Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Standard and Poor's - Νέα κεφάλαια θα χρειαστούν οι 4 ελληνικές τράπεζες - Aναβάθμιση σε CCC+ από CCC

Standard and Poor's - Νέα κεφάλαια θα χρειαστούν οι 4 ελληνικές τράπεζες - Aναβάθμιση σε CCC+ από CCC
H νέα αξιολόγηση CCC+ των ελληνικών τραπεζών είναι κατά 1 βαθμίδα χαμηλότερη από την αξιολόγηση B- που δίνει στην Ελλάδα η S&P

Σε αναβάθμιση - έκπληξη, κατά μια βαθμίδα, της αξιολόγησης των 4 συστημικών ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's. Ο οίκος αναβάθμισε σε CCC+, από CCC προηγουμένως, τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις των Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνικής, Eurobank. Σταθερό το outlook.
Nα σημειωθεί πως η νέα αξιολόγηση CCC+ των ελληνικών τραπεζών είναι κατά μια βαθμίδα χαμηλότερη από την αξιολόγηση B- που δίνει στην Ελλάδα η S&P.
Ταυτόχρονα, η S&P διατήρησε αμετάβλητη στο C τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση των 4 ελληνικών τραπεζών.
Όπως επισημαίνει η S&P, η σημερινή απόφασή της να αναβαθμίσει τις ελληνικές τράπεζες αντανακλά τους εξής λόγους:
- Τη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών τραπεζών, λόγω της συνεχούς πρόσβασης στις πηγές άντλησης ρευστότητας των ευρωπαϊκών αρχών.
- Tην επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης.
- Tη μείωση των κινδύνων λόγω σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με την S&P, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλούς κινδύνους, οι οποίοι οφείλονται κατά κύριο λόγο στον σοβαρό αντίκτυπο που είχε το χρηματοπιστωτικό στρες της χώρας στο χρηματοδοτικό προφίλ των τραπεζών.
Οι συνθήκες χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών παραμένουν ακόμη υπό πίεση, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσης της υφιστάμενης κατάστασης.
Oι ελληνικές τράπεζες κατόρθωσαν να αντλήσουν φρέσκα κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των stress tests που διεξήγαγε η Τράπεζα της Ελλάδος. H εξέλιξη αυτή είχε ως στόχο τον περιορισμό της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις ελληνικές τράπεζες και την επανα-ιδιωτικοποίηση της Eurobank.
Ως αποτέλεσμα, έχει μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος το ελληνικό δημόσιο να αυξήσει την παρέμβασή του στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, προκαλώντας σημαντικές στρεβλώσεις στην αγορά.
Όπως επισημαίνει, στη συνέχεια, η S&P, οι αδύναμες οικονομικές συνθήκες και το υψηλό κόστος χρηματοδότησης θα συνεχίσουν να έχουν αντίκτυπο στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών.
Ωστόσο, o κίνδυνος επιδείνωσης της κερδοφορίας των τραπεζών έχει μειωθεί, από τη στιγμή που ενισχύονται οι ενδείξεις σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.
Kατά την S&P, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με το εξαιρετικά υψηλό οικονομικό ρίσκο, λόγω της αργής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. H ελληνική οικονομία εμφανίζει ενδείξεις σταδιακής εξισορρόπησης και η ανάπτυξη θα σημειωθεί εντός της τριετίας 2014 - 2017.
Οι αναλυτές της S&P επισημαίνουν πως η πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί. Η παροχή ρευστότητας από τα ευρωπαϊκά όργανα θα είναι διαθέσιμη για όσο την χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να διορθώσουν τις ανισορροπίες που προκλήθηκαν στη διάρκεια της κρίσης.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου
Στις 29 Απριλίου η Eurobank ολοκλήρωσε την αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,86 δισ. ευρώ, ενώ στις 8 Mαΐου ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής.
Nωρίτερα τον Απρίλιο, ολοκληρώθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου των Alpha Bank και Πειραιώς, ύψους 1,2 δισ. και 1,75 δισ. αντίστοιχα.
Oι αυξήσεις κεφαλαίου βελτίωσαν την κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών.
"Παρά τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστεί να αυξήσουν το μέγεθος των κεφαλαιακών μαξιλαριών που διαθέτουν, καθώς θα εγγράψουν σημαντικές ζημιές τα επόμενα δύο χρόνια. Επομένως, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια, ώστε να κατορθώσουν να εναρμονιστούν με τις απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ για κατώτατο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 στο 8% μέχρι το 2015. Το TΧΣ εκτιμάται πως θα παραμείνει πρόθυμο να χορηγήσει κεφαλαιακή στήριξη στις ελληνικές τράπεζες", προειδοποιεί ο οίκος.
Σε άλλο σημείο της έκθεσής της, η S&P προειδοποιεί πως η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών θα συνεχίσει να επιδεινώνεται το 2014 και το 2015, ωστόσο οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό τους προφίλ έχουν μειωθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης