Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έως 300 εκατ η αύξηση κεφαλαίου της Attica bank με μερική ή ολική παραίτηση των παλαιών μετόχων και reverse split 1 προς 10

Έως 300 εκατ η αύξηση κεφαλαίου της Attica bank με μερική ή ολική παραίτηση των παλαιών μετόχων και reverse split 1 προς 10
Η Attica bank μπορεί ξεκάθαρα να αποτρέψει το plan B, να παραμείνει αυτόνομη και ανακεφαλαιοποιημένη
Σε αύξηση κεφαλαίου έως 300 εκατ με μερική ή ολική παραίτηση των παλαιών μετόχων και με reverse split 1 νέα μετοχή για κάθε 10 παλαιές θα προχωρήσει η Attica bank.
Το reverse split μπορεί να είναι τεχνικό θέμα, επιλέγεται ως λύση ανάγκης είτε όταν η μετοχή διαπραγματεύεται κάτω της ονομαστικής αξίας είτε όταν λόγω του πληθωρισμού μετοχών αποφασίζεται η μείωση των κυκλοφορουσών μετοχών.
Η Attica bank σε αντίθεση με όλες τις άλλες τράπεζες ίσως λάβει παράταση για την ανακεφαλαιοποίηση της καθώς και η ΤτΕ θέλει να βοηθήσει την τράπεζα και τεχνικά είναι αυτό εφικτό άπαξ και η Attica bank δεν θα συμμετάσχει στα stress tests της ΕΚΤ.
Ωστόσο όταν όλες οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνται….το γοργόν και χάρη έχει κατά τον θυμόσοφο επενδυτή…
Στα stress tests είχε προκύψει ότι η Attica bank χρειάζεται 397 εκατ ευρώ.
Ωστόσο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το ύψος αυτό των κεφαλαιακών αναγκών θα μειωθεί ίσως στα 300 εκατ.
Η Attica bank διαθέτει ήδη 100 εκατ ομολογιακό που δεν το έχει μετατρέψει σε μετοχές.
Αν τελικώς οι…κεφαλαιακές ανάγκες μειωθούν στα 300 εκατ μετατρέποντας τα 100 εκατ του ομολογιακού απομένουν 200 εκατ. ή 300 μαζί με τις προνομιούχες μετοχές 100 εκατ ευρώ.
Με την αποτίμηση να έχει υποχωρήσει μόλις στα 160 εκατ και με τον πιστωτικό κίνδυνο στα 888 εκατ στην 3ετία είναι προφανές ότι χρειάζεται ένας ριζικός επανασχεδιασμός για την Attica bank.
Όμως πώς θα βρεθούν τα κεφάλαια;
Είναι προφανές ότι το ΤΣΜΕΔΕ που ελέγχει το 51% της Attica bank θα παραμείνει στρατηγικός μέτοχος αλλά με χαμηλότερα ποσοστά αυτό θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο…..
Το βασικό σενάριο είναι το ΤΣΜΕΔΕ σε μια νέα αύξηση θα υποχωρήσει το ποσοστό του Ταμείου στο 33% από 51% και ο νέος στρατηγικός μέτοχος – γιατί χρειάζεται στρατηγικό επενδυτή η Attica bank – θα μπορούσε να ελέγχει το 30% εφόσον υπάρξει παραίτηση παλαιών μετόχων.
Βέβαια ένα ερώτημα που απασχολεί τους μετόχους της Attica bank, που συμμετείχαν στην αμκ των 200 εκατ στα 0,30 ευρώ και του ομολογιακού 200 εκατ είναι σε ποια τιμή θα υλοποιηθεί η νέα αύξηση;
Προφανώς στην Attica bank θα υπάρξει reverse split.
Αυτό θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα και με reverse split 1 νέα μετοχή για κάθε 10 παλαιές θα μπορούσε η μετοχή της Attica bank να διαπραγματεύεται στα 1,5 με 1,6 ευρώ.
Επίσης παρά την δύσκολη συγκυρία….δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί το plan B που είναι ενσωμάτωση της Attica bank στην Εθνική με σχέση ανταλλαγής μετοχών ώστε να μην χάσει τα κεφάλαια που επένδυσε το ΤΣΜΕΔΕ καθώς είναι ασφαλιστικό ταμείο.
Το plan A που θα υλοποιηθεί θέλει την Attica bank αυτόνομη και ανακεφαλαιοποιημένη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης