Τελευταία Νέα
Πολιτική

Όλα τα προγνωστικά για τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας - Ποιοι διαθέτουν προβάδισμα και... που θα δοθεί σκληρή μάχη

Όλα τα προγνωστικά για τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας - Ποιοι διαθέτουν προβάδισμα και... που θα δοθεί σκληρή μάχη
Τι κομίζει σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ η μάχη της περιφέρειας
Μόλις 6 ημέρες απομένουν μέχρι τη διεξαγωγή του α’ γύρου των περιφερειακών εκλογών και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για «σκληρά ντέρμπι» σε αρκετές από τις 13 περιφέρειες.

Περιφέρεια Αττικής
Στην μεγαλύτερη περιφέρεια της Ελλάδας, όπως πληροφορούμαστε από το «aftodioikisi.gr», στο δεύτερο γύρο θα περάσουν με σχετική άνεση, ο νυν περιφερειάρχης Γ. Σγουρός και η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, Ρ. Δούρου. Ο υποψήφιος της ΝΔ διαθέτει μεγάλη απόσταση, ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση. Γεγονός, το οποίο σημαίνει ότι ο κ. Σγουρός, έχοντας τη «δεξαμενή» των δεξιών ψηφοφόρων του υποψηφίου της ΝΔ (σ.σ. άλλωστε στο ψηφοδέλτιό του έχει πολλούς υποψήφιους που προέρχονται από την κεντροδεξιά) φαντάζει, σύμφωνα με όλες τις έρευνες,  ως φαβορί για την τελική επικράτηση.

Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης
Στον β’ γύρο αναμένεται να βρίσκονται ο νυν περιφερειάρχης Α. Γιαννακίδης και ο υποψήφιος της ΝΔ, Γ. Παυλίδης. Βέβαια, ο πρώτος διαθέτει ισχυρό προβάδισμα, τόσο στον α’ γύρο όσο και στον β’ γύρο, καθώς διαθέτει καλή σχέση με τη μειονότητα. Παράλληλα, προέρχεται από την κεντροαριστερά, γεγονός που σημαίνει πως θα λάβει αρκετές από τις ψήφους του υποψήφιου του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μορφίδη που μένει τρίτος.

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Στον β’ γύρο αναμένεται να βρίσκεται ο νυν περιφερειάρχης Ν. Γιακαλής (ΠΑΣΟΚ). Η Χ. Καλογήρου και η Α. Κυρίτση (ΣΥΡΙΖΑ) θα μονομαχήσουν για τη δεύτερη θέση, με την πρώτη να διαθέτει ωστόσο, προβάδισμα.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Η μάχη του β΄ γύρου θα δοθεί ανάμεσα στον νυν περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα και τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή Αχαΐας, Βασίλη Χατζηλάμπρου. Το ερώτημα είναι ποιος από τους δύο θα είναι πρώτος, με τον κ. Κατσιφάρα να εμφανίζει σαφές προβάδισμα τόσο σε αυτό το σημείο όσο και στις προβλέψεις για την τελική επικράτηση, καθώς η «δεξαμενή» του, τρίτου, υποψήφιου της ΝΔ  Γ.Γ. Ενημέρωσης, Ανδρέα Κατσανιώτη, λογικά θα κατευθυνθούν προς εκείνον. Επίσης, ο νυν περιφερειάρχης μπορεί να αναμένει ψήφους και από τον «ΠΑΣΟΚογενή» πρώην νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θύμιο Σώκο που κατεβαίνει με τη ΔΗΜΑΡ και εμφανίζεται πέμπτος (μετά τον Νίκο Καραθανασόπουλο του ΚΚΕ). Αντίθετα, ο κ. Χατζηλάμπρου που είναι «κομματικός» υποψήφιος φαίνεται ότι εξαντλεί τη δυναμική του στο β΄ γύρο.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Πρώτος αναμένεται να «τερματίσει» το βράδυ της 18ης Μαΐου ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Δακής, ακολουθούμενος αλλά σε αρκετά σημαντική απόσταση από παραλίγο υποψήφιο του   ΣΥΡΙΖΑ, «κανάλαρχη» της περιοχής Θόδωρο Καρυπίδη που τελικά κατεβαίνει ως ανεξάρτητος. Η μεγάλη διαφορά των δύο πιθανότατα θα αποδειχθεί αρκετή για την επικράτηση του κ. Δακή, καθώς ο κ. Καρυπίδης στο β΄ γύρο είναι πιθανόν ότι θα έχει τη στήριξη μέρους των ψηφοφόρων του υποψήφιου του ΣΥΡΙΖΑ σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη που εμφανίζεται τρίτος.

Περιφέρεια Ηπείρου
Μεγάλο προβάδισμα διατηρεί ο νυν περιφερειάρχης Α. Καχριμάνης, ενώ η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη έπεται στη δεύτερη θέση.

Περιφέρεια Θεσσαλίας
Το προβάδισμα  υποψήφιου της ΝΔ νυν περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού είναι σημαντικό απέναντι στην υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή Λάρισας, Ηρώ Διώτη και φαίνεται ότι θα αποδειχθεί αρκετό και για την τελική του επικράτηση στο β΄ γύρο. Η αρχική δυναμική του κοινού υποψήφιου ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, του διακεκριμένου καρδιοχειρουργού του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας Νίκου Τσιλιμίγκα, δεν φαίνεται να είχε συνέχεια, με αποτέλεσμα να μένει τρίτος, ίσως και τέταρτος, μετά το γνωστό αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα του ΚΚΕ.

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
Το δίδυμο του β΄ γύρου αναμένεται να είναι ο νυν περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Γαλιατσάτος, ο οποίος παρά το γεγονός ότι κατάγεται από την Κεφαλονιά και ότι στις προηγούμενες εκλογές είχε λάβει μόλις 4,3% εκμεταλλεύεται τη στήριξη των ΑΝΕΛ αλλά και το γεγονός ότι η αρχική δυναμική της Άντζελας Γκερέκου φαίνεται ότι ανακόπτεται από τον Γιώργο Καλούδη που ως «αντάρτης» του ΠΑΣΟΚ το 2010 είχε πάρει 19,76%. Σε αυτή την περίπτωση η τελική επικράτηση στο β΄ γύρο θα εξαρτηθεί από τη διαφορά μεταξύ Σπύρου, που φαίνεται ότι θα είναι πρώτος, και Γαλιατσάτου στον α΄.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Το δίδυμο του β΄ γύρου έχει «κλείσει» ανάμεσα στον νυν περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και τον επίσημο υποψήφιο του κόμματός του Γιάννη Ιωαννίδη, με τον πρώτο να έχει σημαντική διαφορά από τον δεύτερο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι διευρύνεται στον β΄ γύρο.

Περιφέρεια Κρήτης
Το επικρατέστερο δίδυμο στο β΄ γύρο είναι αυτό του νυν περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη και του υποψήφιου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Κριτσωτάκη, αν και ο υποψήφιος της ΝΔ, πρώην διορισμένος περιφερειάρχης Κρήτης και νυν γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Σεραφείμ Τσόκας εμφανίζει καλές επιδόσεις. Σε κάθε περίπτωση ο Σ. Αρναουτάκης υπερέχει στο β΄ γύρο και των δύο ανθυποψηφίων του.

Περιφέρεια Ν. Αιγαίου
Τη μάχη του β΄ γύρου αναμένεται να δώσουν ο (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) νυν περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης και ο υποψήφιος της ΝΔ (πρώην δήμαρχος Ρόδου) Γιώργος Χατζημάρκος ο οποίος εμφανίζει δυναμική και σε κάποιες έρευνες δείχνει ότι θα κόψει πρώτος το νήμα. Με αυτό το δεδομένο, οι προβλέψεις για το β΄ γύρο είναι αμφίβολες.

Περιφέρεια Πελοποννήσου
Ο νυν περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης ο οποίος στηρίζεται τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι θα χρειαστεί οριακά β΄ γύρο για να κερδίσει  τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Οδυσσέα Βουδούρη, ο οποίος, πάντως, βρίσκεται αρκετά μακριά από τον περιφερειάρχη στα δημοσκοπικά ποσοστά του.

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Αν δεν ήταν ο «αντάρτης» της ΝΔ Θανάσης Γιαννόπουλος, ο δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης πιθανόν να στεφόταν νικητής από τον α΄ γύρο. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι θα χρειαστεί  β΄ γύρο για να κερδίσει τον βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης