Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοβουλία της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα – Χαιρετίζουν οι ΗΠΑ

Πρωτοβουλία της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα – Χαιρετίζουν οι ΗΠΑ
Απέρριψε την πρόταση η Χαμάς
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ αναμένεται να συζητηθεί η πρωτοβουλία της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, αν και σε αυτήν αντιτίθενται αρκετά μέλη του κόμματος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Την πρόταση απέρριψε και η Χαμάς, η οποία διά του εκπροσώπου της, Φάουζι Μπαρχούμ, απέκλεισε την εφαρμογή εκεχειρίας χωρίς την ύπαρξη πλήρους συμφωνίας για τη διένεξη με το Ισραήλ.
«Η εκεχειρία χωρίς συμφωνία αποκλείεται. Σε καιρό πολέμου δεν εφαρμόζουμε κατάπαυση του πυρός για να διαπραγματευθούμε στη συνέχεια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπαρχούμ.
Το αιγυπτιακό σχέδιο απέρριψε με τη σειρά της και η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, απειλώντας μάλιστα με κλιμάκωση της σύγκρουσης.
«Εάν το περιεχόμενο της πρότασης είναι ακριβές, πρόκειται για παράδοση και την απορρίπτουμε κατηγορηματικά. Η μάχη μας κατά του εχθρού θα ενταθεί», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς.
Η Χαμάς ζητεί τον τερματισμό των βομβαρδισμών, του αποκλεισμού της Γάζας, ο οποίος επεβλήθη από το 2006, το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο και την απελευθέρωση των κρατουμένων που συνελήφθηκαν και πάλι αφού απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας για την απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ.
Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα έχει φτάσει τους 187, ενώ τουλάχιστον 1390 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα ως απάντηση στην εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Ασράφ αλ-Κέντρα.
Από την πλευρά των Ισραηλινών δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής θύματα, ωστόσο πολλοί είναι οι άνθρωποι που έχουν τραυματιστεί από τις εκρήξεις των ρουκετών.
Ως θετικό βήμα υποδέχθηκαν την πρωτοβουλία της Αιγύπτου οι ΗΠΑ εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή η κίνηση αυτή «θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της σταθερότητας το συντομότερο δυνατόν».
Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, ο υπουργός των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είχε «άμεσες» συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς και κυβερνητικούς αξιωματούχους της Αιγύπτου.
Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να εργαστούν ώστε να βρεθεί μια λύση «σε αυτή την επικίνδυνη και ασταθή κατάσταση», τόνισε η Τζεν Ψάκι.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης