Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έτοιμες να επέμβουν στη Λωρίδα της Γάζας οι ΗΠΑ – Για εμπλοκή και της Ρωσίας προειδοποίησε ο Putin – «Άβουλος θεατής» παραμένει ο Βενιζέλος (ΥΠΕΞ)

Έτοιμες να επέμβουν στη Λωρίδα της Γάζας οι ΗΠΑ – Για εμπλοκή και της Ρωσίας προειδοποίησε ο Putin – «Άβουλος θεατής» παραμένει ο Βενιζέλος (ΥΠΕΞ)
Το Ισραήλ ετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στα παλαιστινιακά εδάφη
Από μία κλωστή κρέμεται η ισορροπία στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας, με τα ισραηλινά στρατεύματα να συνεχίζουν το ανελέητο σφυροκόπημα δια αέρος αφήνοντας πίσω δεκάδες νεκρούς.
Η κατάσταση έχει ήδη προκαλέσει την παρέμβαση του Ρώσου προέδρου V. Putin και του Αμερικανού προέδρου B. Obama, οι οποίοι εγκαλούν τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση διαφορετικά θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επέμβασης.
Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση, η οποία το προηγούμενο διάστημα υπήρξε ιδιαίτερα δραστήρια σε ανάλογες περιπτώσεις, είναι απούσα.
Το σφυροκόπημα της Γάζας από τους Ισραηλινούς, προφανώς δεν συγκινεί τον υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος δεν έχει καταδικάσει τις αεροπορικές επιδρομές κατά των Παλαιστινίων.
Πως άλλωστε να το κάνει, όταν ο εναγκαλισμός της κυβέρνησης με τα ισραηλινά συμφέροντα είναι τόσο σφιχτός, που οι συμφωνίες σε Πανγαία, σε εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και σε συμφωνίες του ΤΑΙΠΕΔ, δεν επιτρέπει στην ελληνική πλευρά να εκφράσει τις «ευαισθησίες» της, όπως επέδειξε στις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και τη Συρία.
Ο κ. Βενιζέλος, αρκέστηκε να «καταδικάσει απερίφραστα τη βία, από όπου και αν προέρχεται, ιδιαίτερα δε, όταν έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη αθώων θυμάτων».
Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Παρακολουθούμε - όπως όλη η διεθνής κοινότητα- με έντονη ανησυχία και βαθιά θλίψη την κλιμάκωση της βίας στο νότιο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας» και κατέληξε τονίζοντας: «Είναι αδήριτη ανάγκη να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση και να εφαρμοσθεί, άμεσα, κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να αποφευχθούν η περαιτέρω τροφοδότηση της βίας και νέες απώλειες ανθρώπινων ζωών».
Αντίθετα, ο Putin χαρακτήρισε «απαραίτητο τον άμεσο τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης» στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu.
Από τη μεριά του, αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για τον κίνδυνο μίας περαιτέρω κλιμάκωσης και έδωσε έμφαση στην ανάγκη να κάνουν και οι δύο πλευρές ό,τι είναι δυνατό για να προστατεύσει τη ζωή των πολιτών και να επαναφέρουν την ηρεμία.
«Οι ΗΠΑ παραμένουν έτοιμες να διευκολύνουν την παύση των εχθροπραξιών, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής στη συμφωνία εκεχειρίας του Νοεμβρίου 2012», είπε ο Obama στον Netanyahu, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Με χτύπημα στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ απειλεί η Χαμάς

Με χτύπημα στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ απειλεί η Χαμάς.
Η ένοπλη πτέρυγα δήλωσε σήμερα ότι προτίθεται να εκτοξεύσει ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου Μπεν-Γκουριόν του Τελ Αβίβ Παράλληλα προειδοποίησε τις αεροπορικές εταιρείες να μην πραγματοποιούν πτήσεις προς αυτή την κύρια πύλη του Ισραήλ προς τον κόσμο.

Ισραηλινές επιδρομές

Από την Τρίτη το Ισραήλ έχει εξαπολύσει επιθέσεις, μέσω των οποίων έχει πλήξει 750 θέσεις στη Γάζα.
Από τις επιθέσεις αυτές εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία 24ωρα, τουλάχιστον 100 Παλαιστίνιοι.
Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές ιατρικές πηγές που επικαλείται το Reuters,  πολύ μεγάλο μέρος των νεκρών είναι άμαχοι ή και γυναικόπαιδα.
Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι και συγκεκριμένα η Χαμάς έχει εκτοξεύσει κατά ισραηλινών πόλεων τουλάχιστον 200 ρουκέτες.
Επίσης, το Ισραήλ ετοιμάζει για ευρείας κλίμακας χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στα παλαιστινιακά εδάφη.
Πολλές εκατοντάδες εφέδρων έχουν ήδη επιστρατευθεί και ο στρατός "έχει τη δυνατότητα να καλέσει περίπου 1.500 ακόμη".
Επίσης, τα ισραηλινά σχολεία και οι κατασκηνώσεις διακοπών που βρίσκονται σε μια ακτίνα 40 χλμ. γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας έκλεισαν σήμερα και οι κάτοικοι κλήθηκαν να αποφεύγουν οποιαδήποτε συγκέντρωση.
Από την πλευρά του, ο πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καλεί "σε παλαιστινιακή εθνική ενότητα στο πολιτικό μέτωπο και επί του πεδίου καθώς και σε εντατικό συντονισμό και συνεργασία ανάμεσα σ' όλα τα μέλη του λαού μας για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κρίσιμο στάδιο".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης