Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα αιματοχυσία στη Γάζα μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας – Τουλάχιστον 11 νεκροί από τις νέες αεροπορικές επιδρομές

Νέα αιματοχυσία στη Γάζα μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας – Τουλάχιστον 11 νεκροί από τις νέες αεροπορικές επιδρομές
Νέος γύρος αλληλοκατηγοριών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων για τη διακοπή των συνομιλιών
(upd7) Τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 5 παιδιά, έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους από τις νέες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας ύστερα από την κατάρρευση της εκεχειρίας και τη διακοπή των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Όπως ανακοίνωσαν οι παλαιστινιακές υπηρεσίες ανάμεσα στους νεκρούς είναι η σύζυγος και η κόρη του στρατιωτικού διοικητή της Hamas, Mohammed Deif.
Οι εχθροπραξίες άρχισαν πριν εκπνεύσει η εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών, με το Ισραήλ να κατηγορεί την Hamas ότι αυτή ευθύνεται για την κατάρρευση της ύστερα από την εκτόξευση 50 ρουκετών προς το Ισραήλ.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου απέρριψε τους παλαιστινιακούς ισχυρισμούς ότι το Ισραήλ ευθύνεται για την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών στο Κάιρο της Αιγύπτου με στόχο μια διαρκή κατάπαυση του πυρός, αναφέροντας ότι η εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας «έκανε τη συνέχιση των συνομιλιών αδύνατη».
Από την πλευρά της η Hamas απείλησε  να στοχεύσει με ρουκέτες το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κοντά στο Τελ Αβίβ και προειδοποίησε τις διεθνείς αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν αυτόν τον προορισμό.
Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς στην Αίγυπτο κατάρρευσαν, με τις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών να αναχωρούν από την Αίγυπτο.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:

Κατέρρευσε η εκεχειρία στη Γάζα, παρά τη νέα συμφωνία για 24ωρη παράταση της κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Κάιρο μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών.
Ειδκότερα ξεκίνησε μπαράζ αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό, έχοντας λάβει εντολή από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να πλήξει «τρομοκρατικούς στόχους» στον παλαιστινιακό θύλακα, μετά από εκτόξευση ρουκετών που έπληξαν το Ισραήλ.
Δύο παιδιά τραυματίστηκαν στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στη Ράφα.
Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν αγροτικές περιοχές κοντά στο Μπέιτ Λαχίγια, στην συνοικία Ζεϊτούν, στο χωριό Αλμάσντερ και στο Χαν Γιουνίς.
Υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερ ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε πως εκτοξεύθηκαν ρουκέτες από τη Γαζά προς το Ισραήλ.
Οι τρεις ρουκέτες έπεσαν κοντά στην ισραηλινή πόλη Μπεερσέβα.
Σημειώνεται ότι η εκεχειρία έληγε τα μεσάνυκτα της Τρίτης προς την Τετάρτη.
Νωρίτερα, πάντως, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές η ισραηλινή πλευρά είχε συμφωνήσει σε μερική άρση των περιορισμών στα «σύνορα» της Γάζας και επέκταση της αλιευτικής ζώνης στη θάλασσα της Γάζας.
Άμεση ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, B. Netanyahu, ο οποίος διέταξε τον ισραηλινό στρατό να συνεχίσει τους βομβαρδισμούς στόχων τη Γάζα.
«Σε απάντηση στην παραβίαση της εκεχειρίας από πλευράς της Χαμάς, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας διέταξαν τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας να επιτεθούν σε θέσεις των τρομοκρατών εντός της Λωρίδας της Γάζας», ανέφερε Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος.
Στόχος της νέας παράτασης της εκεχειρίας ήταν η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, με την παλαιστινιακή πλευρά να υπογραμμίζει πως το Ισραήλ έχει συμφωνήσει σε μερική άρση των περιορισμών στα «σύνορα» της Γάζας και επέκταση της αλιευτικής ζώνης στη θάλασσα της Γάζας.
Όπως έγινε γνωστό, τα φλέγοντα ζητήματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των δυνάμεων της Χαμάς στην περιοχή, η απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων, καθώς και η επιστροφή των σορών των δύο ισραηλινών στρατιωτών θα συζητηθούν σε νέες διαπραγματεύσεις που αναμένεται να διεξαχθούν εντός ενός μήνα.
Πάντως και αυτή η εκεχειρία κινείται σε τεντωμένο σκοινί καθώς ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε πως σε περίπτωση που οι ισραηλινές δυνάμεις δεχθούν επίθεση από την Χαμάς θα απαντήσουν με σκληρό τρόπο.
«Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο … Ο στρατός είναι έτοιμος να χτυπήσει δυναμικά εάν ξαναρχίσουν οι ρίψεις ρουκετών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ανάμεσα στους Ισραηλινούς και στους Παλαιστίνιους έχασαν τη ζωή τους 2.016 Παλαιστίνιοι και 66 Ισραηλινοί.
Εν τω μεταξύ, από τη Μόσχα όπου βρίσκεται, ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Σαΐμπ Αρικάτ, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει ψήφισμα, με το οποίο θα τίθεται χρονοδιάγραμμα στο Ισραήλ προκειμένου να αποσύρει τα στρατεύματά του από τις περιοχές που κατέλαβε στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967.
Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «σήμερα προτρέπουμε επισήμως τη διεθνή κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσουν ψήφισμα, το οποίο θα θέτει χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις κατεχόμενες από το 1967 περιοχές».
Από την πλευρά του ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σαΐμπ Αρικάτ, σημείωσε ότι η Μόσχα είναι πολύ ανήσυχη για την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα και ότι έχει καταβάλει προσπάθειες για την ενεργή υποστήριξη της διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας της Αιγύπτου.
Πρόσθεσε δε, ότι οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις Ισραηλινών-Παλαιστινίων υπό τη διαμεσολάβηση των Αιγυπτίων, θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία για μια μακροπρόθεσμη και διαρκή εκεχειρία, σημειώνοτας ότι αυτός ο στόχος θα πρέπει να αποτελεί έναν καλό λόγο για μια συνολική διευθέτηση της διαμάχης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.


Τι μετέδιδε νωρίτερα, το bankingnews.gr
Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκoνται οι διαπραγματεύσεις για την παράταση της εκεχειρία που είχαν συμφωνήσει Ισραηλινοί και Χαμάς, την προηγούμενη Πέμπτη, 14 Αυγούστου, για 5 ημέρες 120 ώρες.
Ειδικότερα λίγο πριν την εκπνοή της πενθήμερης κατάπαυσης του πυρός και ενώ γίνονται προσπάθειες για μονιμοποίηση της εκεχειρίας ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βenjamin Netanyahu προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα του παραμένει έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο και θα απαντήσει «δυναμικά» στην περίπτωση που επαναληφθούν οι ρίψεις ρουκετών από τους Παλαιστίνιους.
«Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο (. . .). Ο στρατός είναι έτοιμος να χτυπήσει δυναμικά εάν ξαναρχίσουν οι ρίψεις» ρουκετών, ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Άμυνας Μοσέ Γιααλόν στο Ασντότ, στο νότιο Ισραήλ, λίγες ώρες προτού να λήξει η πενθήμερη εκεχειρία.
Η επιχείρηση που ξεκίνησε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας στις 8 Ιουλίου «θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος της», δηλαδή «να επανέλθει η ηρεμία και η ασφάλεια», πρόσθεσε ο Netanyahu σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας ισραηλινά αεροσκάφη επιχείρησαν τέσσερις αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη αμέσως μετά την έναρξη ισχύος της νέας πενθήμερης εκεχειρίας, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πηγή του παλαιστινιακού υπουργείο Εσωτερικών.
Οι νέες αεροπορικές επιδρομές έγιναν σε αντίποινα για την εκτόξευση έξι ρουκετών προς το ισραηλινό έδαφος από θέσεις εντός του παλαιστινιακού θύλακα, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.
Σημειώνεται ότι στο Κάιρο, οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές δεν έχουν στη διάθεσή τους παρά μερικές ώρες προκειμένου να συμφωνήσουν, πριν από τα μεσάνυχτα απόψε, για την παράταση της εκεχειρίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης