Διεθνή

Αδιάλλακτο το Ισραήλ - Δύσκολη η επίτευξη εκεχειρίας - Άνω των 170 ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας

Αδιάλλακτο το Ισραήλ - Δύσκολη η επίτευξη εκεχειρίας - Άνω των 170 ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας
Οι προϋποθέσεις της Hamas για την επίτευξη εκεχειρίας
Αδιάλλακτοι εμφανίζονται Ισραήλ και Hamas, υπονομεύοντας ευθύς εξαρχής το ενδεχόμενο επίτευξης εκεχειρίας. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας υπερβαίνει τους 170!
Ειδικότερα, μετά την διεθνή έκκληση για επίτευξη εκεχειρίας – ανάλογης του 2012 – η παλαιστινιακή οργάνωση Hamas εξέδωσε ανακοίνωση, βάσει της οποίας οριοθετεί τις προϋποθέσεις για την επίτευξη εκεχειρίας.
Μεταξύ των όρων, ξεχωρίζουν οι εξής:
•    Ο τερματισμός της επίθεσης εναντίον του παλαιστινιακού λαού
•    Η άρση του αποκλεισμού της Γάζας, που έχει επιβληθεί από το 2006
•    Το άνοιγμα του μεθοριακού περάσματος της Ράφα στην Αίγυπτο
•    Η απελευθέρωση των παλαιστίνιων κρατουμένων
«Κάθε εκεχειρία θα πρέπει να βασίζεται στους όρους που θέσαμε. Τίποτα λιγότερο δεν θα γίνει δεκτό» διαμήνυσε ο εκπρόσωπος της Hamas. «Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για εκεχειρία μπροστά στα εγκλήματα και τις σφαγές που διαπράττουν οι Ισραηλινοί εναντίον του λαού μας» συμπλήρωσε, καταδεικνύοντας τις δυσκολίες του εγχειρήματος.

Έντονη ανησυχία του Ban Ki-moon
ην έντονη ανησυχία του για την κλιμάκωση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας εξέφρασε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Ban Ki Moon, ο οποίος υποστήριξε πως το ενδεχόμενο μιας χερσαίας στρατιωτικής επέμβασης από το Ισραήλ υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα αύξανε αναμφίβολα τον αριθμό των νεκρών και θα ενέτεινε τα δεινά των αμάχων.
Την ίδια στιγμή, χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τις βόρειες περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας  ύστερα από τις προειδοποιήσεις του Ισραήλ ότι θα στοχεύσει την ευρύτερη περιοχή προκειμένου να βάλει τέλος στις επιθέσεις με ρουκέτες από την πλευρά των Παλαιστινίων.
«Ο γενικός γραμματέας δεν θεωρεί ότι μία εγγενής, μακροχρόνια, σοβαρή πολιτική διένεξη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα από οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές», αναφέρει σε σχετικό ανακοινωθέν του ο ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 17.000 Παλαιστίνιοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις του.

Tι μετέδιδε χθες, Κυριακή 13 Ιουλίου, το bankingnews.gr
Χθες Κυριακή χιλιάδες κάτοικοι του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, έπειτα από μία νύκτα σφοδρών βομβαρδισμών.
Από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης, 172 Παλαιστίνιοι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από τις αεροπορικές ισραηλινές επιθέσεις.
Το Ισραήλ υπογραμμίζει ότι οι επιθέσεις του στοχεύουν στους μαχητές της Hamas και σε περιοχές τρομοκρατών, συμπεριλαμβανομένων και των οικημάτων των επικεφαλής.
Σημειώνεται ότι η ισραηλινή αεροπορία είχε ρίξει έριξε φυλλάδια στις βόρειες περιοχές της Γάζας, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, με τα οποία ζητούσε από τους πολίτες να εκκενώσουν τα σπίτια τους.
"Τα φυλλάδια αυτά προειδοποιούν τους κατοίκους της Μπέιτ Λαχίγια να απομακρυνθούν, για τη δική τους ασφάλεια, από τα μέλη της Χαμάς και από τις τοποθεσίες όπου δρουν" σημειώνεται στην ανακοίνωση.
"Ο ισραηλινός στρατός σκοπεύει να επιτεθεί σε υποδομές των τρομοκρατών. Η επιχείρηση θα είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας. Αυτοί που δεν θα τηρήσουν τις οδηγίες θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και τη ζωή των μελών της οικογένειάς τους", καταλήγει η ανακοίνωση του στρατού.
Η νέα κλιμάκωση της έντασης πυροδοτήθηκε από την απαγωγή και τη δολοφονία τριών εφήβων Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη, στις αρχές Ιουνίου. Σε αντίποινα, εξτρεμιστές Ισραηλινοί στην Ιερουσαλήμ απήγαγαν και έκαψαν ζωντανό έναν 16χρονο Παλαιστίνιο.
Kαταδρομείς του πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ επιτέθηκαν σε θέση της Χαμάς, από όπου είχαν εκτοξευτεί πύραυλοι από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, μετέδωσαν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης.
Όπως μεταδόθηκε από τη ραδιοφωνική συχνότητα του στρατού, χρησιμοποιήθηκαν χερσαία στρατεύματα κοντά σε πόλη της Γάζας, πρώτη φορά μετά την τελευταία επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ.
Τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με αντάρτες της Χαμάς, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel.
Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο επικαλείται παλαιστινιακές πηγές, τρεις μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν την Κυριακή.
Από την πλευρά των Παλαιστινίων η Κυριακή ήταν η πιο αιματηρή ημέρα από την έναρξη των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού για τη Λωρίδα της Γάζας, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για κατάπαυση του πυρός.
Νωρίς τα ξημερώματα της Κυριακής οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν στον παλαιστινιακό θύλακα, σκοτώνοντας έναν έφηβο και μια 44χρονη γυναίκα.
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Γάζας, από τις 4.00 μέχρι τις 5.00 τα ξημερώματα έγιναν 17 βομβαρδισμοί σε διάφορες περιοχές.
Το Σάββατο 56 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά. Μεταξύ αυτών ήταν ένα παιδί δύο ετών, μια 73χρονη και δύο γυναίκες με βαριά αναπηρία οι οποίες τραυματίστηκαν θανάσιμα μέσα στο ίδρυμα που τις φιλοξενούσε. Σκοτώθηκαν επίσης δύο ανιψιοί του ηγέτη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, του Ισμαήλ Χανίγιε.
Τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν  όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι του διοικητή της αστυνομίας της Χαμάς Ταΐσίρ αλ Μπατς, στην πόλη της Γάζας. Το σπίτι χτυπήθηκε την ώρα που αποχωρούσαν οι πιστοί από ένα γειτονικό τέμενος. Συνολικά, από την έναρξη της επιχείρησης "Προστατευμένη Παρυφή", την περασμένη Τρίτη, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 163 Παλαιστίνιοι ενώ άλλοι 1.085 τραυματίστηκαν.
Από την πλευρά του Ισραήλ δεν έχουν αναφερθεί θύματα, παρά τις εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης