Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P - Κίνδυνος πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα - Αρνητικός παράγοντας το υψηλό χρέος

tags :
S&P - Κίνδυνος πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα - Αρνητικός παράγοντας το υψηλό χρέος
Η ακτινογραφία του χρέους της ευρωπαϊκής περιφέρειας…
Το ακανθώδες ζήτημα του ευρωπαϊκού χρέους θίγει σε νέα του έκθεση, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s.
Υπό τον τίτλο «The Long Haul: Eurozone Deleveraging Could Stunt Growth For Years», η Standard & Poor’s εξετάζει την αιφνίδια εκτίναξη του ευρωπαϊκού χρέους, ιδίως μάλιστα, στις λεγόμενες χώρες της περιφέρειας.
«Η χρηματοδότηση τoυ υψηλού ευρωπαϊκού χρέους, η οποία επήλθε είτε μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είτε μέσω των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, συνέβαλε στην εμφάνιση ενόςαποπληθωριστικού σπιράλ και στη συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης και της απασχόλησης» επισημαίνει ο επικεφαλής αναλυτής και συντάκτης της έκθεσης, Moritz Kraemer.
Παρά τις επίπονες προσπάθειες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ο βραχνάς του χρέους παραμένει αμετάβλητος, συνεχίζει ο συντάκτης της ανάλυσης.
Σε ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Σλοβενία, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 106% του ΑΕΠ μεταξύ του 2006 και του 2013. Έκτοτε, παρατηρεί η Standard & Poor’s, ο ρυθμός συρρίκνωσης του χρέους κυμαίνεται μόλις στο 3%.
«Τα δύο άνωθεν στοιχεία σηματοδοτούν μία αργή πρόοδο στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής περιφέρειας, η οποία στο μέλλον, ενδέχεται να επιταχυνθεί περαιτέρω» εκτιμά ο Moritz Kraemer.
Βέβαια, όπως διαπιστώνει ο οίκος αξιολόγησης, η μεγαλύτερη βελτίωση έχει συντελεστεί στον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα, στην Ισπανία το εταιρικό χρέος έχει μειωθεί κατά 20% από το 2010, ενώ το χρέος των νοικοκυριών κατά 10%. Ομοίως, στην Ιρλανδία το εταιρικό χρέος συρρικνώθηκε κατά 14% ενώ το χρέος των νοικοκυριών κατά 24%.
Φυσικά, η συγκεκριμένη βελτίωση στον ιδιωτικό τομέα, αντανακλάται και στην πιστοληπτική αξιολόγηση των δύο χωρών, οι οποίες αμφότερες αναβαθμίστηκαν από την Standard & Poor’s. Βέβαια, η τρέχουσα αξιολόγηση της Ιρλανδίας και της Ισπανίας απέχει παρασάγγας από τα προ-κρίσης επίπεδα.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης παράλληλα, εκτιμά πως μέχρι το 2020 το χρέος του ιδιωτικού τομέα των έξι χωρών της περιφέρειας θα έχει υποχωρήσει κατά μέσο όρο στο 134% του ΑΕΠ έναντι 187% του ΑΕΠ το 2011.
Επιστρέφοντας στο δημόσιο χρέος, η Standard & Poor’s προειδοποιεί πως παρά τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας, θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, διατηρώντας την τρέχουσα οικονομικά ανάπτυξη σε υποτονικά επίπεδα.
Φυσικά, μία τέτοια εξέλιξη θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο πολιτικό σκηνικό, το οποίο βάλλεται ήδη εξαιτίας των μη  δημοφιλών πολιτικών.
«Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται μία αυξανόμενη πολιτική δυσαρέσκεια, γεγονός που αποτυπώθηκε και στις εκλογές του Μαΐου» διαμηνύει ο Moritz Kraemer. «Χωρίς μία βιώσιμη ανάκαμψη και ενίσχυση της αγοράς εργασίας, η κοινωνική δυσαρέσκεια θα κλιμακωθεί» προειδοποιεί εν συνεχεία.
Καταλήγοντας, η Standard & Poor’s, επισημαίνει πως η ανάπτυξη θα παραμείνει εξαρτημένη από το ρυθμό των εξαγωγών και την εγχώρια κατανάλωση, η οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. «Οι αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών κρατών αντανακλούν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ευρωπαϊκής ανάπτυξης» διατείνει εν κατακλείδι, ο Moritz Kraemer.
Nα σημειωθεί πως η Eλλάδα τυγχάνει της αξιολόγησης "B-" με "σταθερό" outlook.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης