Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ποινική δίωξη για πέντε κακουργήματα στον Ν. Μαζιώτη - «Να τελειώνουμε για να γυρίσω στη φυλακή» το μήνυμα του τρομοκράτη

Ποινική δίωξη για πέντε κακουργήματα στον Ν. Μαζιώτη - «Να τελειώνουμε για να γυρίσω στη φυλακή» το μήνυμα του τρομοκράτη
Για τη σύλληψη του πλέον καταζητούμενου τρομοκράτη της Ελλάδας κάνουν λόγο οι New York Times
(upd6)Ποινική δίωξη για πέντε κακουργήματα και σειρά πλημμελημάτων ασκήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στον τρομοκράτη Νίκο Μαζιώτη, που συνελήφθη το μεσημέρι της Τετάρτης στο Μοναστηράκι κατόπιν άγριας συμπλοκής με τους αστυνομικούς.
Πλέον ο Μαζιώτης διώκεται για:
- Απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση από κοινού και κατά μόνας
- Παράνομη οπλοφορία πυροβόλου όπλου κατ έξακολούθηση
- Παράνομη οπλοχρησία κατ' εξακολούθηση
- Παραβάσεις σχετικές με εκρηκτικές ύλες
- Ληστείες τελεσθείσες από κοινού και κατά συρροή από δράστες με καλλυμένα τα χαρακτηριστικά προσώπου τους , από την μία εκ των οποίων προήλθε βαριά σωματική βλάβη
- Εγκληματική οργάνωση
- Υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης
- Πλαστογραφία μετά χρήσεως
- Διακεκριμένη περιπτωση κλοπών από δράστες που έχουν ενωθεί για να διαπράττουν κλοπές και ληστείες κατ΄επάγγελμα και συνήθεια κατ΄εξακολούθηση
- Εμπρησμός από πρόθεση από τον οποίο μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε ξένα πράγματα από κοινού.

Δύο νέες προσαγωγές για την υπόθεση
Δύο ακόμα προσαγωγές για την υπόθεση Μαζιώτη πραγματοποίησε το βράδυ της Πέμπτης η Αστυνομία, από σπίτι στην Ηλιούπολη.
Ο αριθμός των προσαχθέντων ανέρχεται πλέον στους πέντε.
Υπενθυμίζεται πως έχουν επίσης προσαχθεί ένα άτομο από την Κυψέλη, ένα από την Άνω Βούλα ένα από τα Εξάρχεια.

Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σε όλη την Αττική προκειμένου να εντοπίσει γιάφκες και συνεργούς του Νίκου Μαζιώτη.

Εν τω μεταξύ, μήνυμα πως θέλει να τελειώσει με τη διαδικασία της νοσηλείας και να επιστρέψει στη φυλακή έστειλε, μέσω του δικηγόρου ο Νίκος Μαζιώτης, ο οποίος αναρρώνει μετά από χειρουργική επέμβαση στην ωμοπλάτη στον «Ευαγγελισμό».
Κατά τις επόμενες ημέρες, ο τρομοκράτης αναμένεται να μεταφερθεί στο ΚΑΤ, όπου θα υποβληθεί σε νέα επέμβαση συρραφής νεύρων. Στο νοσοκομείο έχουν αρχίσει εντατικές προετοιμασίες προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί και μέχρι αργά το βράδυ ή να έχει δοθεί εκδοθεί εντολή του εισαγγελέα για δημοσιοποίηση των φωτογραφιών του Μαζιώτη όπως είναι σήμερα.
Την ίδια στιγνή από τις εργαστηριακές-βαλλιστικές εξετάσεις της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει ότι το πιστόλι USP 9 MM που είχε στην κατοχή του κατά τη διάρκεια της αιματηρής συμπλοκής στο κέντρο της Αθήνας το μεσημέρι της Τετάρτης ο Νίκος Μαζιώτης δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλη εγκληματική ενέργεια.
Επίσης, από τους εννέα κάλυκες που περισυνελέγησαν από το σημείο της αιματηρής συμπλοκής του Μαζιώτη με τους αστυνομικούς, οι οκτώ έχουν πυροδοτηθεί από το όπλο αυτό του συλληφθέντα και ο ένατος από πιστόλι αστυνομικού.

Εξονυχιστικοί έλεγχοι σε όλη την Αττική
Σήμερα τα ξημερώματα άνδρες των ΕΚΑΜ και της Αντιτρομοκρατικής προχώρησαν σε έρευνες σε δύο σπίτια στα Εξάρχεια, ένα στον Κολωνό και ένα στην Άνω Βούλα πραγματοποίησαν οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής, στο πλαίσιο των ερευνών μετά τη σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων φαίνεται να ανήκουν στον στενό κυκλο του αρχηγού του Επαναστατικού Αγώνα.
Παράλληλα οι αστυνομικές αρχές στρέφουν το ενδιαφέρον τους και τις έρευνες τους στο γεγονός ότι ο Μαζιώτης θα έχει κάνει χρήση της πλαστής ταυτότητας με το όνομα Μιχάλης Μιχελάκης, προκειμένου να ενοικιάσει κάποιο ή κάποια σπίτια, όπου θα έχει κρύψει τον οπλισμό του.
Άλλωστε στο σακίδιο που έφερε κατά τη διάρκεια της συμπλοκής και της σύλληψης του βρέθηκαν αρκετά κλειδιά.
Προκειμένου να εντοπιστούν γρήγορα οι γιάφκες, η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της πλαστής ταυτότητας του Ν.Μαζιώτη, ζητώντας τη βοήθεια του κοινού και κυρίως των ιδιοκτητών που ενδεχομένως τού έχουν ενοικιάσει διαμερίσματα ή αποθήκες.
Παράλληλες έρευνες γίνονται και μέσω του διαθέσιμου οπτικού υλικού που υπάρχει από τις κάμερες του ΗΣΑΠ και του μετρό, οι αστυνομικοί προσπαθούν να εντοπίσουν τη διαδρομή του 42χρονου έως το σταθμό του Μοναστηρακίου, όπου συνελήφθη.

Το χρονικό της σύλληψης
Όπως ανακοίνωσε χθες η ΕΛΑΣ, η Αντιτρομοκρατική είχε εντοπίσει και παρακολουθούσε τον Μαζιώτη, καθώς γνώριζε ότι χρησιμοποιούσε το μετρό και τον ΗΣΑΠ.
Για αυτό είχαν δημιουργηθεί μικρές ομάδες μελών της Αντιτρομοκρατικής που τον αναζητούσαν στα συγκεκριμένα μέσα μεταφοράς.
Μία από αυτές τις ομάδες - και ειδικότερα μια 25χρονη αστυνομικός - τον εντόπισε χθες στο σταθμό Ομόνοια, τον ακολούθησε, ειδοποίησε το κέντρο επιχειρήσεων και στήθηκε η όλη επιχείρηση που οδήγησε στη συμπλοκή και στη σύλληψη Μαζιώτη.
Σημειώνεται ότι ο Μαζιώτης νοσηλεύεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον 8ο όροφο του «Ευαγγελισμού», καθώς τραυματίστηκε στον ώμο κατά τη διάρκεια του ανθρωποκυνηγητού που προηγήθηκε της σύλληψής του.
Ο συλληφθείς υπεβλήθη σε οστεοσύνθεση βραχιονίου.

Κικίλιας (υπ. Δημόσιας Τάξης) – Υψηλού ρίσκου η επιχείρηση για τη σύλληψη Μαζιώτη
Υψηλού ρίσκου χαρακτήρισε την επιχείρηση της αστυνομίας για τη σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας.
Σε δηλώσεις του στο Mega, ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι η χθεσινή επιτυχία ανήκει ξεκάθαρα στους άνδρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, που, όπως είπε, ρισκάρουν τη ζωή τους καθημερινά κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
«Οφείλουμε να συγχαρούμε την Αντιτρομοκρατική, την ομάδα ΔΙΑΣ και όλες τις άλλες ομάδες της Αστυνομίας».
«Μεγάλο ευχαριστώ, εκ μέρους μου και εκ μέρους του πρωθυπουργού, σε αυτό το κορίτσι της Αντιτρομοκρατικής» είπε ακόμη ο κ. Κικίλιας.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Στρατούλης υποστήριξε ότι ο Μαζιώτης διώκεται για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου και ότι η σύλληψή του ήταν τυχαίο γεγονός, που οφείλεται σε λάθος που έκανε ο ίδιος, κάτι που έγινε, όπως είπε, και με τον Σάββα Ξηρό.

New York Times - Συνελήφθη ο πλέον καταζητούμενος τρομοκράτης της Ελλάδας
Εν τω μεταξύ, στη σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη αναφέρονται σε σημερινό τους δημοσίευμα οι New York Times, οι οποίοι κάνουν λόγο για τη σύλληψη του «πλέον καταζητούμενου τρομοκράτη της Ελλάδας».
Στο δημοσίευμα γίνεται σύντομη περιγραφή της επιχείρησης σύλληψης του καταζητούμενου και επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Αστυνομίας, τραυματίστηκαν ένας αστυνομικός και δύο τουρίστες, από την Αυστραλία και τη Γερμανία.
Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι «η οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας" είναι περισσότερο γνωστή για την επίθεση με αντιαρματικές χειροβομβίδες κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, το 2007» καθώς και ότι «ο Νίκος Μαζιώτης καταζητείτο από το καλοκαίρι του 2012 όταν εξαφανίστηκε κατά παραβίαση της υπό περιοριστικούς όρους αποφυλάκισής του, καθώς είχε παρέλθει το ανώτατο χρονικό περιθώριο της 18μηνης κράτησής του χωρίς να έχει δικαστεί».
Το γεγονός της σύλληψης του Μαζιώτη προβάλλουν και άλλες αμερικανικές εφημερίδες και ιστοσελίδες με ανταποκρίσεις ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Οι φωτογραφίες από τη στιγμή της σύλληψης:










www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης