Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin (πρόεδρος Ρωσίας) – Διαψεύδει δημοσιεύματα περί αναβίωσης βάσης κατασκοπείας στην Κούβα

Putin (πρόεδρος Ρωσίας) – Διαψεύδει δημοσιεύματα περί αναβίωσης βάσης κατασκοπείας στην Κούβα
Η λειτουργία της συγκεκριμένης βάσης είχε ξεκινήσει το 1967 συγκεντρώνοντας πληροφορίες για τις σοβιετικές υπηρεσίες
Διαψεύδει ο πρόεδρος της Ρωσίας, V. Putin, πληροφορίες του ρωσικού Τύπου για σύναψη συμφωνίας με την Κούβα προκειμένου να επαναλειτουργήσει το μεγάλο σοβιετικό κατασκοπευτικό κέντρο παρακολούθησης στη Λούρδη, κοντά στην Αβάνα.
Μιλώντας κατά τις εργασίες της συνόδου των χωρών της ομάδας Brics στη Βραζιλία, ο Putin ανέφερε ότι η Ρωσία «ανταποκρίνεται στις αμυντικές της ανάγκες χωρίς αυτό το συστατικό», μεταδίδει το BBC.
Η εφημερίδα Kommersant ανέφερε σε δημοσίευμά της ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη Putin στην Αβάνα συμφωνήθηκε η επαναλειτουργία της βάσης της Λούρδης, την οποία είχε κλείσει ο Ρώσος πρόεδρος το 2001 επικαλούμενος το κόστος λειτουργίας.
Πηγή των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας είχε επιβεβαιώσει το δημοσίευμα της Kommersant, λέγοντας ότι συνήφθη «συμφωνία-πλαίσιο» κατά το ταξίδι Putin στην πρωτεύουσα της Κούβας την περασμένη εβδομάδα.
Η λειτουργία της βάσης της Λούρδης είχε ξεκινήσει το 1967 συγκεντρώνοντας πληροφορίες για τις σοβιετικές υπηρεσίες, ενώ χειριζόταν επίσης τη μυστική επικοινωνία του σοβιετικού Ναυτικού.
Επί σοβιετικής εποχής η βάση απασχολούσε 3.000 ειδικούς, και το 1990 το προσωπικό μειώθηκε περίπου στο μισό. Η Kommersant ανέφερε ότι σήμερα δεν θα χρειαζόταν στελέχωση της βάσης σε αυτό το επίπεδο εξαιτίας του εκσυγχρονισμού της τεχνολογίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης