Τελευταία Νέα
Διεθνή

Credit Agricole: Βαρύ πλήγμα στα κέρδη β΄τριμήνου 2014 λόγω της Banco Espirito Santo - Πτώση 98% στα 17 εκατ. ευρώ

Credit Agricole: Βαρύ πλήγμα στα κέρδη β΄τριμήνου 2014 λόγω της Banco Espirito Santo - Πτώση 98% στα 17 εκατ. ευρώ
Η Credit Argicole έχει στην κατοχή της το 14,6% της πορτογαλικής Banco Espirito Santo - Στα 708 εκατ. ευρώ το κόστος στο β΄τρίμηνο του 2014
«Βουτιά» 98% σημείωσαν τα κέρδη της Credit Agricole στο β΄τρίμηνο του 2014, λόγω χρεώσεων που σχετίζονται με το μερίδιο που κατέχει η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλία στην πορτογαλική Banco Espirito Santo.
Τα καθαρά κέρδη της Credit Agricole υποχώρησαν στα 17 εκατ. ευρώ στο β΄τρίμηνο του 2014, έναντι 696 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2013.
Τα τριμηνιαία έσοδα της τράπεζας υποχώρησαν κατά 6,1% στα 3,934 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας ελαφρώς τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν έσοδα 3,934 δισ. ευρώ.
Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, προέβλεπαν κέρδη ύψους 387,4 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο.
Τα κόστη που σχετίζονται με την Banco Espirito Santo, στην οποία η γαλλική τράπεζα διατηρεί ποσοστό 14,6%, ανέρχονται σε 708 εκατ. ευρώ.
Η γαλλική τράπεζα είχε μειώσει το ποσοστό της το 2010, σε 14,6% από 23,8%.
«Σήμερα ο όμιλος πρέπει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που αφορούν την Banco Espirito Santo και τα οποία συνέβησαν εκτός της σφαίρας εταιρικής διακυβέρνησης της τράπεζας και μας ήταν άγνωστα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Agricole, Jean-Paul Chifflet.
«Μετανιώνουμε μόνο για το γεγονός ότι παραπλανηθήκαμε από την οικογένεια με την οποία η Credit Agricole προσπαθούσε να δημιουργήσει μια αληθινή εταιρική σχέση για την οικοδόμηση της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας στην Πορτογαλία», πρόσθεσε ο CEO.
Όπως σχολιάζει ο Omar Fall, αναλυτής της Jefferies International, η Credit Agricole έχει έκθεση σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, ωστόσο η συμμετοχή στην Banco Espirito Santo δεν κατέληξε θετικά.
Η πορτογαλική Banco Espirito Santo θα διασωθεί με την ενεργοποίηση του bail in και το σπάσιμο σε καλή και κακή τράπεζα (good και bad bank).
Με βάση τους σχεδιασμούς της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας και του κεντρικού τραπεζίτη, Carlos Costa, τα υγιή στοιχεία της Banco Espirito Santo θα μεταφερθούν σε ένα Ταμείο τύπου Ελληνικού ΤΧΣ για να πουληθεί η good bank εν συνεχεία.
Στην Νέα Καλή τράπεζα θα προσφερθούν 4,9 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.
Η νέα τράπεζα θα μετονομαστεί σε Novo Banco New Bank και θα περιλαμβάνει καταστήματα, προσωπικό, υγιή δάνεια και καταθέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης