Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε δυσμενή θέση το ελληνικό banking σύμφωνα με την Standard and Poor’s – Βαθμολογεί στην κλίμακα 10 βάση BICRA τις τράπεζες

tags :
Σε δυσμενή θέση το ελληνικό banking σύμφωνα με την Standard and Poor’s – Βαθμολογεί στην κλίμακα 10 βάση BICRA τις τράπεζες
Οι ανισορροπίες στο ελληνικό banking θα παραμείνουν για χρόνια εκτιμά η S&P
Στην χειρότερη θέση βαθμολογεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s τις ελληνικές τράπεζες με βάση την αξιολόγηση κινδύνων τύπου BICRA.
Σε έκθεση του με τίτλο Banking Industry Country Risk Assessment (BICRA): Greece αξιολογεί το ρίσκο των τραπεζών.
Η Standard & Poors έχει ταξινομήσει τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο  στην κλίμακα  BICRA στην βαθμίδα  10, με το 1 να είναι η καλύτερη βαθμολογία και το 10 να είναι η χειρότερη.
Ουσιαστικά θέτει τις ελληνικές τράπεζες στην ίδια κλίμακα με τις τράπεζες της Αιγύπτου και της Λευκορωσίας.
Να σημειωθεί ότι βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Β-
Τα καλά νέα είναι ότι η S&P θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές αρχές υποστηρίζουν τις ελληνικές τράπεζες.
Θεωρεί, επίσης, ότι το ελληνικό banking είναι αρκετά συγκεντρωμένο και έχει επιτύχει σταθεροποίηση μετά μάλιστα και τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου.
Τα αρνητικά νέα είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες επηρεάζονται δυσμενώς από τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, τον υψηλό πιστωτικό κίνδυνο και τα προβλήματα με τα επισφαλή δάνεια αλλά και την μη ισορροπημένη χρηματοδότηση.
Επίσης οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν συνολικά μεγαλύτερες απώλειες από ότι άλλες τράπεζες με παρόμοια ποσοστά συμμετοχής των ιδιωτών μετόχων.
Σύμφωνα με την S&P στην κλίμακα BICRA δηλαδή αξιολόγηση του κινδύνου των τραπεζών χρησιμοποιεί ως μηχανισμό αντιστάθμισης την κλίμακα b.
H Ελληνική οικονομία έχει αρχίζει να σταθεροποιείται αλλά οι οικονομικές προοπτικές της χώρας είναι αδύναμες.
Το 2014 θα είναι χρονιά σταθεροποίησης ενώ τα επόμενα χρόνια θα καταγραφεί στην Ελλάδα ασθενής ανάπτυξη.
Η Ελλάδα αθέτησε 2 φορές τις υποχρεώσεις όσον αφορά το χρέος που αποδεικνύει ότι ακόμη εμφανίζει κρατικό ρίσκο.
Η παρατεταμένη οικονομική ύφεση σε συδνυασμό με το πιστωτικό stress της χώρας θα αυξήσει τις ανισορροπίες στις τράπεζες με έμφαση στα προβληματικά δάνεια που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
Οι ελληνικές τράπεζες έμειναν για χρόνια εκτός αγορών, ενώ έχασαν σημαντικές καταθέσεις ωστόσο εσχάτως παρατηρούνται σημάδια σταθεροποίησης ενώ οι τράπεζες απέκτησαν ξανά πρόσβαση στις αγορές.
Ωστόσο με βάση την Standard and Poor's οι ελληνικές τράπεζες δεν θα καταφέρουν να ξεπεράσουν άμεσα τις ανισορροπίες, ενώ προειδοποιεί ο αμερικανικός οίκος ότι η κερδοφορία του κλάδου θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για χρόνια.
Με την έκθεση της για το ελληνικό banking η Standard and Poor's δεν ξεχωρίζει κάποια τράπεζα καθώς κατατάσει όλο τον κλάδο στην κλίμακα10 δηλαδή στην χειρότερη θέση.
Κατά τον αμερικανικό οίκο η έλλειψη ουσιαστικής ανάπτυξης στην οικονομία και ο αποπληθωρισμός ίσως να συνεχιστούν για χρόνια.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα η S&P είχε προειδοποιήσει ότι η Εθνική θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια ενόψει των stress tests της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης