Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«SOS» των Πρυτάνεων για τα ελληνικά πανεπιστήμια – Ζητούν πακέτο μέτρων από την κυβέρνηση

«SOS» των Πρυτάνεων για τα ελληνικά πανεπιστήμια – Ζητούν πακέτο μέτρων από την κυβέρνηση
Τι αναφέρει το ψήφισμα της Συνόδου των Πρυτάνεων
Πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων επιβίωσης που παρουσιάζουν τα ελληνικά πανεπιστήμια, ζητά με ψήφισμά της η 76η Σύνοδος των Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε.
Ειδικότερα, οι Πρυτάνεις με ψήφισμά τους ζητούν:
1. Άμεση προκήρυξη των θέσεων μελών ΔΕΠ που εκκρεμούν στο Υπουργείο.
2. Άμεση επίλυση των διαδικαστικών ζητημάτων για την πρόσληψη Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού.
3. Άμεσος διορισμός των εκλεγμένων μελών ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ που εκκρεμούν στο Υπουργείο.
4. Άμεση κάλυψη των κενών θέσεων στις διοικητικές υπηρεσίες.

Διαθεσιμότητα
Στο ζήτημα της διαθεσιμότητας και πιθανής απόλυσης διοικητικού προσωπικού οι Πρυτάνεις ζητούν «να επανέλθουν όλοι οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα στη θέση τους».
Επίσης, διαπιστώνουν ότι «οι διοικητικές υπηρεσίες έχουν αποδυναμωθεί δραματικά με τις αθρόες και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, την ανυπαρξία νέων προσλήψεων και τα προβλήματα που προέκυψαν με τις διαθεσιμότητες» και ζητούν παράταση της προθεσμίας για την ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγησης των διοικητικών υπαλλήλων κατά δύο μήνες.

Μισθοί
Σε ό,τι αφορά τους μισθούς του εκπαιδευτικού και ερευνητικού προσωπικού των ΑΕΙ κατηγορούν το κράτος ότι «αρνείται να εφαρμόσει αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με τη μη φορολόγηση επιδομάτων, ενώ υπάρχουν σημαντικά αντικίνητρα για τη συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα και την προσέλκυση ερευνητών υψηλού επιπέδου από το εξωτερικό».

Φοιτητές
Εξάλλου, η Σύνοδος Πρυτάνεων αναφέρει ότι «οι μετεγγραφές σε συνδυασμό με τον αυθαίρετο ορισμό του αριθμού των εισακτέων από το Υπουργείο χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι δυνατότητες των Ιδρυμάτων, θέτουν εκτός ελέγχου των διοικήσεων των Πανεπιστημίων την ποιότητα των ακαδημαϊκών λειτουργιών».
Παράλληλα, για την εφαρμογή του νόμου των «λιμναζόντων» φοιτητών επισημαίνουν ότι «δεν μπορεί να γίνει με απόλυτο τρόπο και χωρίς δυνατότητα  διαχείρισης των εξαιρέσεων».
«Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται απαραίτητο να υπάρξει ρύθμιση που θα εξουσιοδοτεί τα ιδρύματα να διαχειριστούν τα ζητήματα αυτά για όσους φοιτητές/τριες καταβάλλουν συστηματικές και ουσιαστικές προσπάθειες για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, όπως άλλωστε προβλέπεται και στους υπό σύνταξη Οργανισμούς και μέχρι την ολοκλήρωσή τους» όπως επισημαίνουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης