Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Commerzbank - Στα χνάρια της Fed η ΕΚΤ - Στο 40% οι πιθανότητες για ποσοτική χαλάρωση προσεχώς

Commerzbank - Στα χνάρια της Fed η ΕΚΤ - Στο 40% οι πιθανότητες για ποσοτική χαλάρωση προσεχώς
Επιταχυντής εξελίξεων ο χαμηλός πληθωρισμός
ΕΚΤ και… Fed αποκτούν ολοένα και περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά - ιδίως μετά το γενναίο βήμα που έλαβε ο Mario Draghi την προηγούμενη εβδομάδα – καθώς το μοναδικό στοιχείο πως τις χωρίζει πλέον είναι η… ποσοτική χαλάρωση!
Μάλιστα, οπως εξηγούν διάφοροι αναλυτές μιλώντας στο CNBC και το Associated Press, η ΕΚΤ κάνει τα πάντα προκειμένου να τονώσει την ευρωπαϊκή οικονομία, εκτός από ένα πράγματα: ένα ευρύ πρόγραμμα αγοράς ομολόγων…
Βάσει των αναλυτών ωστόσο, η ΕΚΤ δεν απέχει πολύ από την υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου, καθώς ο χαμηλός πληθωρισμός συνιστά επιταχυντή εξελίξεων.
Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία από τη Fed, την Bank of England και την Bank of Japan, καθώς η ωφέλεια του είναι εξαιρετικά ευεργετική για την οικονομία.
Η Ευρώπη ωστόσο, γιατί δεν προβαίνει στο επόμενο, μεγάλο βήμα;
Καταρχάς εξηγούν οι αναλυτές, η ΕΚΤ αντιμετωπίζει ορισμένα πρακτικά και τεχνικά προβλήματα, που δεν παρατηρούνται στις άλλες κεντρικές τράπεζες. Η ΕΚΤ είναι υπεύθυνη για την αγορά ομολόγων 18 διαφορετικών χωρών και ως εκ τούτου, εγείρεται το ερώτημα ποιων χωρών ομόλογα να αγοράσει και πόσα εξ αυτών…
Παράλληλα, το QE (ποσοτική χαλάρωση) προσκρούει στην αντίθεση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, αυτή της Γερμανίας.
Βέβαια, οι αναλυτές της Commerzbank εκτιμούν πως η έναρξη ενός προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ διαθέτει 40% πιθανότητες. «Εάν ο πληθωρισμός υποχωρήσει περαιτέρω, τότε η έναρξη ενός προγράμματος ομολόγων είναι πιο πιθανή από ποτέ» επισημαίνει ο Joerg Kraemer.
«Η ΕΚΤ έχει εξουθενωθεί να υιοθετεί μέτρα, που υποκαθιστούν την ποσοτική χαλάρωση» σημειώνει παράλληλα, η Royal Bank of Scotland, κατηγορώντας την ΕΚΤ για απουσία ουσιαστικής δράσης. «Εάν ο πληθωρισμός δεν συνεχίσει την πτωτική του πορεία, τότε η ΕΚΤ δεν θα προβεί στο μεγάλο βήμα» εκτιμά επίσης.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης