Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βιετνάμ - Ένας νεκρός και 141 τραυματίες από το κύμα αντικινεζικών διαδηλώσεων

Βιετνάμ - Ένας νεκρός και 141 τραυματίες από το κύμα αντικινεζικών διαδηλώσεων
H Κίνα καλεί την κυβέρνηση του Βιετνάμ να τιμωρήσει αυστηρά τους δράστες των επεισοδίων και να καταβάλει αποζημιώσεις
Ένας κινέζος εργάτης έχασε τη ζωή του και 141 τραυματίστηκαν, όταν όχλος 1.000 άτομων εισέβαλε σε ταϊβανέζικο εργοστάσιο χάλυβα στο Βιετνάμ, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ταϊβάν, αλλά και αστυνομικό αξιωματούχο.
Πρόκειται για το πρώτο αιματηρό γεγονός στο κύμα αντικινεζικών διαδηλώσεων, που ξέσπασε λόγω της πρόθεσης της Κίνας να προχωρήσει σε εξόρυξη υδρογονανθράκων σε διαφιλονικούμενο τμήμα της Νότιας Σινικής Θάλασσας.
Οι ταραχές που έχουν ξεσπάσει πλήττουν τη φήμη της χώρας ως ασφαλούς επενδυτικού προορισμού και ενέχει ο κίνδυνος να πυροδοτηθεί περαιτέρω η ήδη υπάρχουσα ένταση μεταξύ των δύο χωρών.
Εταιρείες από την Ταϊβάν, πολλές εκ των οποίων απασχολούν υπαλλήλους κινεζικής υπηκοότητας, βρίσκονται στο στόχαστρο των διαδηλωτών και της βίας.
Ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ, Γκουέν Ταν Ντουνγκ, τόνισε ότι οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι νόμιμες, όμως προειδοποίησε ότι όσοι εμπλακούν σε βίαια επεισόδια θα τιμωρηθούν αυστηρά.
Αμήχανοι κινέζοι ομογενείς φεύγουν από τη χώρα μέσω στεριάς, αλλά και αέρος.
Σύμφωνα με τη μεταναστευτική αστυνομία της Καμπότζης, 600 Κινέζοι πέρασαν τα σύνορα προς την Καμπότζη μέσω ξηράς μόνον την Τετάρτη, ενώ αναμένονταν και άλλοι να κάνουν το ίδιο σήμερα, Πέμπτη.
Επίσης, έχουν αυξηθεί και οι πτήσεις τσάρτερ από την Ταϊβάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.
Από την πλευρά του Πεκίνου εκφράζεται «μεγάλο σοκ και ανησυχία», ενώ αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την κυβέρνηση του Βιετνάμ να αναλάβει τις ευθύνες της και να τιμωρήσει αυστηρότατα τους δράστες και να καταβάλει αποζημιώσεις.
Πρόσθεσε δε, ότι η Κίνα θεωρεί υπεύθυνη την κυβέρνηση του Βιετνάμ για τη βία και ότι θα υποβληθεί επισήμως διπλωματική διαμαρτυρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης