Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χωρίς αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις για επέκταση της εκεχειρίας – Στόχους στη Γάζα έπληξε το Ισραήλ μετά την εκτόξευση ρουκετών από τη Χαμάς

Χωρίς αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις για επέκταση της εκεχειρίας – Στόχους στη Γάζα έπληξε το Ισραήλ μετά την εκτόξευση ρουκετών από τη Χαμάς
Πάνω από 2.000 οι νεκροί από τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας
(upd 11) Μόλις 72 ώρες κράτησε η ηρεμία στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς σήμερα το πρωί στις 8, έληξε η τριήμερη εκεχειρία, χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για την επέκτασή της, μετά την άρνηση της παλαιστινιακής οργάνωσης. 
Περισσότερες από 18 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν προς το Ισραήλ, σύμφωνα με τις ισραηλινές δυνάμεις, εκ των οποίων δύο αναχαιτίστηκαν, 14 κατέπεσαν σε μη κατοικημένες περιοχές και δύο έπεσαν στη Γάζα.
Η Χαμάς, η οργάνωση που έχει τον έλεγχο της Γάζας, ανέφερε ότι οι παλαιστίνιοι αξιωματούχοι στο Κάιρο δεν συμφώνησαν στην επέκταση της κατάπαυσης του πυρός, ωστόσο θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.
Πάντως, όπως δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Mark Regev, η εκτόξευση ρουκετών σημαίνει ότι η Χαμάς «έσπασε τη θεμελιώδη αρχή των συνομιλιών στο Κάριο».
Το Ισραήλ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι προχώρησε σε επιθέσεις εναντίον στόχων στη Γάζα ως απάντηση στην εκτόξευση ρουκετών από τη Χαμάς με τη λήξη της τριήμερης εκεχειρίας.
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κάιρο, με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου, ωστόσο οι διαφορές προς το παρόν είναι αγεφύρωτες.
Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί τη Χαμάς ότι έσπασε τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, εκτοξεύοντας τουλάχιστον πέντε ρουκέτες από τη Γάζα, οι οποίες βρήκαν τον στόχο τους στο Νότιο Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσουν ανθρώπινες απώλειες.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του CNN Wolf Blitzer, ο ισραηλινός στρατός δεν αναμένεται να απαντήσει άμεσα στην εκτόξευση των ρουκετών, καθώς δεν αποκλείεται να πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό.
Ωστόσο αν υπάρξει νέα εκτόξευση από τη Χαμάς, θεωρείται βέβαιο ότι θα απαντήσει στο χτύπημα.
Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, δύο αξιωματούχοι του κινήματος της Χαμάς που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται υπό αιγυπτιακή διαμεσολάβηση στο Κάιρο ανακοίνωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η Χαμάς δεν θα παρατείνει την ισχύ της 72ωρης εκεχειρίας με το Ισραήλ, η οποία έληξε στις 08:00 το πρωί.
"Αρνούμαστε να παρατείνουμε αυτήν την εκεχειρία, είναι η τελική απόφαση, το Ισραήλ δεν έχει προτείνει τίποτε", δήλωσε ο ένας από τους αξιωματούχους.
Το Ισραήλ είχε προτείνει το βράδυ της Τετάρτης την παράταση επ΄αόριστον της ισχύος της εκεχειρίας, υπό τον όρο ότι δεν θα τελεί υπό προϋποθέσεις.
Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συνέχισαν κατά τη διάρκεια της περασμένης νύκτας τις συνομιλίες που δεν διεξάγονται απευθείας, αλλά με την παρενολή των Αιγυπτίων, σε στόχο την μετατροπή της προσωρινής εκεχειρίας και διαρκή κατάπαυση του πυρός.
"Δεν είμαι βέβαιος ότι αυτή η μάχη έχει τελειώσει", δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. "Ολα εξαρτώνται από το αν θέλουν να συνεχίσουν τον πόλεμο. Θεωρώ ότι οφείλουμε να βρούμε μία ειρηνική λύση, εάν μπορούμε", πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι "το Ισραήλ δεν έχει τίποτε εναντίον του λαού της Γάζας" και ότι "θέλει να τον βοηθήσει να απαλλαγεί από την τρομακτική τυραννία" της Χαμάς.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ-Κάσαμ, ο Αμπού Ομπάιντα, δήλωσε ότι η πρώτη απαίτηση της παλαιστινιακής πλευράς είναι η κατασκευή λιμανιού στη Λωρίδα της Γάζας και συνοδεύεται από την απαίτηση για "πραγμαιτκό τερματισμό της πολιορκίας".
Το Ισραήλ δεν αποδέχθηκε τον τερματισμό του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, εξήγησε το στέλεχος της Χαμάς στο Κάιρο.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews: 
Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί συνεχίζουν τις απευθείας συνομιλίες στο Κάιρο για την επέκταση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η τριήμερη κατάπαυση του πυρός εισέρχεται στο τελευταίο 24ωρο ισχύς της.
Ωστόσο οι δύο πλευρές συνεχίζουν να εκτοξεύουν αλληλοκατηγορίες για την αιτία της κωλυσιεργίας στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους, το Ισραήλ επιθυμεί την επέκταση της εκεχειρίας πριν τη λήξη της αύριο Παρασκευή, 8 Αυγούστου 2014.
Από την πλευρά της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα, επισημαίνεται ότι δεν έχει επέλθει ακόμη συμφωνία και ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη διαφορά μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών.
Παράλληλα κατηγόρησε το Ισραήλ ότι κωλυσιεργεί στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο λίγο πριν από την εκπνοή της τριήμερης εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη, ενώ θέτει απαραβίαστο όρο για την παράταση της εκεχειρίας την πλήρη αποδοχή των αιτημάτων της.
«Αν το Ισραήλ συνεχίσει να κωλυσιεργεί, δεν θα παρατείνουμε την κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ένα μέλος της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Οι αιγύπτιοι μεσολαβητές «δεν μας έχουν ενημερώσει ακόμη επισήμως για την απάντηση του Ισραήλ στα παλαιστινιακά αιτήματα, αλλά μάθαμε από μια ανεπίσημη πηγή για την τάση που κυριαρχεί στην ισραηλινή αντιπροσωπεία, ότι θέλουν να καθυστερήσουν και να εμποδίσουν τις διαπραγματεύσεις για να αποφύγουν να κερδίσουμε και το ελάχιστο από την εκεχειρία αυτή», σχολίασε η ίδια πηγή.
«Η ισραηλινή αντιπροσωπεία προτείνει την παράταση της εκεχειρίας απορρίπτοντας τα πολλά αιτήματα των Παλαιστινίων», κατήγγειλε ένα άλλο μέλος της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με αξιωματούχους της Αιγύπτου, που λειτουργεί ως διαμεσολαβητής για την επίλυση του θέματος, γίνεται ένας αγώνας ενάντια στον χρόνο προκειμένου να πεισθούν οι δύο πλευρές να προχωρήσουν σε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία.
«Στόχος της Αιγύπτου είναι είναι να σταθεροποιηθεί και να επεκταθεί η εκεχειρία με τη συμφωνία και των δύο πλευρών, καθώς και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και χαλάρωσης των περιορισμών στα σύνορα».
Eν τω μεταξύ νωρίτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το Ισραήλ συμφώνησε σε παράταση της τριήμερης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας το βράδυ της Τετάρτης, επικαλούμενο δηλώσεις ισραηλινών αξιωματούχων.
Ωστόσο λίγο νωρίτερα άκρως προκλητικός εμφανίστηκε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Benny Gantz, επιρρίπτοντας την απόλυτη ευθύνη για «τα καταστροφικά αποτελέσματα» της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, στη δράση της Χαμάς.
Ειδικότερα ανέφερε ότι «το Ισραήλ εξουδετέρωσε τη δυνατότητα της Χαμάς να κατασκευάζει ρουκέτες, να χρησιμοποιεί σήραγγες και προκάλεσε ζημιά στη διοικητική της δομή».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Unicef δείχνουν ότι 419 παιδιά σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα τον τελευταίο μήνα. Πριν από πέντε χρόνια, στη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα, που διήρκεσε τρεις εβδομάδες, έχασαν τη ζωή τους 350 παιδιά.

Στηρίζει τις προσπάθειες ο Obama
Τη στήριξή του στις προσπάθειες της Αιγύπτου ώστε να επιτευχθεί μια μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος, Barack Obama, τονίζοντας πως είναι σημαντικό και οι δύο πλευρές να τηρήσουν την προσωρινή εκεχειρία διάρκειας 72 ωρών.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον, ο Obama υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθεί μία «φόρμουλα» που θα διαβεβαιώνει το Ισραήλ ότι η Γάζα δεν θα χρησιμοποιείται πλέον για διασυνοριακές επιθέσεις με ρουκέτες από τη Χαμάς, αλλά και θα απαλύνει τις κακουχίες που έχουν υποστεί οι κάτοικοι της Γάζας από τις συγκρούσεις.
Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση να αναλάβει ρόλο διαπραγματευτή η ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής που διακυβερνά τις περιοχές της Δυτικής Όχθης.

Eν τω μεταξύ για
 τρίτη ημέρα συνεχίζεται η κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ισραηλινός στρατός και Χαμάς έχουν σεβαστεί την εκεχειρία διάρκειας 72 ωρών, που συμφώνησαν οι δύο πλευρές χθες.
Ο ισραηλινός στρατός έχει αποσύρει τα στρατεύματά του και οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με τιες τεράστιες καταστροφές που έχουν προκληθεί στη Γάζα, ενώ έχουν σκοτωθεί 1.967 Παλαιστίνιοι και 67 Ισραηλινοί.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας εκμεταλλεύτηκαν την ηρεμία για να επιστρέψουν στα κατεστραμμένα σπίτια τους και να επιθεωρήσουν τις ζημιές.
Πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στα αιτήματα της Χαμάς συμπεριλαμβάνεται η σύσταση ενός διεθνώς χρηματοδοτούμενου ταμείου για την ανοικοδόμηση της περιοχής, το οποίο θα εποπτεύεται από μια παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, υπό την ηγεσία του προέδρου Mahmoud Abbas.
Στο μεταξύ, για σαφή παραβίαση των κανόνων πολέμου που αφορά στην προστασία των αμάχων κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό, με αφορμή τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας που έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.800 Παλαιστινίους, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε σήμερα τον ισραηλινό στρατό ότι σκότωνε πολίτες ενώ προσπαθούσαν να φύγουν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς σε έναν τομέα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, γεγονός που σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση συνιστά έγκλημα πολέμου.
Στην έκθεσή του το HRW επικαλείται Παλαιστίνιους που γλίτωσαν, στα τέλη Ιουλίου, από τους βομβαρδισμούς στην κοινότητα Χούζαα, κοντά στο Χαν Γιούνες.
«Οι ισραηλινές δυνάμεις στη Χούζαα, έναν τομέα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών και τους σκότωσαν, κάτι που συνιστά σαφή παραβίαση του δικαίου του πολέμου, κατά τη διάρκεια πολλών επεισοδίων μεταξύ 23 και 25 Ιουλίου», επισημαίνει η οργάνωση την έκθεσή της.
Προσθέτει δε πως οι σκόπιμες επιθέσεις εναντίον πολιτών που δεν συμμετέχουν στις μάχες είναι εγκλήματα πολέμου.
Οι πολίτες της Χούζαα βομβαρδίστηκαν κατ' επανάληψη, δεν είχαν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και έγιναν στόχος επιθέσεων του ισραηλινού στρατού ενώ προσπαθούσαν να φύγουν προς το Χαν Γιούνες.
Ακόμη και αν ο ισραηλινός στρατός είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους να φύγουν από την κοινότητα πριν από τις 21 Ιουλίου, το γεγονός ότι κάποιοι δεν συμμορφώθηκαν δεν τους καθιστά νόμιμους στόχους επιθέσεων, υπογράμμισε η Σάρα Λι Ουίτσον, η διευθύντρια του HRW για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, τονίζοντας: «Το να μπαίνουν σκόπιμα στο στόχαστρο οι πολίτες είναι έγκλημα πολέμου».
Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu διαμήνυσε ότι οι επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστούν έληξε και επίσημα η μονομερής ανθρωπιστική εκεχειρία που είχε κηρύξει το Ισραήλ στον Παλαιστινιακό θύλακα.
Όπως διαβεβαίωσε ο Netanyahu το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι να τερματιστούν οι ρίψεις ρουκετών εναντίον του από τον παλαιστινιακό θύλακα.
«Η επιχείρηση στη Γάζα συνεχίζεται (. . .) δεν θα τερματιστεί παρά μόνο όταν έχει επανέλθει η ηρεμία και η ασφάλεια για τους πολίτες του Ισραήλ για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε ο Νετανιάχου, έπειτα από συνάντηση που είχε με την στρατιωτική ηγεσία της χώρας και τον υπουργό Άμυνας.

Β. Netanyahu: «Οι επιχειρήσεις στη Γάζα θα συνεχιστούν μέχρι να αποκατασταθεί η ασφάλεια»
Νωρίτερα το Ισραήλ είχε ανακοινώσει εκεχειρία,  από τις 10:00 ως τις 17:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, εκτός από τη Ράφα όπου οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους μετά τον θάνατο τριών στρατιωτών την Παρασκευή σε ενέδρα της Χαμάς.
Ωστόσο οι Παλαιστίνιοι κατήγγειλαν ότι οι Iσραηλινοί έπληξαν στόχο σε προσφυγικό στρατόπεδο στην περιοχή Σάτι, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα παιδί και να τραυματιστούν ακόμη 30 άτομα.
Οι δύο πλευρές επιδίδονται σε αλληλοκατηγορίες, για την αιτία της παραβίασης της ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Γάζα.
Οι Παλαιστίνιοι ανακοίνωσαν ότι το Ισραήλ βομβάρδισε έναν καταυλισμό προσφύγων στη Γάζα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα οκτάχρονο κορίτσι και να τραυματιστούν ακόμη 30 άνθρωποι, ενώ το Ισραήλ κατήγγειλε ότι τουλάχιστον τέσσερις ρουκέτες έχουν πλήξει το έδαφός του από τον παλαιστινιακό θύλακα.
Ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας Άσραφ αλ Κούντρα δήλωσε ότι η επίθεση εναντίον ενός σπιτιού στον καταυλισμό Σάτι σημειώθηκε μετά την έναρξη της εκεχειρίας.
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επεσήμανε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ερευνούν τον βομβαρδισμό αυτό, όμως πρόσθεσε ότι τέσσερις ρουκέτες εβλήθησαν από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ μετά την έναρξη της εκεχειρίας.
Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση θα αντεπιτεθεί.
Η επτάωρη εκεχειρία θα επέτρεπε την παράδοση ανθρωπιστικών προμηθειών, ενώ οι Παλαιστίνιοι που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους θα είναι σε θέση να επιστρέψουν, δήλωσε ο στρατηγός Γιοάβ Μορντεκάι.
Πλέον ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τους Παλαιστινίους, έχει φτάσει τους 1.822.

Bank Ki-Moon: Εγκληματική ενέργεια η επίθεση στο σχολείο του ΟΗΕ
Εγκληματική ενέργεια και ηθικό ατόπημα χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΟΗΕ Ban Ki-moon τον βομβαρδισμό σχολείου του οργανισμού στη Γάζα.
Ζήτησε, μάλιστα, να αποδοθούν ευθύνες σε όσους είναι υπεύθυνοι «για την βίαιη παραβίαση των διεθνών ανθρωπιστικών νόμων».
Στη δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επέμεινε ότι «ο Ισραηλινός στρατός έχει επανειλημμένως ενημερωθεί για την ακριβή τοποθεσία των σχολείων» που φιλοξενεί 3.000 εκτοπισμένους Παλαιστινίους.
Ένας πύραυλος που εκτοξεύθηκε από ένα αεροπλάνο έπληξε την είσοδο του σχολείου της UNRWA στη Ράφα στο οποίο είχαν αναζητήσει καταφύγιο εκατοντάδες Παλαιστίνιοι από την περιοχή, όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.
«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες στο σχολείο της UNRWA στη Ράφα έπειτα από έναν βομβαρδισμό», δήλωσε ο Κρις Γκάνες εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες.
Εξάλλου νωρίτερα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 30 άνθρωποι στη Γάζα, μία ημέρα αφού ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύθηκε να συνεχίσει να ασκεί πίεση στη Χαμάς, ακόμη και αφού ο στρατός ολοκλήρωσει τη βασική του αποστολή της καταστροφής των στοών της παλαιστινιακής οργάνωσης.
Στο μεταξύ σήμερα το Ισραήλ άρχισε να αποσύρει κάποια από τα στρατεύματά του από τη Λωρίδα της Γάζας και να στέλνει άλλα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Πίτερ Λέρνερ. «Η πραγματικότητα είναι ότι η Χαμάς προσπαθεί να συνεχίσει τις επιθέσεις, οπότε πρέπει να εξακολουθήσουμε να είμαστε παρόντες σε κάποιο μέτρο, ώστε να απαντάμε», εξήγησε ο εκπρόσωπος του στρατού, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζονται κυρίως κοντά στη Ράφα.Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός έχει ενημερώσει τους κατοίκους κάποιων περιοχών της Γάζας που είχαν εκκενωθεί ότι μπορούν να επιστρέψουν σε αυτές.

(Πρώτη ενημέρωση 3/8 15:03)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης