Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στα χέρια 3330 ξένων η τύχη του ΧΑ και των τραπεζών

Στα χέρια 3330 ξένων η τύχη του ΧΑ και των τραπεζών
Στα χέρια 3330 ξένων επενδυτών βρίσκεται η τύχη του ελληνικού χρηματιστηρίου και ειδικά των τραπεζών.
Αν και οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές είναι ελάχιστοι στις ελληνικές τράπεζες , ωστόσο η πανσπερμία ξένων καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την μεσοβραχυχρόνια τάση στο χρηματιστήριο.

Μεγάλοι ξένοι επενδυτές , θεματοφύλακες , ασφαλιστικά ταμεία , hedge funds συνθέτουν τους ξένους επενδυτές που είναι τοποθετημένοι στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Με βάση τις κεφαλαιοποιήσεις η αξία των επενδύσεων των ξένων στις ελληνικές τράπεζες προσεγγίζει τα 10 δις ευρώ.
1)Οι ευρωπαίοι επενδυτές αποτελούν κατά βάση τον βασικό κορμό των ξένων μετόχων στις ελληνικές τράπεζες.  
Η σχέση είναι 65% ευρωπαίοι , 25% Αμερικανοί και 10% Άπω Ανατολή και άλλες χώρες. Σημειώνεται όμως ότι Λονδίνο και Λουξεμβούργο αποτελούν τα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα ωστόσο πολλές αμερικανικές τράπεζες και funds έχουν παράλληλη έδρα στο Λονδίνο.
2)Τα hedge funds δηλαδή οι πιο βραχυπρόθεσμοι επενδυτές αποτελούν πλέον μικρή μερίδα που αντιστοιχεί περίπου στο 5% με 6% των ξένων.
Δηλαδή από τους 3300 ξένους οι 160 με 170 συγκαταλέγονται στα hedge funds. Πάντως είναι ενθαρρυντικό ότι όταν πωλούν μετοχές δεν ακολουθούν τα hedge funds τακτικές υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Γενικά το σορτάρισμα της αγοράς έχει περιοριστεί.
3)Οι μεγάλοι , οι παραδοσιακοί ξένοι επενδυτές στις μεγάλες τράπεζες διατηρούν τις μετοχές τους αποτελούν μακροπρόθεσμους επενδυτές.
Π.χ. η Morgan Stanley διατηρεί 45 κωδικούς στην Εθνική και οι περισσότεροι εξ αυτών παραμένουν από το 2007 προβαίνοντας σε αγοραπωλησίες ελεγχόμενες.
Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των ξένων μετόχων των τραπεζών.
Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα του ολλανδικού fund ABP που ελέγχει το 5,07% της Alpha bank. Απέκτησε μετοχές στα 22 ευρώ αλλά σταθερά διακρατά τις μετοχές.
4)Τα ξένα ασφαλιστικά ταμεία είναι χαρακτηριστικό ότι διατηρούν σταθερά τις θέσεις τους στις ελληνικές τράπεζες χωρίς να έχουν μειώσει τα ποσοστά τους ακόμη και κατά την διάρκεια της κρίσης.
Υπάρχουν επενδυτές που διατηρούν σταθερά τις θέσεις για πάνω από 4 χρόνια σε ορισμένες ελληνικές τράπεζες.
Στις μεγάλες τράπεζες είναι σύνηθες φαινόμενο μεγάλοι ξένοι επενδυτές να διατηρούν μακροχρόνιες επενδυτικές σχέσεις.
5)Πολλοί ξένοι εμφανίζονται ως θεματοφύλακες μετοχών στις ελληνικές τράπεζες.
Π.χ. στην Εθνική Morgan Stanley και Bank of New York θεωρούνται θεματοφύλακες και ως εκ τούτου δεν είναι σαφές ποιοι επενδυτές πραγματικά κατέχουν μετοχές Εθνικής ή άλλων τραπεζών.
5)Η Εθνική και η Alpha bank έχουν καταφέρει να διατηρούν στο μετοχικό τους κεφάλαιο τους περισσότερους ξένους.
Περίπου 2450 στην Εθνική , 1350 στην Alpha , 400 στην Eurobank και 400 με 500 στην Πειραιώς.
6)Η αξία των θέσεων των ξένων επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται περίπου στα 12 δις ευρώ για τις 4  μεγάλες τράπεζες.
7)Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι ξένοι που ελέγχουν ποσοστά πάνω από 1% είναι μειοψηφία , πραγματικά μειοψηφία.
Περίπου 5 στην Εθνική , 4 με 5 και στην Alpha bank και ακόμη λιγότεροι σε Eurobank και Πειραιώς.
8)Από τις τελευταίες παρουσιάσεις που πραγματοποίησαν οι ελληνικές τράπεζες στο εξωτερικό προκύπτει ότι οι ξένοι ποντάρουν στις ελληνικές τράπεζες.
Μάλιστα θα ήταν διατεθειμένοι να επενδύσουν και άλλα κεφάλαια αρκεί να ξεκαθαρίσει περισσότερο το οικονομικό περιβάλλον και να διαφανεί ότι η κρίση ξεπερνιέται αποτελεσματικότερα.

Πέτρος Λεωτσάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης