Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στα πιο αυστηρά stress tests από το 2010 θα υποβληθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες - Η κρίση στην Ουκρανία δρα καταλυτικά στο δυσμενές σενάριο

tags :
Στα πιο αυστηρά stress tests από το 2010 θα υποβληθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες - Η κρίση στην Ουκρανία δρα καταλυτικά στο δυσμενές σενάριο
Αύριο Τρίτη 29 Απριλίου, θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες
Στα πιο αυστηρά stress tests από το 2010, ετοιμάζεται να υποβάλλει τις ευρωπαϊκές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς το δυσμενές σενάριο θα λάβει υπόψη τις πραγματικές εξελίξεις, όπως είναι οι συνέπειες στην οικονομία και τις τράπεζες, από την κρίση στην Ουκρανία.
Το πρακτορείο Bloomberg, επικαλείται το προσχέδιο της ανακοίνωσης για τις λεπτομέρειες των stress tests, η οποία θα δοθεί αύριο Τρίτη στη δημοσιότητα.
Καθώς η ΕΚΤ ετοιμάζεται να αναλάβει την εποπτεία 130 τραπεζών της ευρωζώνης τον Νοέμβριο του 2014, οι τραπεζικές αρχές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στον πραγματικό κόσμο, όπως είναι η κρίση στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είχε δεχθεί σκληρή κριτική για τα stress tests στα οποία υπέβαλε τις τράπεζες το 2010 και το 2011, τα οποία απέτυχαν να εντοπίσουν τις αδυναμίες του ευρωπαϊκούς τραπεζικού συστήματος.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, στις φετινές ασκήσεις αντοχής, περιλαμβάνεται το σενάριο αναταραχής στην παγκόσμια αγορά ομολόγων και συναλλαγματικής κρίσης για την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Όπως είχε αποκαλύψεις το Bloomberg την περασμένη εβδομάδα, η πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο δυσμενές σενάριο, θα είναι χαμηλότερη κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες από τις επίσημες εκτιμήσεις της Κομισιόν για την τριετία μέχρι το 2016.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών θα πρέπει να είναι 8% προκειμένου οι τράπεζες να περάσουν με επιτυχία το βασικό σενάριο, το οποίο βασίζεται σε προβλέψεις για την ανάπτυξη και την ανεργία στην περιοχή, μέχρι το 2016.
Όσον αφορά το δυσμενές σενάριο, το οποίο προβλέπει υποβαθμίσεις χωρών, αναταραχή στην αγορά ομολόγων και μαζική φυγή επενδυτών από τις αναδυόμενες χώρες, ο δείκτης πρέπει να διαμορφωθεί στο 5,5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης