Τελευταία Νέα
Πολιτική

Cas Mudde (Ολλανδός καθηγητής πολιτικών επιστημών) - Ασθενής η δημοκρατία στην Ελλάδα - Έτσι εξηγείται η επιτυχία της Χρυσής Αυγής

Cas Mudde (Ολλανδός καθηγητής πολιτικών επιστημών) - Ασθενής η δημοκρατία στην Ελλάδα - Έτσι εξηγείται η επιτυχία της Χρυσής Αυγής
Δεν υπάρχει τάση προς ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη ενόψει ευρωεκλογών - Υπερβολική η ανησυχία
Ασθενή χαρακτηρίζει τη δημοκρατία στην Ελλάδα ο Ολλανδός καθηγητής πολιτικών επιστημών Cas Mudde, του Πανεπιστημίου της Τζώρτζια στις ΗΠΑ, παρακολουθώντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη ενόψει των κρίσιμων Ευρωεκλογών του Μαΐου.
Ο Cas Mudde επισημαίνει πως η Ελλάδα «είναι η μοναδική χώρα στην οποία ανανεώθηκε ολόκληρο το κομματικό σύστημα και εμφανίστηκαν νέα κόμματα, με το δικομματικό σύστημα από το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ και τη συντηρικο-φιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία να έχει πλήρως καταρρεύσει».
«Στην Ελλάδα είναι ασθενής η θέση της δημοκρατίας και με αυτό τον τρόπο εξηγείται και η επιτυχία της Χρυσής Αυγής», αναφέρει ο Ολλανδός καθηγητής σε συνέντευξή σε αυστριακή εφημερίδα.

Αμφισβητεί τον ισχυρισμό ότι σε περιόδους αβεβαιότητας υπάρχει ρεύμα προς ακροδεξιές δυνάμεις
Ο ίδιος χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη την ανησυχία για μια "τρομερή άνοδο" των ακροδεξιών κομμάτων στις επικείμενες εκλογές του Μαΐου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θεωρώντας πως αύξηση της δύναμής τους θα καταγράψουν μόνο τα ήδη ισχυρά ακροδεξιά κόμματα και μάλιστα από χώρες που δεν έχουν πληγεί τόσο πολύ από την οικονομική κρίση.
Πρόκειται, όπως διευκρινίζει, για κατεστημένα κόμματα, όπως το Κόμμα των Ελευθέρων στην Αυστρία ή το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία που ήταν ήδη ισχυρά, αλλά δεν υπάρχουν νέα κόμματα που να ιδρύθηκαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και να είχαν εκλογικές επιτυχίες, ενώ ο ισχυρισμός πως η οικονομική κρίση οδηγεί σε μία γιγάντωση της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη θα επιβεβαιωνόταν μόνον αν αυτή η αύξηση της δύναμής της δεν περιοριζόταν σε μερικές ποσοστιαίες μονάδες.
Ο ίδιος αμφισβητεί τον ισχυρισμό ότι σε περιόδους αβεβαιότητας υπάρχει ρεύμα προς ακροδεξιές δυνάμεις, ενώ επισημαίνει πως στη διάρκεια μιας κρίσης οι ψηφοφόροι δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν, αλλά αντίθετα θέλουν σταθεροποίηση της κατάστασης, συνεχίζοντας να πιστεύουν στο σύστημα. Παρόλο που είναι απογοητευμένοι από τα κυβερνώντα κόμματα, στρέφονται βραχυπρόθεσμα προς μια κατεστημένη επιλογή η οποία σταθεροποιεί την κατάσταση.
Κατά την άποψή του, όταν περάσει η κρίση, τα κόμματα διαμαρτυρίας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και των ακροδεξιών, θα αποσπάσουν περισσότερες ψήφους από ό,τι τώρα, διότι οι άνθρωποι θα έχουν το συναίσθημα πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, διότι πλέον δεν θα ανησυχούν και θα ψηφίσουν μάλλον ένα κόμμα που θεωρούν ότι αποτελεί τιμωρία για τους κυβερνώντες και ότι θα ασχοληθεί με κοινωνικοπολιτιστικά θέματα.
Σύμφωνα με τον Ολλανδό καθηγητή πολιτικών επιστημών - ειδικό σε θέματα εξτρεμισμού και λαϊκισμού στην Ευρώπη - οι ψηφοφόροι δεν επιλέγουν την Ακροδεξιά επειδή αυτή έχει την καλύτερη οικονομική πολιτική, αλλά λόγω των υποτιθέμενων θέσεών της για καλύτερη πολιτική μετανάστευσης, ταυτότητας και πάταξης της διαφθοράς.
Η πρόβλεψή του είναι πως τα ακροδεξιά κόμματα στις Ευρωεκλογές θα σημειώσουν μια ελαφρά αύξηση της δύναμής τους καταλαμβάνοντας ένα 6% των εδρών στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, ανάλογα βέβαια με το ποια κόμματα συγκαταλέγει κανείς στην Ακροδεξιά, πάντως γενικά, κατά την άποψή του, εκείνοι που από την "ελίτ" της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτηρίζονται "αριστεροί και δεξιοί αντιευρωπαίοι λαϊκιστές", θα αποσπάσουν στις Ευρωεκλογές ένα ποσοστό 15% των εδρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης