Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε ΑΜΚ προχωρά η Αttica Bank - Αναζητά και στρατηγικό σύμμαχο - Μειώνει το ΤΣΜΕΔΕ το ποσοστό του από 51% σε κάτω του 33%

tags :
Σε ΑΜΚ προχωρά η Αttica Bank - Αναζητά και στρατηγικό σύμμαχο - Μειώνει το ΤΣΜΕΔΕ το ποσοστό του από 51% σε κάτω του 33%
Η αύξηση κεφαλαίου θα είναι τουλάχιστον 300 με 350 εκατ. ευρώ
Σε αύξηση κεφαλαίου προχωρά η Αttica Bank, με στόχο να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν από τα stress tests της ΤτΕ.
Κατά τις πληροφορίες, η αύξηση κεφαλαίου θα είναι τουλάχιστον 300 με 350 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου η Attica Bank αναζητά και στρατηγικό σύμμαχο. Αυτό σημαίνει πως το ΤΣΜΕΔΕ, ο βασικός μέτοχος της Attica Bank, θα μειώσει το ποσοστό που ελέγχει σήμερα από το 51%, ίσως και κάτω του 33%.
Να σημειωθεί πως η Attica Bank είναι η μοναδική τράπεζα η οποία ανακεφαλαιοποιήθηκε με ίδια μέσα και χωρίς τη συνδρομή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα έχει ήδη ξεκινήσει τις διεργασίες για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου στα πλαίσια των οδηγιών της Τραπέζης της Ελλάδος.
Στόχος είναι η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή καθώς και η προσέλκυση επενδυτών από την αγορά οι οποίοι θα πλαισιώσουν το βασικό της μέτοχο ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ.
Εσωτερικά η τράπεζα προβαίνει ήδη σε κινήσεις δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου, ενέργεια που ενισχύει περαιτέρω την προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών.
Σημειώνεται ότι η Attica Bank δεν συμμετέχει στα πανευρωπαϊκά stress tests τα οποία θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο και σήμερα πληροί τους απαιτούμενους, από την Τράπεζα της Ελλάδος, δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Εάν στην ενίσχυση των κεφαλαίων της τράπεζας από τον στρατηγικό επενδυτή συνυπολογιστούν και οι δυνατότητες δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου που υφίστανται στην Τράπεζα, τότε η κεφαλαιακή ισχυροποίηση της Attica Bank αναμένεται να αποτελέσει ευχάριστη έκπληξη.
Άλλωστε το μήνυμα που εκπέμπεται από την τράπεζα είναι ότι «η Attica Bank θα τα καταφέρει και πάλι να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της».


Τι ανέφερε από τις 27 Μαρτίου το www.bankingnews.gr

Σε μεγάλη ΑΜΚ 300-350 εκατ θα προχωρήσει η Attica bank που θα καλύψει κατά βάση στρατηγικός επενδυτής  – Το ΤΣΜΕΔΕ από 51% στο 25% με 33%

Σε μεγάλης κλίμακας αύξηση κεφαλαίου 300-350 εκατ ευρώ θα προχωρήσει ή πρέπει να προχωρήσει η Attica bank ώστε να εκμεταλλευτεί τα  δισεκατομμύρια που επενδύουν οι ξένοι στο ελληνικό banking.
Θα ήταν αδιανόητο σε μια περίοδο όπου οι προσφορές των ξένων για να αποκτήσουν ελληνικά assets μετοχές ή ομόλογα φθάνουν τα 11,6 δισεκ. και η Attica bank να μην εκμεταλλευθεί αυτή την μεγάλη, την τεράστια ευκαιρία.
Θα ήταν στρατηγικά τραγικό ατόπημα η Attica bank να μην εκμεταλλευτεί αυτή την μεγάλη επενδυτική ευκαιρία και να μην εισηγηθεί στο capital plan που θα καταθέσει στην ΤτΕ και αύξηση κεφαλαίου.
Βέβαια η αύξηση κεφαλαίου έχει μια ιδιαιτερότητα....πρέπει να πειστούν οι μέτοχοι που επένδυσαν στα 0,30 ευρώ να επενδύσουν εκ νέου κεφάλαια......
Η Attica bank πρέπει να βρει 397 εκατ κεφάλαια στο βασικό σενάριο αλλά και να μεριμνήσει και για την αποπληρωμή των 100 εκατ των προνομιούχων μετοχών.
Ουσιαστικά η Attica bank ψάχνει για 500 εκατ ευρώ.
Το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών διαθέτει τεράστια ρευστότητα περίπου cash 2,3 δισεκ. ευρώ.
Όμως η Attica bank του μέλλοντος πρέπει να αλλάξει στρατηγική.
Από την μια πλευρά το ΤΣΜΕΔΕ που επένδυσε πρόσφατα 200 από τα 400 εκατ της αμκ και του ομολογιακού δεν πρέπει να χάσει τα κεφάλαια που επένδυσε αλλά από την άλλη δεν μπορεί το ΤΣΜΕΔΕ να κατέχει το 51% της Attica bank.
Αυτό στρατηγικά είναι λάθος.
Το ΤΣΜΕΔΕ για να εξυπηρετεί τους μηχανικούς π.χ. και με 25% ή 33% αν έμενε στην Attica bank κάλλιστα θα μπορούσε η τράπεζα να καλύψει τις ανάγκες των μηχανικών.
Κατά την άποψη μας – που δεν είναι μόνο άποψη μας – η Attica bank θα πρέπει να προχωρήσει σε μια μεγάλη γενναία και αποφασιστική αύξηση κεφαλαίου κατά την οποία θα εισέλθει στην τράπεζα στρατηγικός επενδυτής, το ΤΣΜΕΔΕ θα μειώσει το ποσοστό του από 51% στο 25% έως 33% και θα παραχωρηθεί και το management στον νέο στρατηγικό επενδυτή.
Το ΤΣΜΕΔΕ μπορεί να συνεχίζει να τοποθετεί τον πρόεδρο αλλά ο διευθύνων σύμβουλος θα προέλθει από τον στρατηγικό επενδυτή.
Το μοντέλο αυτό θεωρείται από πολλές πηγές ιδεατό για την Attica bank.
Βέβαια στην αύξηση κεφαλαίου θα μπορούσε να συμμετάσχει μερικώς και το ΤΣΜΕΔΕ ώστε τελικώς το ποσοστό του να προοριζόταν στο 25% ή 33%.
Αυτό που πρέπει να καταστεί αντιληπτό είναι ότι η μετοχή της Attica bank από τα 0,17 ευρώ θα μπορούσε να βρεθεί στα 0,5 ευρώ αν η τράπεζα αποκτούσε στρατηγικό επενδυτή.
Ενδεικτικά μόνο να αναφέρουμε ότι η αποτίμηση της Attica bank από τα 174 εκατ θα εκτοξευόταν στα 500 εκατ και ξαφνικά η επένδυση του ΤΣΜΕΔΕ θα αποκτούσε πραγματική αξία.
Θεωρούμε – και το τονίζουμε εμφατικά – ότι αν επιχειρήσει μόνο του το ΤΣΜΕΔΕ να ανακεφαλαιοποιήσει την Attica bank θα έχει ακολουθήσει λάθος δρόμο.
Βέβαια η αύξηση κεφαλαίου των 300-350 εκατ θα αποτελεί ένα μέρος των πρωτοβουλιών που θα παρθούν ώστε να ενισχυθεί δομικά η Attica bank.
Σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται
Α)Η τράπεζα θα μετατρέψει άμεσα τα 100 εκατ του ομολογιακού σε μετοχές.
Β)Να υπάρξει σε συνεργασία με την ΤτΕ μια επαναξιολόγηση του CLP δηλαδή του πιστωτικού κινδύνου ώστε να μειωθούν τα 888 εκατ που είναι η εκτιμώμενη ζημία στην 3ετία 2013 με 2016.
Γ)Με μια ορθολογικότερη διαχείριση των NPLs θα μπορούσε να ανακτήσει αξιόλογα κεφάλαια.
Δ)Η τράπεζα ίσως ατύπως λάβει παράταση και πέραν του 6μήνου καθώς δεν θα συμμετάσχει στα stress tests της ΕΚΤ και δεν έχει ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης