Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμφίβολη η επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα - Αγνοεί τις διεθνείς εκκλήσεις το Ισραήλ - Άνω των 600 οι νεκροί

Αμφίβολη η επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα - Αγνοεί τις διεθνείς εκκλήσεις το Ισραήλ - Άνω των 600 οι νεκροί
Τουλάχιστον 900 παιδιά είναι τραυματισμένα - Περίπου 1,2 άνθρωποι δίχως πρόσβαση σε πόσιμο νερό
(upd)Παρά τις διπλωματικές πρωτοβουλίες και τη διεθνή κατακραυγή, το Ισραήλ συνεχίζει και σήμερα την αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 600!
Η κυβέρνηση του Benjamin Natanyahu απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός, καθώς δηλώνει έτοιμη να διευρύνει τις επιχειρήσεις της, έως ότου καταφέρει να εξολοθρεύσει τους μαχητές της Hamas.
«Το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιτίθεται στη Hamas μέχρις ότου πετύχει τον στόχο του «να αποκαταστήσει την ηρεμία» επισήμανε χαρακτηριστικά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Την ίδια ώρα, ΟΗΕ και ΗΠΑ επιχειρούν να αμβλύνουν τις εντάσεις και προσπαθούν να βρουν τη χρυσή «τομή», προκειμένου να επέλθει συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.
Γι’ αυτό το λόγο, ο υπουργός Εξωτερικών J. Kerry μετέβη σήμερα στην Αίγυπτο, επιχειρώντας να συντονίσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.
«Το μόνο ρεαλιστικό σχέδιο επίτευξης εκεχειρίας είναι αυτό της Αιγύπτου» τόνισε χαρακτηριστικά.
Οι διαπραγματεύσεις φαίνεται πως βρίσκονται σε θετικό στάδιο, καθώς ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, M. Abbas φέρεται να συμφωνεί στο σχέδιο της αιγυπτιακής κυβέρνησης περί εκεχειρίας.
Ωστόσο, ερωτηματικό παραμένει η στάση τόσο του Ισραήλ όσο και της Hamas, καθώς αμφότεροι αντιτάσσονται στο αιγυπτιακό σχέδιο ειρήνης.
Την ίδια ώρα, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Ban Ki-moon κατά τη συνάντησή του, με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, κατέστησε αναγκαία την κατάθεση των όπλων και την έναρξη των διαπραγματεύσεων.
«Το μήνυμά μου στους Ισραηλινούς και του Παλαιστίνιους είναι το ίδιο: Σταματήστε να μάχεστε, αρχίστε να συζητάτε. Αντιμετωπίστε στη ρίζα τους τις αιτίες ώστε να μην έχουμε την ίδια κατάσταση σε έξι μήνες ή ένα χρόνο’» τόνισε χαρακτηριστικά, από το Tel Aviv. «Καταδικάζουμε έντονα τις επιθέσεις με ρουκέτες, πρέπει να σταματήσουν αμέσως» συμπλήρωσε, απευθυνόμενος προς την Hamas. «Η στρατιωτική δράση δεν θα διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια του Ισραήλ μακροπρόθεσμα» κατέληξε.
Σημειώνεται πως ο Ban Ki-moon αύριο, θα συναντήσει και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, M. Abbas.
Ωστόσο, παρά τις διπλωματικές πρωτοβουλίες, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν και σήμερα, με τον αριθμό των νεκρών να ξεπερνά τους 603, μεταξύ των οποίων και 100 παιδιά. Το Ισραήλ παράλληλα, μετρά 29 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και δύο αμάχους.
Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 100.000 Παλαιστίνιοι είναι άστεγοι εξαιτίας των βομβαρδισμών, ενώ περίπου 900 παιδιά είναι τραυματίες. Παράλληλα, περίπου 1,2 εκ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ 90.000 αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επισιτισμού.

Kerry: Βοήθεια 47 εκ. δολ. στη Γάζα
Κατά την άφιξη του στην Αίγυπτο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις διαστάσεις που λαμβάνουν οι συγκρούσεις, αν και έσπευσε να στείλει ένα ακόμα μήνυμα στήριξης στο Ισραήλ, κάνοντας λόγο για «τις συνέπειες της νόμιμης προσπάθειας του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του».
Παράλληλα ο Κέρι ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να διαθέσουν 47 εκατομμύρια δολάρια ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας ενώ παράλληλα κάλεσε την Χαμάς να κάνει δεκτή την πρόταση της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός.
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ κατά την επίσκεψη του ο Κέρι αναμένεται να έχει συνομιλίες και με αξιωματούχους από το Κατάρ, το οποίο έχει στενούς δεσμούς με τη Χαμάς.
Οι ΗΠΑ θεωρούν εξαιρετικά σημαντική τη συμβολή του Κατάρ στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός ακριβώς λόγω της σχέσης που έχει με την Χαμάς.
Πάντως και παρά τις διπλωματικές αυτές κινήσεις το αιματοκύλισμα από τις συγκρούσεις των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων συνεχίζεται αμείωτο.

Τι μετέδιδε χθες, Δευτέρα, το bankingnews.gr
Παρά τη διεθνή κατακραυγή, το Ισραήλ φαίνεται να εμμένει στις χερσαίες επιχειρήσεις. «Δεν είναι ώρα για εκεχειρία» τονίζει ο στενός συνεργάτης του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Gilad Erdan. «Πρέπει να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας» συμπληρώσει.
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ φαίνεται πως λειαίνουν τη στάση τους, αξιώνοντας άμεση εκεχειρία.
«Hamas και Ισραήλ πρέπει να συμφωνήσουν άμεσα στην κατάπαυση του πυρός» διαμηνύει ο Barack Obama, σε νέο του διάγγελμα. «Οι ΗΠΑ ανησυχούν σημαντικά για τη ραγδαία αύξηση των νεκρών στην Παλαιστίνη» συμπληρώνει ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Το Ισραήλ πρέπει να λάβει περισσότερα μέτρα προστασίας για τον άμαχο πληθυσμό» τονίζει ο Λευκός Οίκος, σε μεταγενέστερη ανακοίνωσή του. «Το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να προστατεύσει τον εαυτό του, αρκεί να μην πλήττει τους άμαχους» προσθέτει η σχετική ανακοίνωση.
Την ίδια ώρα, η παλαιστινιακή Hamas βρίσκει συμμάχους στις αραβικές χώρες, καθώς ήδη η Χεζμπολάχ εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία εκφράζει την πλήρη στήριξή της στην Hamas.

(Πρώτη ενημέρωση: Δευτέρα, 21 Ιουλίου - 09:00)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης