Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σουηδία - Για πρώτη φορά εξέλεξε ευρωβουλευτή μία Ρομά

Σουηδία - Για πρώτη φορά εξέλεξε ευρωβουλευτή μία Ρομά
Ο συνδυασμός της έχει συνδέσει τον προεκλογικό του αγώνα την αντίθεση στην ακροδεξιά
Παρά την μεγάλη άνοδο αντιμεταναστετυικών και ακροδεξιών δυνάμεων σε ολόκληρη την Ευρώπη όπως αποτυπώθηκε στις ευρωεκλογές της Κυριακής, η Σουηδία εξέλεξε για πρώτη φορά Ρομά ευρωβουλευτή.
Ειδικότερα η Σουηδία -που επίσης εξέλεξε (στην πέμπτη θέση) ακροδεξιό κόμμα- έδωσε ταυτόχρονα ποσοστό 5,3% στο «Φεμινιστικό Κίνημα».
Η ευρωβουλευτής που εκλέγεται είναι η 57χρονη Σοράγια Ποστ. Το Κίνημα είχε συνειδητά συνδέσει στον προεκλογικό του αγώνα την παρουσία του με την αντίθεση στην ακροδεξιά, και για αυτό επέλεξε στις λίστες του μία γυναίκα Ρομά.
Κεντρικό του σλόγκαν ήταν «Έξω οι ρατσιστές, Μέσα οι Φεμινίστριες!». Το Κίνημα έχει ιστορία μερικών χρόνων στη Σουηδία, ενώ είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ όταν έκαψε 100.000 σουηδικές κορόνες -περίπου 11.000 ευρώ- σε διαμαρτυρία για το «χάσμα» μεταξύ των αμοιβών ανδρών και γυναικών.
Η Σοράγια Ποστ σχολίασε μετά την εκλογή της πως «τα 15 εκατομμύρια των Ρομά στην Ευρώπη ζουν σαν σε καθεστώς πολέμου, κατάσταση που είναι απαράδεκτη και ντροπιαστική».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης