Τελευταία Νέα
Διεθνή

Weidmann (Bundesbank): Υπέρ της στάσης αναμονής από την ΕΚΤ - «Κουνάει το δάκτυλο» στη Γαλλία

tags :
Weidmann (Bundesbank): Υπέρ της στάσης αναμονής από την ΕΚΤ - «Κουνάει το δάκτυλο» στη Γαλλία
Αδύναμη η ανάκαμψη στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τον Jens Weidmann
Υπέρ της στάσης αναμονής που τηρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), παρά τον χαμηλό πληθωρισμό και το αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο, τάσσεται ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), Jens Weidmann.
«Η ΕΚΤ πρέπει να αποτιμήσει την επίδραση των μέτρων που ανακοίνωσε τον Ιούνιο, προτού προχωρήσει στη συζήτηση για τη λήψη νέων», τόνισε ο διοικητής της Buba.
Σύμφωνα με τον Weidmann, η ανάκαμψη στην ευρωζώνη είναι αδύναμη, ωστόσο σταδιακά θα υπάρξει βελτίωση σε επίπεδο πληθωρισμού και ανάπτυξης.
Ο Weidmann υποβάθμισε τα χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού που καταγράφονται, τα οποία όπως σημείωσε οφείλονται από τη συνδυαστική πτώση των τιμών ενέργειας και τροφίμων, την ανατίμηση του ευρώ, αλλά και τις προσαρμογές που γίνονται από χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα.
«Δεν αντιμετωπίζουμε σενάριο αυτοσυντηρούμενου αποπληθωρισμού, όπου οι καταναλωτές αποφάσισαν να αναστείλουν τις αγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Weidmann τάχθηκε κατά της υποτίμησης του ευρώ, τονίζοντας ότι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας μέσω της αποδυνάμωσής του δεν πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ισχυρή Ευρώπη και ισχυρό ευρώ πάνε μαζί».

Συστάσεις στη Γαλλία να δώσει το... καλό παράδειγμα, υιοθετώντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Παράλληλα, ο διοικητής της Bundesbank κάλεσε τη Γαλλία να δώσει το «καλό παράδειγμα», υιοθετώντας της απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αντί να ζητά από το Βερολίνο να προβεί σε δράσεις υπέρ της ανάπτυξης.
Ακόμη υπογράμμισε τα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία, προσθέτοντας ότι πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, όπως και να μειώσει το ιδιαίτερα αυξημένο επίπεδο των δημοσίων δαπανών.
Πάντως, όπως σημείωσε, το Παρίσι έχει αρχίσει να κάνει αυτές τις αλλαγές και ότι εμπιστεύεται ότι ο «ασθενής της Ευρώπης» θα εδραιώσει τον ρόλο του στον γαλλο-γερμανικό άξονα.

Αισιόδοξος για τη γερμανική οικονομία
Εν τω μεταξύ, αισιόδοξος για την πορεία της γερμανικής οικονομίας εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Bundesbank.
Ειδικότερα, ο Γερμανός τραπεζίτης εξέφρασε την εκτίμηση πως «σε γενικές γραμμές η γερμανική οικονομία θα συνεχίσει να κινείται σε θετικό έδαφος».
«Η πεποίθησή μου αποτυπώνεται και στις εκτιμήσεις της Bundesbank για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας» συμπλήρωσε.
Βέβαια, ο Jens Weidmann σημείωσε ότι είναι πιθανή παρέκκλιση των οικονομικών μεγεθών από τις προκαθορισμένες εκτιμήσεις.
Άλλωστε και η σημερινή δημοσίευση του δείκτη οικονομικού κλίματος (ZEW) ήταν άκρως απογοητευτική, καθώς υποχώρησε σε χαμηλά 1,5 έτους, σκορπίζοντας πλήθος ανησυχιών στις διεθνείς αγορές.
Σημειώνεται πως για το β’ 3μηνο του 2014, η Bundesbank εκτιμά πως η ανάπτυξη θα διατηρηθεί στο +0,8%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης