Τελευταία Νέα
Πολιτική

FAZ - O ΣΥΡΙΖΑ εξάντλησε το εκλογικό του δυναμικό – Δεν ήταν καταστροφή το αποτέλεσμα για τη συγκυβέρνηση

FAZ - O ΣΥΡΙΖΑ εξάντλησε το εκλογικό του δυναμικό – Δεν ήταν καταστροφή το αποτέλεσμα για τη συγκυβέρνηση
Αξιοσημείωτο το ποσοστό του Ποταμιού, αλλά και το γεγονός ότι ο Βενιζέλος κατάφερε να προφυλάξει το ΠΑΣΟΚ από τον αφανισμό
Στη σημασία που έχει η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές για το πολιτικό μέλλον της χώρας επικεντρώνεται ο γερμανικός Τύπος κάνοντας μια δεύτερη ανάγνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Ελλάδα, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle.
Σε εκτενές της άρθρο με τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί την κυβέρνηση», η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σημειώνει ότι «είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που η Αριστερά γίνεται η ισχυρότερη πολιτική δύναμη», σχολιάζοντας πως «αυτό αρκεί για τον Τσίπρα για να ζητήσει πρόωρες εκλογές».
Επίσης, σημειώνει τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, ήτοι της Ατικής, «όπου ζει το ένα τρίτο των Ελλήνων».
Παράλληλα, γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και ειδικότερα στο ότι απετράπη η «ανατροπή» και ότι η κυβέρνηση άντεξε στις «ακραίες επιθέσεις».
«Η αισιοδοξία αυτή του Σαμαρά στηρίζεται προφανώς στο εκλογικό αποτέλεσμα του μικρότερου κυβερνητικού του εταίρου, του ΠΑΣΟΚ. Με 8%, οι άλλοτε συνηθισμένοι σε απόλυτες πλειοψηφίες Σοσιαλιστές μπορεί να είναι πλέον μόνον η σκιά του εαυτού τους, αν και υπήρχαν φόβοι ότι τα ποσοστά τους θα υποχωρούσαν ακόμη και κάτω του 5%», παρατηρεί ο δημοσιογράφος και συμπληρώνει: «Η ανασφάλεια στο κυβερνητικό στρατόπεδο όμως είναι μεγαλύτερη από όσο παραδέχονται Σαμαράς και Βενιζέλος».
«Σε αυτό δεν συμβάλει μόνον η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το αποτέλεσμα του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής που με 9,4% κατάφερε να αναδειχθεί τρίτη δύναμη, μολονότι τα ηγετικά της στελέχη είναι προφυλακισμένα με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης».
Τέλος, η εφημερίδα αναφέρεται στο Ποτάμι και το ποσοστό που απέσπασε, σημειώνοντας ότι αυτό καταδεικνύει ότι «ύστερα από πέντε χρόνια κρίσης η ανάγκη για νέα πρόσωπα στην πολιτική φαίνεται πως είναι μεγάλη στην Ελλάδα».
Από την άλλη πλευρά, η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει ότι «οι ευρωεκλογές έδωσαν στους Έλληνες την ευκαιρία, για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η κρίση, να τιμωρήσουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, χωρίς να θέσουν σε άμεσο κίνδυνο την παραμονή της χώρας τους στην Ευρωζώνη».
Μάλιστα, σημειώνει ότι υπό αυτή την έννοια «ο συνασπισμός Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ τα πήγε εντυπωσιακά καλά. Μπορεί το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του λαϊκιστή ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα να έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία του ισχυρότερη δύναμη, την ώρα που Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έχασαν περισσότερες από 10 μονάδες σε σχέση με το 2012, παρόλα αυτά όμως το αποτέλεσμα δεν ήταν καταστροφή για τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Γιατί και ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στα όριά του. Το κόμμα εξασφάλισε το 26,6% των ψήφων και έτσι εξήντλησε το εκλογικό του δυναμικό», σχολιάζει ο αρθρογράφος.
«Στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα και τώρα μένει στάσιμος στα ίδια επίπεδα. Είναι ισχυρός, δεν μπορεί όμως να κυβερνήσει μόνος του, ελλείψει κυβερνητικών εταίρων. Εάν πραγματοποιούνταν αύριο κοινοβουλευτικές εκλογές, η Ελλάδα δεν θα απειλείτο από μια κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα, αλλά από την ακυβερνησία, λόγω της απουσίας πλειοψηφιών».
Παράλληλα, γίνεται αναφορά στα ποσοστά που απέσπασε το Ποτάμι, τα οποία χαρακτηρίζονται αξιοσημείωτα.
Ειδικότερα, σημειώνεται ότι «το νέο κόμμα διεξήγε έναν γενικότερα ουσιαστικό προεκλογικό αγώνα, καθιστά την επιτυχία του ακόμη πιο αξιοσημείωτη. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατάφερε να προφυλάξει το ΠΑΣΟΚ από τον αφανισμό».
Στην εφημερίδα Die Zeit τονίζεται ότι «στο Βορρά ψηφίζουν δεξιά, στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία αριστερά: ο ευρωπαϊκός νότος ποντάρει στον Τσίπρα και αυτός θα μπορούσε να φέρει τα πάνω κάτω στην πολιτική των περικοπών».
Κάνοντας μια σύντομη αναφορά στα εκλογικά αποτελέσματα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στη χθεσινή συνάντηση του Αλ.Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, η εφημερίδα υπογραμμίζει εν συνεχεία τα υψηλά ποσοστά που απέσπασε η Χρυσή Αυγή.
Όπως σημειώνεται, αυτό «δεν οφείλεται στον μεγάλο ευρωσκεπτικισμό στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στο ζήτημα των προσφύγων. Κάθε εβδομάδα η ελληνική ακτοφυλακή περισυλλέγει στο Αιγαίο ανθρώπους από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το νότιο Σουδάν. Μπορεί πολλοί από αυτούς να θέλουν να συνεχίσουν για τη βόρεια Ευρώπη, ωστόσο δεν καταφέρνουν να φύγουν από την Ελλάδα που ούτως ή άλλως δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσκολίες».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, οι άνθρωποι ψήφισαν τη Χ.Α. όχι λόγω της απογοήτευσής τους έναντι των Βρυξελλών, αλλά εξαιτίας του φόβου να τους πάρουν οι ξένοι τις δουλειές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης