Τελευταία Νέα
Οικονομία

Θέμα μείωσης φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης θα θέσει στην τρόικα το ΥΠΟΙΚ - Απώλεια εσόδων από την κάθετη πτώση στις εισπράξεις

Θέμα μείωσης φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης θα θέσει στην τρόικα το ΥΠΟΙΚ - Απώλεια εσόδων από την κάθετη πτώση στις εισπράξεις
Αισιοδοξία για διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στα χαμηλά επίπεδα του 2013
Θέμα μείωσης της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης εκτιμάται ότι θα θέσει το υπουργείο Οικονομικών στην τρόικα, το φθινόπωρο, έχοντας ως βασικό επιχείρημα την αποτυχία του μέτρου εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, «είναι ένα θέμα, το οποίο το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αξιολογήσει στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης για τους φορολογικούς συντελεστές», ενώ δήλωσε αισιόδοξος όσον αφορά τη διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα του ΦΠΑ στην εστίαση.
Βάσει των στοιχείων του προϋπολογισμού, παρά την αύξηση των εσόδων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή την περίοδο 2012-2013, η κάθετη πτώση στις εισπράξεις ΦΠΑ είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνον να καταγραφούν αποκλίσεις έναντι των στόχων, αλλά και απώλειες εσόδων, επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών στη διαπραγμάτευση για τη μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, για να έχει θετική κατάληξη το ελληνικό αίτημα, θα πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου καυσίμων.
Σε ό,τι αφορά την εστίαση και παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν είναι διαθέσιμα τα απόλυτα μεγέθη, είναι ενθαρρυντικά τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων από ΦΠΑ, μετά τη μείωση του στο 13%, ενώ και η τάση είναι αυξητική.
Τα δεδομένα αυτά ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση του υπουργείου Οικονομικών έναντι της τρόικας στην προσπάθεια διατήρησης σε χαμηλά επίπεδα του συγκεκριμένου ΦΠΑ, με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου να επισημαίνει ότι «όσο περνούν οι μήνες, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση έχει ολοένα και καλύτερα αποτελέσματα».
Ωστόσο, όπως επισήμανε το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, «πρέπει να διακρίνουμε εάν αυτό οφείλεται στην αύξηση της κατανάλωσης λόγω μείωσης των τιμών ή/και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».
Όσον αφορά τις συζητήσεις για κατάργηση ή μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης (το μέτρο εκπνέει στο τέλος του έτους, αλλά η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί για την ενδεχόμενη παράτασή του έως το 2016 εφόσον παραστεί ανάγκη), τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών παραπέμπουν στις συζητήσεις του φθινοπώρου για τον επόμενο Προϋπολογισμό, με το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος να σημειώνει με νόημα ότι «στις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου δεν περιλαμβάνονται έσοδα από έκτακτη εισφορά».
Αλλαγή πολιτικής ενδέχεται να υπάρξει και στο πεδίο των πρωτογενών δαπανών, καθώς το γεγονός ότι και τον Μάιο οι πρωτογενείς δαπάνες είναι κατά 460 εκατ. ευρώ χαμηλότερες από τον στόχο, ενισχύει, σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, την άποψη ότι ο πολύ «σφιχτός» προϋπολογισμός στερεί κονδύλια από την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες Τετάρτη εστάλη επιστολή από το υπουργείο Οικονομικών σε όλους τους υπουργούς, με την οποία ζητείται να αξιολογηθούν όλες οι δημόσιες δαπάνες, προκειμένου να στραφούν σε δράσεις σε υψηλότερο πολλαπλασιαστή, ήτοι σε αναπτυξιακές δράσεις, στην ενίσχυση της απασχόλησης, κ.λπ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης