Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P - Απίθανη η αναβάθμιση της Ελλάδας στο εγγύς μέλλον - Υπάρχει ωστόσο βελτίωση

tags :
S&P - Απίθανη η αναβάθμιση της Ελλάδας στο εγγύς μέλλον - Υπάρχει ωστόσο βελτίωση
Στο "Β-" η ελληνική αξιολόγηση, με "σταθερό" outlook
Το ενδεχόμενο άμεσης αναβάθμισης της Ελλάδα καθιστά απίθανο ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, παρά τη σαφή πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.
Ειδικότερα, σε νέα του έκθεση, υπό τον τίτλο «S&P Sovereign Ratings Anchored Expectations In The Depths Of Eurozone Crisis», ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης διαπιστώνει σαφή βελτίωση στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης. Οι αποδόσεις έχουν καταγράψει σημαντική μείωση, ενώ στην περιφέρεια τα επιτόκια έχουν διολισθήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Ακόμη και στην Ελλάδα, υπερτονίζει η S&P, όπου το 2012 πτώχευσε δύο φορές, κατάφερε να ανακτήσει την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές, αντλώντας 3 δισ. ευρώ, με επιτόκιο μόλις 4,95%.
Βέβαια, παρά την συντελεσθείσα βελτίωση, η Standard & Poor’s δεν έχει προβεί σε ένα ευρύ «κύμα» αναβαθμίσεων. Ειδικότερα, έχει αναβαθμίσει κατά μία μόλις βαθμίδα την Ισπανία, την Λετονία και την Ιρλανδία, ενώ έχει διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση της Ελλάδας και της Κύπρου.
Να σημειωθεί πως η S&P επιβεβαίωσε στις 21 Μαρτίου του 2014 την αξιολόγηση «Β-» της Ελλάδας, με «σταθερό» outlook.
Ως εκ τούτου, οι ευρωπαϊκές αξιολογήσεις παραμένουν κάτω των προ-κρίσης επιπέδων, διαπιστώνει η Standard & Poor’s. Άλλωστε, «θετικό» outlook διαθέτει μόνο η Ιρλανδία, ενώ την ίδια ώρα, Ιταλία και Φινλανδία έχουν «αρνητικό». Οι υπόλοιπες 15 ευρωπαϊκές αξιολογήσεις – συμπεριλαμβανομένου και της ελληνικής – διαθέτουν «σταθερό» outlook.  Επομένως, εξάγεται το συμπέρασμα πως τα επόμενα 1 ή 2 χρόνια, δεν αναμένεται κάποια σημαντική τροποποίηση στις τρέχουσες αξιολογήσεις.
Άλλωστε, η υποτονική και άνιση ανάκαμψη διατηρεί τις επιφυλάξεις του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης.

Το μέσο όρο αξιολογήσεων της Ευρωζώνης από το «ΑΑ+» έχει υποχωρήσει σήμερα στο «Α+». Ωστόσο, δεδομένης της ισχύς της οικονομικής κρίσης, η «βουτιά» δεν θεωρείται μεγάλη, καθώς η Standard & Poor’s διατήρησε μία μετριοπαθή στάση έναντι των υποβαθμίσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης