Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Σε πιλοτική εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα – Στα 400 ευρώ θα φτάνει το επίδομα

Σε πιλοτική εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα – Στα 400 ευρώ θα φτάνει το επίδομα
Τι αποφασίστηκε στη συνάντηση μεταξύ του υφυπουργού Βασίλη Κεγκέρογλου και τεχνικού κλιμακίου της τρόικας
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 10 δήμους της χώρας, ενώ η καθολική εφαρμογή του νέου συστήματος θα ξεκινήσει μέσα στο α' εξάμηνο του 2015.
Μάλιστα το ποσό του επιδόματος εκτιμάται να φτάσει τα 400 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.
Ειδικότερα η πιλοτική εφαρμογή θα ξεκινήσει σε 10 δήμους της χώρας οι οποίοι θα ανακοινωθούν μέσα στον Ιούλιο. Σε πρώτη φάση θα διατεθούν περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ, ενώ από τον Οκτώβριο στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα εγγραφεί το σχετικό κονδύλι, το οποίο θα ανέρχεται σε 850 εκατ. με 1 δισ. ευρώ.
Οι τελικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή του προγράμματος ρυθμίστηκαν κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Εργασίας, μεταξύ του υφυπουργού Βασίλη Κεγκέρογλου και τεχνικού κλιμακίου της τρόικας.
Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, το ποσό του επιδόματος υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 400 ευρώ για τετραμελή οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά, από τα οποία 100 ευρώ αντιστοιχούν στις δαπάνες κατοικίας, 100 ευρώ για κάθε ενήλικα και από 50 ευρώ για κάθε παιδί.
Στην περίπτωση της οικογένειας με ένα παιδί, το ποσόν θα είναι 350 ευρώ, ενώ στις περιπτώσεις των μονογονεϊκών οικογενειών το παιδί θα επιδοτείται με 100 ευρώ σαν ενήλικας.
Για τη χορήγηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για τετραμελή οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά το εισοδηματικό όριο θα υπολογίζεται στις 4.800 ευρώ, ενώ για οικογένεια με τέσσερις ενήλικες το όριο θα φθάνει στις 6.000 ευρώ.
Για τον τελικό υπολογισμό του ποσού θα υπολογίζονται τα εισοδήματα της χρονιάς που τρέχει και όχι του προηγούμενου οικονομικού έτους, ενώ στις περιπτώσεις μισθωτών θα υπολογίζεται το 80% των εισοδημάτων.
Τέλος, για τη χορήγηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα συμψηφίζονται τα προνοιακά επιδόματα που μπορεί να χορηγούνται καθώς και το επίδομα ανεργίας.

Πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Το μόνο που εγγυάται η κυβέρνηση με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα «είναι η φτώχεια για όλους» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που συζητά το υπουργείο Εργασίας με την τρόικα, με τον τρόπο και τις προϋποθέσεις που θα εφαρμοστεί και με τα εξευτελιστικά χαμηλά επίπεδα δημοσίων πόρων που προβλέπεται να διατεθούν, θα αφορά ελάχιστους και το μόνο που θα εγγυάται θα είναι η φτώχεια για όλους. Στην ουσία η κυβέρνηση θα θέτει τους κατώτατους όρους διαβίωσης και θα επιδοτεί την επί μακρόν διατήρησή τους» τονίζει ο Δημ.Στρατούλης, υπεύθυνος για τα Εργασιακά στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Η κυβέρνηση αφού πρώτα με τις μνημονιακές πολιτικές της φτωχοποιεί το λαό έρχεται μετά να επουλώσει κάποιες από τις πληγές που αφήνει πίσω της η ακραία φτώχεια που η ίδια δημιουργεί, θυμίζοντας τη λαϊκή παροιμία 'να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι'.»
«Η τρόικα όμως και η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο λαός και η νεολαία απαιτούν εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς για όλους και όχι ψίχουλα κρατικής φιλανθρωπίας» πρόσθεσε.
«Το πολυδιαφημισμένο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αποτελεί το όχημα για την περικοπή επιδομάτων και την περαιτέρω συμπίεση του εισοδήματος, με κάποια ψίχουλα για την ακραία φτώχεια» σχολίασε το ΚΚΕ.
Στα όρια φιλανθρωπίας το εισόδημα αυτό, τονίζει η ΔΗΜΑΡ.
«Υποκύπτοντας στις πιέσεις της τρόικας, η κυβέρνηση θεσπίζει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στα όρια της φιλανθρωπίας. Τα 400 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια, συμπεριλαμβανομένων όλων των επιδομάτων, αποτελούν, ουσιαστικά, ελάχιστα 'εγγυημένο εισόδημα' το οποίο σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μέρος μίας κοινωνικής πολιτικής που θα παρέχει ουσιαστική μέριμνα στις ομάδες που έχουν πραγματικά ανάγκη» επισημαίνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης