Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε επιφυλακή το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για τα αντίποινα της Ρωσίας - Έκτακτη σύσκεψη για το θέμα - Μεγάλος ο κίνδυνος για την ελληνική οικονομία

Σε επιφυλακή το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για τα αντίποινα της Ρωσίας - Έκτακτη σύσκεψη για το θέμα - Μεγάλος ο κίνδυνος για την ελληνική οικονομία
Η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο και στην ελληνική οικονομία
Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα, με ζήτημα αιχμής την απόφαση του Ρώσου προέδρου, V. Putin, να απαγορευτούν ή να περιοριστούν οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις χώρες οι οποίες επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία,
Η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο και στην ελληνική οικονομία καθώς μπορεί να σταματήσει η εξαγωγή προς τη Ρωσία γεωργικών προϊόντων που παράγονται στη χώρα μας.
Μία τέτοια απόφαση θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ελληνική αγροτική οικονομία.
Ωστόσο διαβεβαιώσεις από τη Ρωσία πως η «απρόσκοπτη πρόσβαση» των ελληνικών γεωργικών προϊόντων στη ρωσική αγορά δεν πρόκειται να «διαταραχθεί» έλαβε πάντως το υπουργείο Εξωτερικών.
Σημειώνεται ότι το συνολικό μερίδιο της Ελλάδας στις ρωσικές εισαγωγές σε βερύκοκα, νεκταρίνια, ροδάκινα και βύσσινο έφθασε το 12,5% (σε απόλυτους αριθμούς 57,8 χιλιάδες τόνους και ύψος 90,1 εκατ. δολαρίων).
Στην κατηγορία «λοιπά φρέσκα φρούτα», το ελληνικό μερίδιο είναι 15,7% (58,7 χιλιάδες τόνοι, που αντιστοιχούν σε 97,1 εκατ. δολάρια) και πολύ μικρότερο στα υπόλοιπα φρούτα. Την περασμένη χρονιά οι ελληνικές εισαγωγές σε εσπεριδοειδή έφθασαν τους 14,2 χιλιοτόνους (15 εκατ. δολάρια), σε σταφύλια τον 1,1 χιλιοτόνο (2,3 εκατ. δολάρια), σε πεπόνια 0,2 χιλιοτόνους (0,2 εκατ. δολάρια), σε μήλα και αχλάδια 3,4 χιλιοτόνους (3,6 εκατ. δολάρια).
Τις προηγούμενες ημέρες με την επίκληση της ίδιας δικαιολογίας οι ρωσικές Αρχές επέβαλαν περιορισμούς στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από την Ουκρανία, την Πολωνία, την Ολλανδία, τη Μολδαβία και είχαν υποστηρίξει ότι πιθανώς τα μέτρα να επεκταθούν πρωτίστως «στις εισαγωγές από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης