Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H Attica bank πρέπει να επιταχύνει την ανακεφαλαιοποίηση της – Αν καθυστερήσει μπορεί να πληγούν οι σχεδιασμοί λόγω νέων ΑΜΚ στο banking

tags :
H Attica bank πρέπει να επιταχύνει την ανακεφαλαιοποίηση της – Αν καθυστερήσει μπορεί να πληγούν οι σχεδιασμοί λόγω νέων ΑΜΚ στο banking
H Attica bank θα χρειαστεί να αποπληρώσει προνομιούχες και Lower Tier II;
H Attica bank πρέπει να επιταχύνει την ανακεφαλαιοποίηση της.
Αν καθυστερήσει μπορεί να πληγούν οι σχεδιασμοί λόγω νέων αυξήσεων κεφαλαίου στο banking.
Με βάση τους σχεδιασμούς της διοίκησης Γαμβρίλη η αύξηση κεφαλαίου των 300 εκατ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο αν υπάρξει καθυστέρηση και ταυτόχρονα ξεκινήσει η 3η φάση ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι προφανές ότι το επενδυτικό stress που θα προκύψει στην Attica bank ίσως δημιουργήσει προβλήματα στην διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου.
Γιατί χρειάζεται ο στρατηγικός επενδυτής στην Attica bank;
Ο στρατηγικός επενδυτής χρειάζεται για δύο βασικούς λόγους
1) Ο ένας λόγος είναι ο προφανής για να καλύψει μέρος της αύξησης κεφαλαίου των 300 εκατ ευρώ.
2)Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με την διαφοροποίηση της μετοχικής  δομής της Attica bank.
Το παλαιό μοντέλο το ΤΣΜΕΔΕ είναι μονοκράτορας και οι άλλοι ακολουθούν δεν υφίσταται και αν συνεχίσει με αυτή την στρατηγική το ΤΣΜΕΔΕ δεν θα προσφέρει σωστές υπηρεσίες στην Attica bank.
Τι καλείται να αντιμετωπίσει η Attica bank;
Η Attica bank με βάση τα stress tests χρειάζεται 397 εκατ στο βασικό σενάριο αλλά η ΑΜΚ θα είναι 300 εκατ ευρώ.
Με αυτά τα 300 εκατ θα πρέπει να καλύψει CLP 888 εκατ – όντως υπέρογκο – να αποπληρώσει προνομιούχες 100 εκατ και να καλύψει και το ομολογιακό tier II 79,3 εκατ λήξεως 2015.
Ποια είναι η σημερινή εικόνα της Attica bank;
Διαθέτει, ενεργητικό 4 δισεκ, περίπου  3,7 δισεκ. δάνεια, NPLs 925 εκατ, προβλέψεις 455 εκατ και κεφάλαια 413 εκατ ευρώ.
Το 69% των δανείων είναι επιχειρηματικά, 22,3% δάνεια προς ιδιώτες εκ των οποίων το 64% του 22,3% είναι στεγαστικά.
Η δομή των δανείων της Attica bank προβληματίζει;
Μπορεί η Attica bank να επικαλείται και ορθά ότι  διαθέτει χαμηλότερο NPLs αλλά η αλήθεια είναι ότι με αυτή την δομή δανείων αν συμμετείχε στα stress tests της ΕΚΤ η Attica bank όχι απλά δεν θα τα περνούσε αλλά θα είχε….μεγάλο πρόβλημα.
Προσέξετε δεν αναφερόμαστε στα NPLs αλλά στην δομή των δανείων, επιχειρηματικά και στεγαστικά είναι στοχοποιημένα στα νέα stress tests της ΕΚΤ ενώ το όφελος από το DTA είναι οριακό παρ΄ ότι δεν διαθέτει εποπτικό φίλτρο του 20% που ίσχυσε στα ελληνικά stress tests της ΤτΕ.
Η τράπεζα δεν συμφωνεί με αυτή την προσέγγιση αλλά εμείς γράφουμε την άποψη μας.
Αν θέλετε να δούμε π.χ. κατηγορίες δανείων τα καταναλωτικά της Attica bank είχαν πρόβλημα μεγαλύτερο της αγοράς ενώ τα στεγαστικά κινήθηκαν οριακά καλύτερα του μέσου όρου.
Τα NPLs διαμορφώνονται στα 924 εκατ αντιστοιχώντας στο 24,6% των δανείων της τράπεζας αλλά το coverage ratio  ο δείκτης κάλυψης δανείων μπορεί να αυξάνεται στο 49,20% αλλά παραμένει κάτω του μέσου όρου πρέπει να βρεθεί τουλάχιστον στο 55%.
Με βάση αυτή την εικόνα ο στρατηγικός επενδυτής σε τι θα στοχεύει;
Πρέπει εδώ να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.
Καταλαβαίνουμε ότι το ΤΣΜΕΔΕ που επένδυσε σημαντικά κεφάλαια στην ανακεφαλαιοποίηση του 2013 δηλαδή στα 400 εκατ κατέβαλλε τα 200 εκατ στα 0,30 ευρώ χάνει περίπου το 50% της επένδυσης του λογιστικά.
Θα στεναχωρήσουμε αλλά λογιστικά και στρατηγικά το ΤΣΜΕΔΕ από την διαχρονική επένδυση στην Attica bank δεν έχει κερδίσει.
Το ΤΣΜΕΔΕ όμως θέλει να συμμετάσχει στην ΑΜΚ των 300 εκατ αλλά για να συμμετάσχει πρέπει να πάρει την άδεια του ΤΕΕ.
Για να πάρει την άδεια του ΤΤΕ θα πρέπει να πειστούν ότι επενδύοντας νέα κεφάλαια το ΤΣΜΕΔΕ στην Attica bank διασφαλίζεται η επένδυση του.
Θα στεναχωρήσουμε ίσως όσους στο ΤΕΕ μπορεί να έχουν άλλη άποψη αλλά είναι αληθές ότι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί το ΤΣΜΕΔΕ και το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο) είναι να συμμετάσχει και στην νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Αν δεν συμμετάσχει πέραν από προφανές dilution – απίσχναση το ΤΣΜΕΔΕ θα χάσει και τα μετοχικά του δικαιώματα καθώς από πλειοψηφών θα καταστεί μειοψηφών μέτοχος.
Βέβαια το ποσοστό του ΤΣΜΕΔΕ στην Attica bank θα μειωθεί αλλά θα μειωθεί με όρους ανεκτούς και με όρους μελετημένους όχι άναρχα.
Αν το ΤΣΜΕΔΕ δεν συμμετάσχει θα χάσει περισσότερα.
Όμως το ερώτημα είναι πόσα πρέπει να επενδύσει το ΤΣΜΕΔΕ και κυρίως σε ποια τιμή…θέμα που ενοχλεί την Attica bank.
Με αύξηση κεφαλαίου 300 εκατ ή θα επενδύσει 100 ή 150 εκατ και σε ποια τιμή;
Η τιμή είναι ένα καυτό ζήτημα για την Attica bank το RS το reverse split θα υλοποιηθεί και έγκαιρα είχαμε διαγνώσει και την συμπεριφορά της μετοχής.
Τιμή της ΑΜΚ προ reverse split θα είναι μεταξύ 0,10 με 0,08 ευρώ και μετά RS 1 ευρώ με 0,80 ευρώ αν η σχέση του reverse split είναι 10 προς 1.
Δυστυχώς ότι και να πούμε όχι και να γράψουμε η τιμή της αύξησης κεφαλαίου είναι προδιαγεγραμμένη από τους διαχρονικούς κανόνες της αγοράς….και θα αρέσουν στον νέο μέτοχο, δεν θα αρέσουν στο ΤΣΕΜΔΕ και δεν θα αρέσουν καθόλου στους παλαιούς μετόχους πλην ΤΣΜΕΔΕ.
Τι είδους πρέπει να είναι ο στρατηγικός επενδυτής;
Στρατηγικός επενδυτής τύπου distress funds δεν νομίζουμε ότι ταιριάζει στην επιχειρηματική κουλτούρα της Attica bank αλλά ένα σχήμα τύπου Eurobank θα ταίριαζε στην Attica bank δηλαδή group μετόχων.
Καλή επιτυχία στην Attica bank…εκεί περί τον Σεπτέμβριο θα έχουμε τα νέα.

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης