Τελευταία Νέα
Οικονομία

Financial Times – Οι αγορές δεν είναι ακόμη ασφαλείς με την Ελλάδα – Άσχημο μήνυμα για το μέλλον της περιφέρειας οι εξελίξεις στην Πορτογαλία

Financial Times – Οι αγορές δεν είναι ακόμη ασφαλείς με την Ελλάδα – Άσχημο μήνυμα για το μέλλον της περιφέρειας οι εξελίξεις στην Πορτογαλία
Ο Ralph Atkins προσγειώνει ανώμαλα στην πραγματικότητα τους επενδυτές
Σε μια ιδιαιτέρως αμφιλεγόμενη ανάλυση για την Ελλάδα προχωρά ο αναλυτής των Financial Times, Ralph Atkins, ο οποίος επανέρχεται στο σχολιασμό με την προειδοποίηση ότι οι κεφαλαιαγορές δεν νιώθουν ακόμη ασφαλείς για την Ελλάδα.
Ο αναλυτή προσγειώνει ανώμαλα στην πραγματικότητα τους επενδυτές, με αφορμή τις εξελίξεις στην Πορτογαλία και την δημοπρασία της προηγούμενης Πέμπτης, η οποία δεν ευοδώθηκε κατά το προσδοκώμενο.
Για τους επενδυτές η περίπτωση της Ελλάδας ήταν μια προειδοποίηση ότι η ικανότητα της χώρας να αυτοχρηματοδοτείται παραμένει περιορισμένη.
Τα χρόνια της κρίσης δεν έχουν περάσει.
Σύμφωνα με τον ίδιο είναι πολύ παράξενο ότι οι ελπίδες για την Ελλάδα παραμένουν πολύ υψηλές.
Πριν λίγα χρόνια η χώρα έφτασε κοντά στην οικονομική κατάρρευση και σήμερα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές.
Οι ανησυχίες όμως κλιμακώθηκαν με αφορμή την περίπτωση της πορτογαλικής Banco Espírito Santo, κάτι που αποτυπώθηκε και στις αγορές της Ευρωζώνης την προηγούμενη Πέμπτη.
Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι οι κίνδυνοι μετάδοσης παραμένουν υψηλοί σε όλες τις χώρες της νότιας περιφέρειας της ευρωζώνης.
Για τους επενδυτές η επαναφορά της χώρας στις αγορές κεφαλαίου, αν και ακόμη περιορισμένη, αποτελεί την ένδειξη ότι η Ευρωζώνη ξεπερνά την κρίση.
Η Ελλάδα επέστρεψε θριαμβευτικά στις παγκόσμιες αγορές κεφαλαίου, τον Απρίλιο, όταν έλαβε προσφορές 20 δισ. ευρώ για ομόλογα πενταετούς διάρκειας.
Η ισχυρή ζήτηση ήταν μια απάντηση των Ελλήνων στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο του ατυχήματος και τις καθυστερήσεις της Αθήνας στην εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.
Οι Έλληνες προσέγγισαν την Κίνα και άλλους επενδυτές πείθοντας τους να αγοράσουν κρατικά ομόλογα.
Στόχος της είναι να αποδείξει ότι έχει πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές ώστε να ενθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις.
Αλλά η τιμή ενός στραβοπατήματος θα μπορούσε να είναι μεγάλη, προειδοποιεί ο Atkins.
Ο κίνδυνος ότι η ευρωζώνη είναι πολύ κοντά σε μια οικονομική καταιγίδα έχει αυξηθεί.
Μπορεί οι εξελίξεις με την BES να ήταν μόνο μια γεύση του τι θα επακολουθήσει.
Η έκδοση ομολόγων την περασμένη εβδομάδα ήταν μια γεύση του τι μπορεί να επακολουθήσει.
Ωστόσο αν η Αθήνα την ακύρωνε θα έστελνε το χειρότερο μήνυμα προς τους διεθνείς επενδυτές.
Αντ 'αυτού  έδειξε θάρρος αντλώντας το αξιοσέβαστο ποσό των 1,5 δισ. ευρώ με μέτρια απόδοση του 3,5%.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο Atkins, υπήρξαν αρκετές προσφορές που αποσύρθηκαν την τελευταία στιγμή.
Μια ακόμη μεγάλη ανησυχία είναι ότι ράλι του τρέχοντος έτους στα assets των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του.
Και δεν είναι μόνο η Ελλάδα που έχει αξιοποιήσει τη διάθεση των αγορών να κυνηγήσουν τις αποδόσεις, αλλά και οι ελληνικές τράπεζες έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τη μείωση του κόστους κεφαλαίου.
Η επόμενη μεγάλη δοκιμασία θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα των stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία και θα κρίνουν την οικονομική ευρωστία του τραπεζικού κλάδου της περιοχής.
Το παράδειγμα της Πορτογαλίας την περασμένη εβδομάδα φόβισε τις αγορές, καθώς θα μπορούσε να αποτελεί ένα προμήνυμα ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και αλλού.
Όχι μόνο στις χώρες της περιφέρειας.
Την ίδια ώρα, οι Έλληνες αξιωματούχοι είναι πεπεισμένοι ότι οι τράπεζες της χώρας απέφυγαν τα χειρότερα.
Όμως οι αγορές ανησυχούν μήπως η Ελλάδα προετοιμάζει το έδαφος να αποφύγει τα Μνημόνια, όπως ακριβώς έκανε και η Πορτογαλία, η οποία μέσα σε λίγο διάστημα έδειξε ότι τα προβλήματα της είναι ακόμη πολύ μεγάλα.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας λήγει στο τέλος του έτους, ενώ ένα μέρος της χρηματοδότησης του ΔΝΤ θα συνεχιστεί μέχρι και το 2016.
Την ίδια ώρα, υπάρχουν προσδοκίες στην Αθήνα για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, ίσως με καλύτερους όρους στα υφιστάμενα δάνεια, η κυβέρνηση Σαμαρά, δείχνει να θέλει να αποτινάξει από πάνω της την ατελείωτη λίστα των μεταρρυθμίσεων, θέτοντας σε κίνδυνο την πορεία ανάκαμψης της χώρας.
Όμως εάν η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές τελέσει υπό αμφισβήτηση τα επιχειρήματα για την παραμονή στην προστατευτική επιτήρηση θα δυναμώσουν.
Και αυτό θα δείξει ότι οι κεφαλαιαγορές δεν είναι ακόμη ασφαλείς με την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης