Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αργεντινή - Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ένοχη την S&P για χειραγώγηση

Αργεντινή - Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ένοχη την S&P για χειραγώγηση
Αξιολόγησε ως καλύτερης ποιότητας και χαμηλότερου κινδύνου, απ' ό,τι ήταν στην πραγματικότητα, τα ομόλογα αμερικανικών θυγατρικών τραπεζών στη χώρα
Ένοχο για χειραγώγηση έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο της Αργεντινής τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P.
Σύμφωνα με το δικαστήριο, το οποίο έχει αποδείξει ότι δρα ανεξάρτητα από την πολιτική εξουσία, ο οίκος αξιολόγησης υπερεκτίμησε την έκθεση σε χρέος των αμερικανικών θυγατρικών Citigroup και FleetBoston κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Αργεντινή το 2002.
Οι δικαστές θεώρησαν ότι η S&P αξιολόγησε τα ομόλογα των θυγατρικών των Citibank και BankBoston ως καλύτερης ποιότητας και χαμηλότερου κινδύνου (ΑΑΑ) απ' ό,τι θα έπρεπε (Ε) με βάση και τις προβλεπόμενες διαδικασίες που είχε καταθέσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της χώρας.
Βεβαίως, η απόφαση αυτή δεν θα στοιχίσει ιδιαίτερα στην S&P, η οποία θα κληθεί να καταβάλει πρόστιμο μόλις 20.000 πέσο, ή 2.490 δολαρίων.
Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2001 το τραπεζικό σύστημα της Αργεντινής υπέφερε από μια «βίαιη» εκροή κεφαλαίων, που ανάγκασε την τότε κυβέρνηση του Φερνάντο ντε λα Ρούα να εφαρμόσει πάγωμα των καταθέσεων όλων των τραπεζών, εγχώριων και ξένων, γεγονός που βάθυνε την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση στην Αργεντινή και οδήγησε στην παραίτηση του Ντε λα Ρούα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης