Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αισθητές οι πρώτες συνέπειες του εμπάργκο - «Πάγωσαν» οι φορτώσεις φρούτων από Ημαθία και Πέλλα

Αισθητές οι πρώτες συνέπειες του εμπάργκο - «Πάγωσαν» οι φορτώσεις φρούτων από Ημαθία και Πέλλα
Αποζημιώσεις από την ΕΕ ζητούν οι παραγωγοί - Παραγωγοί χωρών εκτός της ΕΕ διεκδικούν τη ρωσική αγορά
Παρά την αισιοδοξία της κυβέρνησης αλλά και τις διαβεβαιώσεις του ρώσου πρεσβευτή στην Αθήνα, για τις ελληνικές εξαγωγές προς την Ρωσία, εκδηλώθηκαν ήδη οι πρώτες συνέπειες του ρωσικού μέτρου.
Ειδικότερα σε Ημαθία και Πέλλα, «πάγωσαν» οι φορτώσεις νωπών φρούτων με προορισμό τη Ρωσία, με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι ροδάκινων να μένουν στα ψυγεία των συνεταιρισμών, οι τιμές πώλησης να ακολουθούν πορεία ελεύθερης πτώσης και οι παραγωγοί να είναι σε απόγνωση, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποί τους.
Εν τω μεταξύ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξετάζει τρόπους ούτως ώστε να προστατευθούν οι Έλληνες παραγωγοί.
Σημειώνεται ότι το 41,5% των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία καλύπτουν τα αγροτικά προϊόντα.
Αναλυτικότερα η αξία των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας στη Ρωσία αγγίζει το επίπεδο των 406 εκατ. ευρώ, με Ρωσία και Ουκρανία να απορροφούν το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγών ροδάκινου (νωπό και κομπόστα). Μάλιστα αυτή την εποχή το ροδάκινο είναι το βασικό εξαγωγικό φρούτο με τις εξαγωγές να είναι σχεδόν στο μέσον της τρέχουσας σεζόν.
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων τα κυριότερα προϊόντα του αγροτικού τομέα που κατευθύνονται στη ρωσική αγορά είναι τα νωπά ακτινίδια, με την αξία των εξαγωγών τους να φτάνει τα 25,7 εκατ. ευρώ, τα νωπά ροδάκινα (24,5 εκατ. ευρώ), νωπές φράουλες (23,5 εκατ. ευρώ), βερίκοκα-κεράσια κ.ά.( 12,01 εκατ. ευρώ), νωπά μπρουνιόν και νεκταρίνια (10,03 εκατ. ευρώ), ελαιόλαδο και κλάσματά του (8,05 εκατ. ευρώ), πολτοί καρπών και φρούτων - μαρμελάδες (6,39 εκατ. ευρώ), ιχθυρά (5,26 εκατ. ευρώ), αγγούρια νωπά και διατηρημένα (5,03 εκατ. ευρώ) και ελιές (4,8 εκατ. ευρώ).
Εν αναμονή των εξελίξεων, στη Μόσχα βρίσκονται ήδη αντιπροσωπείες παραγωγών χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συζητήσουν με τη ρωσική κυβέρνηση την αναπλήρωση των ποσοτήτων φρούτων, που δεν θα εισάγονται πια από τα κράτη-μέλη της Ένωσης, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος οριστικής απώλειας της ρωσικής αγοράς.
Όπως αναφέρουν εξαγωγείς και παραγωγοί, αν τελικά το εμπάργκο ισχύσει, οι Βρυξέλλες θα πρέπει οπωσδήποτε να καταβάλλουν αποζημιώσεις στους πληγέντες.
Ήδη, η εξαγωγή φρούτων προς τη Ρωσία ουσιαστικά σταμάτησε. Κανένας εισαγωγέας ή εξαγωγέας δεν φορτώνει, γιατί δεν γνωρίζουν ποια θα είναι η εξέλιξη. Οι Ρώσοι δεν ακυρώνουν τις συμφωνίες, απλά δεν φορτώνουν, γιατί αν το εμπάργκο ισχύσει, θα χρειαστεί τα φορτηγά να επιστρέψουν.
Μόνο στην Ημαθία, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 8.000-9.000 τόνοι ροδάκινων στα ψυγεία των μεγάλων συνεταιριστικών ομάδων, μεγάλο μέρος των οποίων -πάνω από 50%- έχουν ως προορισμό τη Ρωσία, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης.
«Το τι θα συμβεί τελικά με τα ελληνικά προϊόντα θα το μάθουμε όταν η ρωσική πλευρά εξειδικεύσει τα μέτρα ανά χώρα. Αυτό αναμένουμε να γίνει μέχρι σήμερα το βράδυ ή αύριο το πρωί. Μέχρι τότε δεν μπορούμε να ησυχάσουμε, ασχέτως των όσων ειπώθηκαν στη σύσκεψη στο υπουργείο» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT - HELLAS, Γεώργιος Πολυχρονάκης, που επίσης συμμετείχε στη σύσκεψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης