταρρύθμιση των οικονομιών τους και τη μείωση του δημόσιου χρέους.
Ο Joerg Kraemer, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, δήλωσε ότι ενώ τα στοιχεία χαμηλής ανάπτυξης από το δεύτερο τρίμηνο θα ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην ΕΚΤ να αναλάβει περαιτέρω δράση, προειδοποίησε ότι η χαλαρότερη νομισματική πολιτική θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα των χωρών για την εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων.
"Ζούμε σε μια οικονομία που παλεύει να ξεπεράσει την κρίση αλλά και πάσχει από μεταρρυθμιστική κόπωση",
"Όλα αυτά δεν μπορούν να θεραπευτούν με τη νομισματική πολιτική", είπε ο αναλυτής της Commerzbank.
"Όταν το χρέος είναι πολύ υψηλά, τα χαμηλά επιτόκια δεν βοηθούν στην τόνωση της ανάπτυξης αλλά λειτουργούν ως υποκατάστατο στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις", πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης