Τραπεζικά νέα

Μεγάλο deal - Η τράπεζα Πειραιώς απέκτησε το 17,7% της MIG, αυξάνει θέση και η Generali – Πλήρης επιβεβαίωση bankingnews

Μεγάλο deal - Η τράπεζα Πειραιώς απέκτησε το 17,7% της MIG, αυξάνει θέση και η Generali – Πλήρης επιβεβαίωση bankingnews
To bankingnews.gr εδώ και 10 ημέρες έχει αναφέρει ότι η MIG θα ανακοινώσει σημαντικές ειδήσεις που αφορούν και στρατηγικό επενδυτή
To 17,7% της Marfin Investment Group.....απέκτησε η τράπεζα Πειραιώς επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του www.bankingnews.gr, που εδώ και 10 ημέρες ανέφερε πως στρατηγικός αναλυτής θα αποκτήσει ποσοστό έως 20% στη MIG.
Η MIG επιστρέφει στο προσκήνιο υλοποιώντας ένα πολύ σημαντικό deal που αφορά την πώληση του 17,7% της εταιρίας…στην τράπεζα Πειραιώς μέσω του ομολογιακού 250 εκατ.
Η Πειραιώς θα μετατρέψει άμεσα σε μετοχές τα 90 εκατ στην τιμή των 0,54 ευρώ και θα αποκτήσει το 17,7% της MIG.
H Πειραιώς ως νέος στρατηγικός επενδυτής θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος ακολουθούμενος από το IRF και το Dubai Investment Group.
Επίσης και ο μεγάλος ασφαλιστικός όμιλος Generali έχει αποκτήσει το 2,5% με προοπτική να αποκτήσει το 5% της MIG ενώ και άλλοι επενδυτές όπως Fairfax και Paulson έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Η Πειραιώς θα αποκτήσει ισχυρή συμμετοχή μέσω της μερικής μετατροπής του ομολογιακού ενισχύοντας έτσι ακόμη περισσότερο κεφάλαια και καθαρή θέση.
Μέσω του deal αυτού – που θα αποτελέσει εφαλτήριο – η MIG θα μπορέσει να υλοποιήσει σημαντικές εξαγορές που έχει σχεδιάσει και θα την καταστήσουν εκ νέου ένα ισχυρό παίκτη, κεφαλαιακά εύρωστο και κυρίως κερδοφόρο στο ελληνικό επιχειρείν.
Είναι γεγονός ότι η MIG επανέρχεται  δυναμικότερη στο προσκήνιο, θέτοντας νέους στόχους, να καταστεί όχι απλά ηγέτιδα δύναμη στους χώρους που δραστηριοποιείται αλλά και κερδοφόρος ώστε οι μέτοχοι να αποκομίσουν μεγάλες χρηματιστηριακές υπεραξίες.
Η περίοδος των ζημιών και της εσωστρέφειας πλησιάζει στο τέλος της.
Έρχεται ο καιρός όπου η MIG θα είναι θετικός πρωταγωνιστής του συστήματος.
H συμμαχία των καλύτερων της μεγαλύτερης τράπεζας της Πειραιώς και της μεγαλύτερης εταιρείας συμμετοχών της MIG θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη δημιουργώντας σημαντικές χρηματιστηριακές υπεραξίες....

Η επίσημη ανακοίνωση της MIG
Η Marfin Investment Group (MIG) ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για την υπογραφή στρατηγικής συμφωνίας με τον Όμιλο της Τραπέζης Πειραιώς, η οποία προβλέπει μεταξύ των άλλων, συμμετοχή της δεύτερης, σε αδιάθετες ομολογίες της σειράς Α από το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο της MIG, με ημερομηνία λήξης 29 Ιουλίου 2019 και  περίοδο διάθεσης έως την 30 Ιουνίου 2014. Η συμμετοχή του Ομίλου της Τραπέζης Πειραιώς ποσού περίπου €250 εκατομμύριων πραγματοποιείται στην ονομαστική αξία των ομολογιών.
Οι όροι του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της MIG που περιέχονται στο Ενημερωτικό Δελτίο  όπως έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την 30η Απριλίου 2013 με συμπλήρωμα την 19η Ιουνίου 2013, περιλαμβάνουν την δυνατότητα μετατροπής σε νέες μετοχές της Εταιρίας με τιμή μετατροπής €0.54 ανά μετοχή. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει δεσμευθεί για μετατροπή των ομολογιών σε μετοχές για ποσό τουλάχιστον €90 εκατομμυρίων.
Με την υλοποίηση της παραπάνω στρατηγικής συμφωνίας και μετατροπής των ομολογιών ο Όμιλος της Τραπέζης Πειραιώς θα καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος στην MIG  με ποσοστό κατ' ελάχιστο 17.7%, ενώ θα βελτιωθεί σημαντικά η χρηματοοικονομική δομή του Ομίλου της MIG. Πρόθεση των δύο μερών είναι η μετατροπή του συνόλου των ομολογιών που θα αποκτηθούν από την Τράπεζα Πειραιώς σε μετοχές είτε από την ίδια είτε μέσω της διαθέσεώς τους σε θεσμικούς και στρατηγικούς επενδυτές κοινής αποδοχής.  Επίσης σε περίπτωση μελλοντικής πώλησης των μετοχών που θα κατέχει η Τράπεζα Πειραιώς στην MIG έχει συμφωνηθεί δικαίωμα προτίμησης στους υφιστάμενους βασικούς μετόχους της MIG μέσω υπόδειξης του Διοικητικού της Συμβουλίου.  Τέλος, η συμφωνία δεν προβλέπει συμμετοχή εκπροσώπου της Τράπεζας Πειραιώς στο Διοικητικό Συμβούλιο της MIG.
Η παραπάνω συμφωνία τελεί υπό την έγκριση των διοικητικών συμβουλίων των δύο Ομίλων όπως επίσης και αρμόδιων εποπτικών αρχών.   
Σχολιάζοντας τη συμφωνία ο Πρόεδρος της MIG κ. Ανδρέας Βγενόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η συμφωνία μας με την Τράπεζα Πειραιώς σηματοδοτεί μια νέα αναπτυξιακή πορεία του Ομίλου μας προς όφελος των μετόχων και των εργαζομένων μας, αλλά και της Ελληνικής Οικονομίας γενικότερα.  H, τιμητική για εμάς, επιλογή της Τράπεζας Πειραιώς να στηρίξει τα σχέδια του Ομίλου μας ανοίγει πλέον νέους και μεγαλύτερους δρόμους.  Η MIG, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της τις ηγέτιδες εταιρείες στους κλάδους Τροφίμων, Εστίασης, Ακτοπλοΐας, Υγείας και Πληροφορικής θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην συγκέντρωση εταιρειών (consolidation) και την εξυγίανση του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας με γνώμονα την ανάπτυξη εργασιών και τη διατήρηση και αύξηση θέσεων εργασίας».

Η επίσημη ανακοίνωση της Τράπεζα Πειραιώς
Η Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ ανακοινώνει ότι, ως βασικός πιστωτής της Marfin Investment Group (MIG) και στο γενικότερο πλαίσιο των υφιστάμενων με την εταιρία δανειακών συμβάσεων, υπέγραψε με την MIG συμφωνία -πλαίσιο η οποία προβλέπει τη συμμετοχή της Τράπεζας σε αδιάθετες ομολογίες της σειράς Α, μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της MIG, με ημερομηνία λήξης 29 Ιουλίου 2019 και περίοδο διάθεσης έως την 30 Ιουνίου 2014.
Οι όροι του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της MIG περιέχονται στο Ενημερωτικό Δελτίο της εταιρείας όπως αυτό έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και προβλέπουν τη δυνατότητα μετατροπής σε νέες μετοχές της εταιρείας με τιμή μετατροπής €0.54 ανά μετοχή. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει δεσμευθεί να προβεί σε μετατροπή ομολογιών σε μετοχές για το ποσό των €90 εκατομμυρίων τουλάχιστον, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 17,7% του Μετοχικού Κεφαλαίου της MIG.
Με την υλοποίηση της παραπάνω στρατηγικής συμφωνίας και μετατροπής των ομολογιών, βελτιώνεται σημαντικά η χρηματοοικονομική δομή του Ομίλου της MIG.
Η παραπάνω συμφωνία τελεί υπό την έγκριση των Διοικητικών Συμβουλίων των δύο Ομίλων όπως επίσης και των αρμόδιων Εποπτικών Αρχών.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης