Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εντοπίστηκε κύκλωμα λαθρεμπορίας φαρμάκων «υψηλού κόστους»

Εντοπίστηκε κύκλωμα λαθρεμπορίας φαρμάκων «υψηλού κόστους»
Κατά τη διάρκεια των ερευνών της Οικονομικής Αστυνομίας βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος παραστατικών
Κύκλωμα παράνομης διακίνησης φαρμάκων υψηλού κόστους στην Ελλάδα και σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης εντοπίστηκε έπειτα από ελέγχους της Οικονομικής Αστυνομίας, στο οποίο εμπλέκεται ελληνικών συμφερόντων εταιρεία με έδρα τα Σκόπια.
Η παράνομη διακίνηση των φαρμάκων διενεργούνταν για τουλάχιστον δύο χρόνια, με την αξία των φαρμάκων αλλά και των διαφυγόντων φόρων να ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ.
Ειδικότερα, στις 04.07.2014, κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, μαζί με υπαλλήλους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) προχώρησαν σε έρευνες για παράνομη διακίνηση φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Πιο συγκεκριμένα ερευνήθηκε εταιρεία στη Βάρη Αττικής με κύρια δραστηριότητα τις υπηρεσίες διαμεσολάβησης στη μεταφορά αγαθών, αλλά και εταιρεία στον Ασπρόπυργο με κύρια δραστηριότητα τις οδικές μεταφορές εμπορευμάτων και δευτερεύουσα άλλες υπηρεσίες αποθήκευσης.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν παραστατικά, από τα οποία προέκυψε ότι τα υπό έλεγχο φαρμακευτικά προϊόντα εισάγονταν παράνομα στην Ελλάδα από φαρμακευτική εταιρεία ελληνικών συμφερόντων με έδρα στην πρωτεύουσα των Σκοπίων και εν συνεχεία μεμονωμένα και σε μικρές ποσότητες αποστέλλονταν, μέσω των εν λόγω εταιρειών, προς χώρες της κεντρικής Ευρώπης και ιδιαίτερα την Ιταλία.
Η συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία παράγει φαρμακευτικά σκευάσματα (για θεραπεία κάποιων μορφών καρκίνου κ.α.), η αξία των οποίων τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά, είναι ιδιαίτερα υψηλή και σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα ανέρχεται σε κάποιες χιλιάδες ευρώ.
Από την έρευνα στην έδρα της δεύτερης εταιρείας προέκυψε επίσης ότι εκτός από υπηρεσίες προσωρινής εναπόθεσης των διακινούμενων φαρμάκων, παρέχονταν και υπηρεσίες αποθήκευσης φαρμάκων, χωρίς να υφίσταται η απαιτούμενη άδεια από τον ΕΟΦ, γεγονός που αποτελεί διοικητική παράβαση της φαρμακευτικής νομοθεσίας, και τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο έως 100.000 ευρώ.
Εκτός από τις ποινικές παραβάσεις, από την έρευνα προέκυψαν και φορολογικές που αφορούν τη χονδρική πώληση φαρμάκων που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση.
Η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ το προανακριτικό υλικό μαζί με την έκθεση του ΕΟΦ θα υποβληθούν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών και παράλληλα ο ΕΟΦ θα επιβάλει ανάλογες διοικητικές κυρώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης