Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Νέες αλλαγές στο γάλα εξετάζει η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μετά την «πανηγυρική» διάψευση για μείωση της τιμής στο ράφι

Νέες αλλαγές στο γάλα εξετάζει η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μετά την «πανηγυρική» διάψευση για μείωση της τιμής στο ράφι
Παρά το γεγονός ότι η ζωή του γάλακτος επιμηκύνθηκε κατά 2 μέρες (από τις 5 στις 7), η τιμή του κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα, δηλαδή από 0,98 ευρώ έως 2 ευρώ
Την αλλαγή των πρόσφατων διατάξεων για το γάλα εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά την ομολογουμένη (και από κυβερνητικά στελέχη) αποτυχία να μειωθούν οι τιμές.
Ήδη οι αντιδράσεις για το θέμα αυτό, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής, κορυφώνονται, αφού παρά το γεγονός ότι η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος αυξήθηκε, τελικά η μόνη πτώση τιμών που παρατηρείται είναι στις τιμές παραγωγού και όχι καταναλωτή.
Υπό αυτό το δεδομένο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θέτει ξανά στο τραπέζι το θέμα «γάλα», αναζητώντας λύση και εξετάζοντας διάφορα σενάρια χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να υπάρχει κάτι οριστικό.
Η αποτυχία των προβλέψεων του ΟΟΣΑ επιβεβαιώθηκε πρόσφατα και από επίσημα χείλη… από τον βουλευτή της ΝΔ και πρώην  αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμο Χαρακόπουλο.
Ο κ. Χαρακόπουλος, σε συνέντευξη του, τόνισε πως διαψεύσθηκε η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για μείωση της τιμής του γάλακτος στο ράφι, με την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του, θέμα για το οποίο αποχώρησε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Έχουμε επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος κατά δύο ημέρες… Παρόλα αυτά η τιμή στο ράφι παραμένει στην καλύτερη των περιπτώσεων η ίδια. Άρα, λοιπόν, διαψεύστηκε στην πράξη η πρόβλεψη ότι θα έχουμε μείωση στο ράφι προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και των καταναλωτών» τόνισε ο κ. Χαρακόπουλος.
Να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι η ζωή του γάλακτος επιμηκύνθηκε κατά 2 μέρες (από τις 5 στις 7), εντούτοις η τιμή του κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα, δηλαδή από 0,98 ευρώ έως 2 ευρώ.
Για το θέμα έχει καταθέσει ερώτηση ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος και άλλοι 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο τονίζεται ότι 3 μήνες μετά τη θέσπιση των νέων κανόνων εμπορίας του γάλακτος, με βάση τις συστάσεις του ΟΟΣΑ, «οι προβλέψεις και αιτιάσεις, τόσο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και των καθ’ όλα αρμόδιων επιστημονικών και παραγωγικών φορέων και συλλόγων, για τις καταστροφικές συνέπειες που θα επέφερε η εφαρμογή τους στην πρωτογενή παραγωγή, επιβεβαιώνονται» αφού: οι τιμές παραγωγού έπεσαν με αποτέλεσμα πολλές κτηνοτροφικές μονάδες να απειλούνται με κλείσιμο, οι τιμές καταναλωτή έμειναν στάσιμες ή και ανέβηκαν, ενώ οι μόνοι κερδισμένοι φαίνεται να είναι οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες. Επισημαίνεται επίσης ότι αν και ο όρος «φρέσκο γάλα» καταργήθηκε, εντούτοις εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ανάλογα με το συμφέρον της κάθε γαλακτοβιομηχανίας, τη στιγμή που η διάρκεια ζωής έχει αυξηθεί στις 7 ή 8 ημέρες, ενώ το «γάλα ημέρας» αποδείχτηκε απλώς ένα προεκλογικό τρικ για να καμφθούν οι υποτιθέμενες αντιδράσεις από βουλευτές της κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης