Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η ρευστότητα στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ Κ. Χατζηδάκη και Γ. Ζανιά – Στο 1 δισ. τα εκταμιευμένα δάνεια το α΄ 3μηνο του 2014

Η ρευστότητα στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ Κ. Χατζηδάκη και Γ. Ζανιά – Στο 1 δισ. τα εκταμιευμένα δάνεια το α΄ 3μηνο του 2014
«Όσο το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, τόσο η δυναμική αυτή θα επιταχύνεται»
H ρευστότητα των ελληνικών επιχειρήσεων μονοπώλησε για ακόμη μία φορά, τη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη με τον επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργο Ζανιά.
Όπως κοινοποίησε ο Κ. Χατζηδάκης,  «στο τέλος Μαρτίου, με τα τελευταία συγκριτικά στοιχεία, τα εγκεκριμένα δάνεια ήταν 1,5 δισ. ευρώ και τα εκταμιευμένα δάνεια από αυτά τα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, ήταν 1 δισ. ευρώ. Θέλω να υπενθυμίσω, ότι ένα χρόνο πριν ήμασταν περίπου μεταξύ των 100 και 150 εκατομμυρίων, άρα έχει συντελεστεί εν τω μεταξύ σημαντική πρόοδος».
 «Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Συμφωνήσαμε με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών ότι από την πλευρά τους θα δώσουν έμφαση σε δυο θέματα: το πρόγραμμα για την κάλυψη των εγγυητικών επιστολών των εξαγωγικών και εισαγωγικών επιχειρήσεων, το οποίο στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μετά από συμφωνία με την ΕΤΕπ απλουστεύεται ακόμη περισσότερο. Και το πρόγραμμα, πάλι με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κονδύλια του ΕΣΠΑ στο οποίο υπάρχουν αρκετά περιθώρια για εκταμίευση περισσότερων κονδυλίων» συμπλήρωσε εν συνεχεία.
Εκ μέρους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο Γ. Ζανιάς διέτεινε  πως «όσο το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται και όσο οι Τράπεζες αποδεσμεύονται από εσωτερικές διαδικασίες, τόσο η δυναμική αυτή θα επιταχύνεται».  
«Φέτος οι Τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν όχι ένα, όχι δύο αλλά τρία stress tests τα οποία απασχολούν όλες τις επιχειρηματικές μονάδες για να δούμε πόσο καλά είναι τα δάνειά τους. Όσο αυτό μειώνεται και το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, η ρευστότητα στην αγορά θα ενισχύεται κυρίως μέσω των προγραμμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης και των Τραπεζών» κατέληξε ο Γ. Ζανιάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης