Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ούτε καν πρόστιμο δεν επέβαλε η ESMA στον οίκο S&P για το τραγικό λάθος της ανύπαρκτης υποβάθμισης της Γαλλίας το 2011 – Απλά τον… επέπληξε…

tags :
Ούτε καν πρόστιμο δεν επέβαλε η ESMA στον οίκο S&P για το τραγικό λάθος της ανύπαρκτης υποβάθμισης της Γαλλίας το 2011 – Απλά τον… επέπληξε…
Η ESMA προτίμησε να επιπλήξει δημοσίως τον οίκο, αντί να προχωρήσει σε κάποιου είδους πρόστιμο ή ποινή
Σε δημόσια... επίπληξη του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ESMA), για το λάθος που έκανε το 2011 σε ανάλυση του που έφερε τον τίτλο «Γαλλία: Υποβάθμιση».
Στο σημείωμα που έστειλε στις 10 Νοεμβρίου 2011 σε πελάτες του, ο οίκος ανέφερε στον τίτλο ότι υποβαθμίζει τη γαλλική οικονομία, αλλά τελικά στο κείμενο που συνόδευε την ανάλυση δεν είχε προχωρήσει σε υποβάθμιση της αξιολόγησης.
Η ESMA προτίμησε να επιπλήξει δημοσίως τον οίκο, αντί να προχωρήσει σε κάποιου είδους πρόστιμο ή ποινή, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει ότι το εν λόγω λάθος δεν ήταν μεμονωμένο.
Μάλιστα, η ESMA, η οποία έχει τη δυνατότητα ακόμη και να αφαιρέσει την άδεια της εταιρείας, αναγνωρίζει ότι το «τεχνικό αυτό λάθος είναι αποτέλεσμα σειράς ελλείψεων και απουσίας μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου».
Το ζήτημα της ρύθμισης του πλαισίου των οίκων αξιολόγησης βρίσκεται στο επίκεντρο από το 2009, όταν και οι υποβαθμίσεις των χωρών του ευρωπαϊκού νότου προκαλούσαν σοβαρές αναταράξεις στις αγορές, οι οποίες βρίσκονταν υπό την πίεση του ξεσπάσματος της κρίσης χρέους.
Μάλιστα, ο τότε επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, J. C. Trichet είχε αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες για να αποσυνδεθεί η πολιτική της ΕΚΤ από τις αξιολογήσεις των οίκων, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει το έργο του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης