Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ν. Δένδιας (υπ. Ανάπτυξης): «Πονοκέφαλος» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των μικρών επιχειρήσεων

Ν. Δένδιας (υπ. Ανάπτυξης): «Πονοκέφαλος» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των μικρών επιχειρήσεων
Θετική η ΕΕ στο σχέδιο για επιδότηση επιτοκίων
Ως «μεγαλύτερο πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση χαρακτήρισε τα «κόκκινα δάνεια» των μικρών επιχειρήσεων ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι υπάρχει συζήτηση με την Ε.Ε. για επιδότηση επιτοκίων.
Ο κ. Δένδιας παραδέχθηκε ότι επί της αρχής η Ένωση δεν είναι θετική σε αυτό το θέμα, ενώ προσέθεσε η κυβέρνηση συνεχίζει τις επαφές.
Αναφερόμενος στην εικόνα των μη εξυπηρετούμενων δανείων υποστήριξε ότι «χρονικά, πρώτα, μας καίνε τα επιχειρηματικά δάνεια, υπό την ευρεία έννοια του όρου καθώς, επιχειρηματικό δάνειο, δεν σημαίνει δάνειο μεγάλης επιχείρησης. Αν θέλετε το δάνειο της μεγάλης επιχείρησης είναι πιο εύκολο να το χειριστείς. Τα μικρά πολλά, τα 100.000 μικρά δάνεια, αυτά είναι πολύ μεγαλύτερος «πονοκέφαλος», πολύ μεγαλύτερος δείκτης απασχόλησης». Προσέθεσε ακόμη ότι έως τις 15 15 Αυγούστου η κυβέρνηση θα γνωστοποιήσει την πρότασή της.
«Φτωχοί» επιχειρηματίες
Ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει στήριξη στους «πλούσιους επιχειρηματίες με τη φτωχή επιχείρηση», τονίζοντας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο ίδιος ο επιχειρηματίας οφείλει να στηρίξει κεφαλαιακά την εταιρεία του. «Εάν δεν βάλει κεφάλαιο ο ίδιος από την τσέπη του, δεν πρόκειται να έρθει η ελληνική κοινωνία από το υστέρημά της να σταθεί δίπλα του», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Σχετικά με την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων στην προσπάθεια ρύθμισης των «κόκκινων δανείων», ο υπουργός είπε ότι ένα από όσα σχεδιάζονται είναι η συνένωση όλων των αναπτυξιακών εργαλείων που προβλέπει ο νυν και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, κάτω από μια ταμπέλα του ΕΤΕΑΝ το οποίο έχει και άδεια πιστωτικού ιδρύματος - όχι με την έννοια του να δέχεται καταθέσεις - για να δημιουργηθούν μοχλεύσεις κεφαλαίων ώστε να έρθει ρευστότητα στην αγορά.
«Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε μικρά ποσά, των νέων επιχειρηματιών. Εμείς αυτό το λέμε λαϊκή επιχειρηματικότητα. Δηλαδή όποιος έχει μια ιδέα, να μπορεί να βρει από το σύστημα μια στήριξη. Μιλάμε για μικρά ποσά, 10.000, 15.000 ευρώ που του επιτρέπουν ν' ανοίξει μια επιχείρηση, να δει αν η ιδέα του μπορεί να "περπατήσει" και από κει και πέρα να του δώσουμε τη δυνατότητα σταδιακά να έχει πρόσβαση σε ευρύτερα κεφάλαια μέσω μόχλευσης κεφαλαίων και στο τραπεζικό σύστημα για να έχουμε ένα αποτέλεσμα», όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας.
Τα στεγαστικά είναι ένα άλλο μεγάλο κομμάτι του προβλήματος που επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση. «Δεν αφήνουμε τίποτε έξω. Εκεί πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και την αγορά των ακινήτων η οποία είναι πάρα πολύ χαμηλά αυτή τη στιγμή και ότι οποιαδήποτε παρέμβαση μπορεί να επηρεάσει ακόμα χειρότερα την κατάσταση εάν είναι πρόχειρη», είπε ο υπουργός και διευκρίνισε πως «στόχος είναι να εξομαλυνθεί συνολικά και η αγορά των στεγαστικών δανείων».
Σχετικά με το πτωχευτικό δίκαιο ανέφερε ότι υπάρχει μια έκτακτη συνθήκη δεκάδων χιλιάδων, εκατοντάδων χιλιάδων υποθέσεων, και πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός μικρού χρονικού διαστήματος που αναφέρεται σε δάνεια συγκεκριμένης περιόδου. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια των μακρών διαδικασιών του πτωχευτικού νόμου», κατέληξε ο υπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης