Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Βαλτώνουν» οι διαπραγματεύσεις Ισραηλινών-Παλαιστινίων – Σχέδιο 11 σημείων προτείνει η Αίγυπτος

«Βαλτώνουν» οι διαπραγματεύσεις Ισραηλινών-Παλαιστινίων – Σχέδιο 11 σημείων προτείνει η Αίγυπτος
Τα μεσάνυχτα λήγει η πενθήμερη εκεχειρία
Άνευ αποτελέσματος είναι οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, υπό τη διαμεσολάβηση των Αιγυπτίων, στο Κάιρο και ενώ η πενθήμερη εκεχειρία λήγει τα μεσάνυχτα.
Από την πλευρά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε δηλώσεις του χθες Κυριακή, 17 Αυγούστου, στην Ιερουσαλήμ, διαμήνυσε ότι το Ισραήλ θα συμφωνήσει μόνον αν υπάρξει σαφής απάντηση στα θέματα ασφαλείας που θέτει.
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «αν η Χαμάς νομίζει ότι θα καλύψει τη στρατιωτική της ήττα με ένα διπλωματικό επίτευγμα, είναι γελασμένη».
Η Αίγυπτος, που έχει διαμεσολαβητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο, έχει προτείνει ένα σχέδιο 11 σημείων, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων άνοιγμα των συνοριακών περασμάτων με τη Λωρίδα της Γάζας, συνεργασία με την Παλαιστινιακή Αρχή, που έχει την έδρα της στη Δυτική Όχθη, για να κτιστεί εκ νέου η περιοχή, αλλά και δέσμευση από τους μαχητές της Χαμάς ότι θα σταματήσουν να χτίζουν τούνελ για να επιτίθενται στο Ισραήλ, επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Al-Shorouk».
Από την άλλη πλευρά, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε σε δημοσιογράφους το Σάββατο, 16 Αυγούστου, ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι η πρωτοβουλία της Αιγύπτου.
Πάντως, σύμφωνα με τον Μαρκ Χέλερ, επιστημονικό συνεργάτη του
Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφαλείας, δηλώσεις του οποίου επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, είναι δύσκολο η Χαμάς να αποδεχθεί το σχέδιο που προτείνουν οι αιγύπτιοι διαμεσολαβητές, προσθέτει ωστόσο ότι παρ' όλα αυτά, είναι απίθανο ότι θα προχωρήσουν σε απευθείας επιθέσεις με το Ισραήλ.
Όπως σημειώνει, το πιο πιθανό είναι ότι θα βρουν μια φόρμουλα για να απορρίψουν την πρόταση και παράλληλα να αποφύγουν την εκτόξευση ρουκετών, όπως για παράδειγμα την επέκταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας επ' αόριστον, ή δηλώνοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τη Γάζα θα πρέπει να περιμένει έως ότου όλα τα θέματα που αφορούν την παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικης ενότητας επιλυθούν.
Σημειώνεται ότι με την εκεχειρία σταμάτησε μια σύγκρουση διάρκειας περίπου ενός μηνός, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 2.000 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες άμαχοι, και 67 Ισραηλινοί στρατιώτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης