Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μυστικό σχέδιο για την επέκταση των παγκόσμιων τραπεζών - Καλύπτει 50 χώρες και την Ελλάδα - Παρακάμπτει εθνικούς κανονισμούς

Μυστικό σχέδιο για την επέκταση των παγκόσμιων τραπεζών - Καλύπτει 50 χώρες και την Ελλάδα - Παρακάμπτει εθνικούς κανονισμούς
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι οι κύριοι υποστηρικτές της συμφωνίας
Μια παράξενη παγκόσμια συμφωνία έφερε εσχάτως στο φως της δημοσιότητας το WikiLeaks, το οποίο ανήρτησε το μυστικό σχέδιο της Συμφωνίας για το Εμπόριο Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (TISA), η οποία καλύπτει 50 χώρες ή το 68,2% του παγκόσμιου εμπορίου στον τομέα των υπηρεσιών.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι οι κύριοι υποστηρικτές της συμφωνίας, και οι συγγραφείς των περισσότερων κοινών αλλαγών, η οποία καλύπτει επίσης τη ροή δεδομένων σε διασυνοριακό επίπεδο.
Η συμφωνία καλύπτει και την Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ.
Οι αναλυτές που μελετούν την εν λόγω συμφωνία αναφέρουν στα πρώτα τους σχόλια ότι είναι μια σημαντική κίνηση εναντίον της διαφάνειας, ενώ το σχέδιο έχει συμφωνηθεί να κρατηθεί μυστικό, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αλλά για τα επόμενα πέντε έτη μετά την έναρξη της ισχύος.
Οι υποστηρικτές της TISA αποσκοπούν στην περαιτέρω απελευθέρωση των παγκόσμιων αγορών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
Μάλιστα, το σχέδιο θεσπίζει κανόνες που θα βοηθήσουν την επέκταση των παγκόσμιων τραπεζών - κυρίως από Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη - σε άλλες χώρες, παρακάμπτοντας τους εγχώριους κανονισμούς.
Το προσχέδιο που διέρρευσε δείχνει επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι για την ενίσχυση της διασυνοριακής ροής δεδομένων, η οποία θα επιτρέψει την ανεμπόδιστη ανταλλαγή των προσωπικών και οικονομικών δεδομένων.
Οι διαπραγματεύσεις για την TISA αυτή τη στιγμή λαμβάνουν χώρα εκτός της Γενικής Συμφωνίας για το Εμπόριο Υπηρεσιών (GATS) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
Ωστόσο, η συμφωνία έχει κατασκευαστεί για να είναι συμβατή με την GATS, έτσι ώστε μια κρίσιμη μάζα των συμμετεχόντων να είναι σε θέση να πιέσει και τα υπόλοιπα μέλη του ΠΟΕ να υπογράψουν στο μέλλον.
Εμφανώς απούσες από τις 50 χώρες που παρίστατο στις διαπραγματεύσεις είναι οι χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα).
Ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων θα λάβει χώρα στις 23-27 Ιουνίου στη Γενεύη της Ελβετίας.
Τα κράτη που συμμετέχουν είναι: η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Χιλή, η Ταϊβάν, η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, το Χονγκ Κονγκ, η Ισλανδία, το Ισραήλ, την Ιαπωνία, το Λιχτενστάιν, το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία, το Πακιστάν, ο Παναμάς, η Παραγουάη, το Περού, η Νότια Κορέα, η Ελβετία, η Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία περιλαμβάνει 28 κράτη μέλη της Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Κροατία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Κίνα και η Ουρουγουάη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις, αλλά μέχρι στιγμής δεν περιλαμβάνονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης