Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αυξημένη εν τω συνόλω η μετανάστευση στην Ευρώπη - Πώς έχει αλλάξει η σύσταση του πληθυσμού, ανά χώρα;

Αυξημένη εν τω συνόλω η μετανάστευση στην Ευρώπη - Πώς έχει αλλάξει η σύσταση του πληθυσμού, ανά χώρα;
Ακραίο παράδειγμα αλλαγής σύστασης, η Ισπανία, όπου οι μετανάστες αντιπροσωπεύουν, πλέον, το 13,8%, ενώ το 1990 μόλις το 2,1%
Η μετανάστευση στην Ευρώπη έχει αλλάξει κατά πολύ από το 1990 και αυτό καταδεικνύεται εμφανέστατα στον παρακάτω χάρτη, ο οποίος συγκρίνει τα ποσοστά μεταναστών στις χώρες της Ευρώπης το 1990 με τα αντίστοιχα ποσοστά το 2013.
Τα ποσοστά είναι σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ως μετανάστης – στην συγκεκριμένη περίπτωση- ορίζεται όποιος έχει γεννηθεί εκτός της χώρας επίσημης κατοικίας τους, συμπεριλαμβανομένων και των προσφύγων.





Αρχικά, στον χάρτη ο πορτοκαλί κύκλος συμβολίζει το ποσοστό το 1990, ενώ ο κόκκινος το ποσοστό, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2013.
Αυτό που ξεκάθαρα παρουσιάζεται είναι ότι συνολικά η μετανάστευση έχει αυξητική τάση, με πρωταθλήτρια την Ισπανία, όπου το ποσοστό έχει εκτοξευτεί από το 2,1% στο 13,8%.
Πτωτική τάση φαίνεται ότι είχε τα τελευταία χρόνια η μετανάστευση μόνο σε τέσσερις, από τις εξεταζόμενες, χώρες: την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, συνολικά δηλαδή τη Βαλτική, και την Πολωνία.
Σε παραδοσιακά χώρες επιλογής των μεταναστών, όπως η Γαλλία και το Βέλγιο, η μετανάστευση έχει οριακή άνοδο, από 10,4% σε 11,6% και από 8,9% σε 10,4% αντίστοιχα.
Το ίδιο παρατηρείται και στη Γερμανία, από το 7,4% στο 11,9%.
Αντιθέτως, μεγάλη αύξηση εντοπίζεται στην Ιταλία, από το 2,5% στο 9,4% και στην Σερβία, που σχεδόν πενταπλασιάστηκε, από το 1% στο 5,6%.
Υπερδιπλασιασμός παρουσιάζεται στην περίπτωση της Ιρλανδίας, από το 6,5% σε 15,9%.
Σε Ελλάδα και Μάλτα, τα ποσοστά διπλασιάστηκαν, από 4,1% σε 8,9% και από 4% σε 8% αντίστοιχα.
Το ποσοστό παρουσιάζεται σχεδόν διπλάσιο και στην περίπτωση της Πορτογαλίας, όπου το 2013 ανήλθε στο 8,4% ενώ το 1990 είχε διαμορφωθεί στο 4,4%.
Η Σουηδία έχει παραχωρήσει σπίτια σε 128 χιλ. Ιρακινούς, οι οποίοι πλέον αποτελούν το 1,4% του συνολικού πληθυσμού, ενώ τα τελευταία χρόνια αναλογικά μεγάλη είναι η εισροή Αφρικανών μεταναστών στην Μάλτα.
Συγκεκριμένα, μέσα σε μία δεκαετία υποδέχτηκε 17 χιλ. μετανάστες αφρικανικής καταγωγής, που είναι αντίστοιχο με το να υποδεχόταν 2,5 εκατ. η Βρετανία.
Επίσης, αξίζει να επισημανθεί ότι μεγάλο ποσοστό των μεταναστών στην Ευρώπη είναι εσωτερικό, υπό την έννοια ότι προέρχονται από πληγείσες από την κρίση χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία.
Πολλοί νέοι από αυτές τις χώρες επιλέγουν να αναζητήσουν την τύχη τους σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως του Βορρά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης